Jaké doklady potřebuji poté co zákon č. 250/2021 Sb. začne platit?

(1/3) > >>

Honza K.:
Zákon mimo jiné ruší vyhlášku č. 50/1978 Sb.. Otevírá také možnost být osobou znalou více lidem díky možnosti složit zkoušku z příslušné úplné profesní kvalifikace zveřejněné v Národní soustavě kvalifikací v konkrétních oborech. Jaké doklady a čí dozor při práci budu potřebovat jako laik, který si chce na vlastní stavbě zapojit elektroinstala ci poté co zákon č. 250/2021 Sb. začne platit?

František Šohajda:
To bude asi to samé (nebo podobné) co doposud.
Zatím to nikdo neví? Až vyjde prováděcí vyhláška k tomuto zákonu! (dance)
Zatím nevyšla.

Jan Bocek:
V tom Zákoně 250/2021 Sb. jste přehlédl jeden z paragrafů:

Odborná způsobilost fyzických osob k činnostem na vyhrazených technických zařízeních

Nikde tam nečtu, že by laik mohl provádět elektro instalaci na vlastni stavbě pod dozorem.
Nebudete instalovat ani plynová zařízení.....a no, je tam určitá možnost získat titul Odborně způsobilé osoby. To ale vyžaduje spoustu času a píle a zkušenosti.

Jan Bocek:
Ale ono by to možná pod tím dozorem šlo....

Židé mají takové přísloví: chceš-li poznat druhého člověka, ujdi s ním míli cesty, jeden den s ním pracuj a jeden den společně připravuji jídlo. ( To se obvykle používá v předmanželské poradně...)

Přeloženo pro laiky v tomto případě.
Budete se mnou na 3-4 stavbách jako neplacený asistent.
Pak na dvou stavbách s určitým podílem.
A nakonec budeme společně realizovat tu vaší stavbu pod dozorem.
Ale budou dány pravidla, to je to vaření jídla.
¨
A pokud vás hned na první  stavbě nevyhodím, tak se to možná i podaří.
Dávám si sice otázku, proč bych to dělal? Že by kategorie dobrých skutků?

Honza K.:
Trochu se to tu zvrhává do offtopicu. Samozřejmě, že jako laik nemůžu legálně nic. Možná jsem položil otázku špatně. Teď jsem laik - žádné oficální vzdělání, žádná oficiální praxe (i když neoficiální spousta). Pokud chápu nový zákon dobře, tak s ním by odpadla nutnost někde papírově studovat zkrácené studium na učilišti a stačí mi složit zmiňovanou zkoušku.

Jedním z dokladů je tedy potvrzení o složení zkoušky. Co dál se tedy dozvím až po vydání prováděcích vyhlášek ve stylu https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=161854?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana