Jaké doklady potřebuji poté co zákon č. 250/2021 Sb. začne platit?
Jan Bocek:
Citace: Honza K. 05.12.2021, 10:00
Zákon mimo jiné ruší vyhlášku č. 50/1978 Sb.. Otevírá také možnost být osobou znalou více lidem díky možnosti složit zkoušku z příslušné úplné profesní kvalifikace ....
Narazil jste na citlivou a již tři roky diskutovanou otázku, kdy se mění postavení osoby znalé a osoby Elektrotechnik a. To, co jste dal do odkazu, je zatím pracovní verze náhrady V50/78 Sb.
Věříme, že noví poslanci tam vnesou ještě nějaké změny.
Proto čekáme, co nám přinese vydání vládního nařízení k zákonu 250.
Reagoval jsem pouze na to, jak by to mohlo probíhat "pod tím dozorem". To se praktikuje již léta. Myslím, že ten nový zákon chápete správně.
Bašta Roman:
Citace: Honza K. 05.12.2021, 10:00
Otevírá také možnost být osobou znalou více lidem díky možnosti složit zkoušku z příslušné úplné profesní kvalifikace zveřejněné v Národní soustavě kvalifikací v konkrétních oborech.
Toto je/bylo součástí i vyhlášky 50/ 1978, pokud nemáte ukončené vzdělání, vč. např. rekvalifikace, v jednom z uvedených oborů v příloze 2 vyhlášky, nově viz. podmínky v par. 2, písm a) budoucího Nařízení vlády, nezískáte odbornou ani profesní kvalifikaci.
Prostudujte si odkazovaný zákon 179/2006 hlavně par. 4 a 5, a na něj navázané prováděcí vyhlášky a Nařízení vlády č. 689/2004 Sb, tab. C kód 26-...
Pokud máte ukončené vzdělání v jiném oboru, např. prodavač, účetní, doktor práv, ke zkoušce profesní způsobilosti v elektrotechnic e vás nepřipustí.
Dříve byl seznam uznávaných oborů součástí vyhlášky, teď musíme hledat souvislosti mezi právními předpisy.
Peter Lovacký:
Nepoznám nijaký predpis ktorý by laikovi zakazoval pri voľne dostupnom výrobku postupovať podľa jeho návodu na použitie,..a kľudne i na zapojenie...
Podľa môjho na čítanie návodu, očistenie kábla a otáčanie skrutkovačom netreba elektrotechnic ké vzdelanie...
Príklad,:.., keď si laik sám zrealizuje v dome EI, elektrikár to skontroluje, vo VR potvrdí, a revizák overí bezpečnosť, tak jaký predpis potom bráni uvedeniu takej EI do prevádzky? ?
A že čo všetko sa môže stať mi písať netreba,.. zprasiť EI vie i elektrikár, a rovnako dobre sa pri šikovnom laikovi nemusí stať vôbec nič...
Len radšej ešte upozornim, že to čo píšem sa nijak netýka nijakých prác na EI pod napätím...
Jiří_Hrubý:
Citace: Peter Lovacký 06.12.2021, 16:44
Nepoznám nijaký predpis ktorý by laikovi zakazoval pri voľne dostupnom výrobku postupovať podľa jeho návodu na použitie,..a kľudne i na zapojenie...
Podľa môjho na čítanie návodu, očistenie kábla a otáčanie skrutkovačom netreba elektrotechnic ké vzdelanie...
Pokud čte ten návod celý, pak se snad u všech zařízení, kde je nutno holit kabel, dočte cosi o kvalifikované osobě, čímž se výrobce vymaní z odpovědnosti a laik je poučen o podmínkách záruky či různém ohrožení.
Príklad,:.., keď si laik sám zrealizuje v dome EI, elektrikár to skontroluje, vo VR potvrdí, a revizák overí bezpečnosť, tak jaký predpis potom bráni uvedeniu takej EI do prevádzky? ?
Myšlenka spíše utopistická, proč si budu dělat sám instalaci, abych pak ušetřenou škváru dal těm dvěma vyžírkám, co mi do toho budou akorát kecat.
Ano, je malé procento těch, kteří to mají jako jakousi formu meditace od svého povolání a těm pak zaplatit PD, VR či průběžné placené konzultace nedělají problém.
A že čo všetko sa môže stať mi písať netreba,.. zprasiť EI vie i elektrikár, a rovnako dobre sa pri šikovnom laikovi nemusí stať vôbec nič...
S tímhle se dá souhlasit, všeobecně ubývá šikovných řemeslníků.
Honza K.:
Citace: Bašta Roman
Pokud máte ukončené vzdělání v jiném oboru, např. prodavač, účetní, doktor práv, ke zkoušce profesní způsobilosti v elektrotechnic e vás nepřipustí.
To právě podle mě není pravda. Viz §17 zákona číslo 179/2006 Sb.:
Citace
(2) Žadatelem o konání zkoušky (dále jen "uchazeč") může být každá fyzická osoba starší 18 let, která získala alespoň základy vzdělání, nebo účastník rekvalifikace podle zákona upravujícího zaměstnanost19).
a odpověď na "Mohu dělat zkoušku, když mám jen základní vzdělání?" v https://www.narodnikvalifikace.cz/caste-dotazy/ostatni$1814
Samozřejmě zkouška jiné profesní kvalifikace může vyžadovat přísnější vstupní podmínky, ale třeba k https://www.narodnikvalifikace.cz/kvalifikace-287-Elektricke_instalace stačí základní vzdělání.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana