Máte někdo zkušenost s rozvody v celobetonovém bytovém domě?
Hynek Bureš:
Pane Tesaři, vylezte už konečné z té houpačky a upřesněte svůj dotaz - napište nám, zda řešíte elektroinstala ci v již hotové stavbě a nebo ve stadiu projektu, abychom se dobrali k nějakému závěru. Jelikož je otázka v sekci "Návrhy, projekty" a nikoliv "Realizace", tak předpokládám že se jedná o projekt, tedy řešení v rovině spíše teoretické; ale jde tedy o novostavbu (beton se teprve bude dělat) nebo rekonstrukci (beton už je hotový)?
Pavel Tesař:
Jedná se o projekt na velký bytový betonový dům. Statik vyžaduje zakreslení každé drážky- trubky a krabice. Já se snažím prosadit rozvody vodorovné v podlahách a né ve stěnách. Svislé rozvody vytrubkovat trubkama KOPOS do betonu k přístroj. krabicím. Při trubkování by měla asistovat už i elektromontážn í firma a ohlídat si správnost trubkování. Nikdy jsem to ale nedělal a tak se ptám zkušenějších na radu. :-[
Hynek Bureš:
Projektuji elektroinstala ce v novodobých panelových bytových domech a panelových RD. V panelech jsou povoleny pouze svislé rozvody (trubky + krabice), a to v rozumném množství bez asistence statika. Vodorovné rozvody v dutinách na styku stěnových a stropních panelů (v RD) res v podlahách (v BD). To co panelárna nestihne podchytit, popř. co si stavebníci vymyslejí na poslední chvíli, to se holt vysekává na místě (ale výhradně svisle). Projektování není tak složité jak by se mohlo zdát, nakreslí se normálně plány elektroinstala ce a pro panelárnu (resp. stavbu) to znamená že v místech vypínače či zásuvky bude vertikální "husí krk" od podlahy s krabičkou v odpovídající výšce a u podlahy kanálek na vstup kabelu (resp. vyústění trubky), pro rozvodnice se připraví něco podobného ve větším, raději předimenzovat kvůli nápadům na poslední chvíli. Krabicové rozvodky pokud možno nepoužívat vůbec. V projektu lze doplnit všechny přístrojové krabičky výškovou kótou, není problém vytvořit jen půdorysy s okótovanými kolečky.
Kdyby se takto měly řešit i vodorovné rozvody, byly by s tím komplikace počítat množství kabelů v každé trase a podle toho volit její velikost res počet trubek, ve stovkách míst řešit souběhy a křížení - fuuuuj do takového projektu bych se nechtěl pouštět.
Jan Štěpán:
...Jedná se o projekt na velký bytový betonový dům. Statik vyžaduje zakreslení každé drážky- trubky a krabice...
Buďto je statik začátečník a utíkejte od toho pryč, nebo jste si nerozuměli.
V 90% případů budete "něco" dodělávat na stavbě, tak to prostě chodí. Normální drážka pro trubku ten dům nepoloží. Do svislých panelů dávejte jen svislé drážky, vodorovné jim dělají nějakou paseku s nosností konstrukce, takže se pak vztekají.
Pavel Rotrekl.:
To: Miroš Jan
Vy asi máte velké zkušenosti se statikou panelových staveb. Já takové zkušenosti nemám. Spočítal jsem si, že v příkladu, který uvádíte, pokud by se například jednalo o nosnou zeď tloušťky 150 mm, pak drážka široká 30 mm udělaná vodorovně, znamená, že ve zbylé části stěny bude tlakové namáhání betonu 2,2 krát větší, než, když drážka nebude. A to v případě symetrického zatížení. Běžně je třeba brát v úvahu nesymetrii, a to je ještě horší. Je možné, že v některých případech, například v dolních patrech vícepodlažních domů, to může znamenat, že stavba přestane vyhovovat technickým normám. To je ta „paseka“, kterou nám statikům dělají vodorovné drážky, jak píše pan Štěpán. Na takové věci se, pokud vím, revize nedělají. Rozhodnutí je na vás.
To: Jan Štěpán
Nevím, jak jste to myslel, že je statik začátečník. Já jsem to pochopil tak, že statik chce výkresy, aby je mohl schválit. Je to jeho práce a je to tak správně.
I to, co se dodělává na stavbě, musí být uděláno tak, jak to dovolí statik.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana