Jak velký ss. proud znecitliví chránič AC?

<< < (2/9) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Kelbich  23.09.2021, 17:37

A jak se tam ten proud dostane ? ...

Uměl bych si to u nejednoho dnešního zařízení představit, např.:
Kdysi se nám "zakouřilo" z trafa v dobíječi... Dali jsme nový dobíječ a poměrně brzy stejný výsledek.

Krátce před první závadou nám byl "vnucen" jakýsi obvod, který měl regulovat pomocí triaku a řídícího obvodu nabíjení, když se napětí na AKU blížilo nějaké hodnotě. A ono to nespínalo úplně stejně při obou polaritách a dala se tam naměřit DC složka, která se nelíbila ani tomu trafu   :'(

Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda  23.09.2021, 09:57

... Potíž je v tom, že takový problém neodhalí ani revize, protože proudové chrániče se revidují nezatížené. ;)

Já jsem velkej rejpal, takže si kromě měření vyzkouším chránič i tlačítkem za běžného provozního stavu...

František Šohajda:
Citace: Jan Kelbich  23.09.2021, 17:37

A jak se tam ten proud dostane ? Chtělo by to podrobnější výklad, takhle mi to připadá jako dost nejasné sdělení.

Stejně jako u chrániče AC ....Jak pracuje chránič? Je to základní učení v 1 ročníku učebního oboru elektro!

Citace: Jiří Schwarz  23.09.2021, 19:46

Já jsem velkej rejpal, takže si kromě měření vyzkouším chránič i tlačítkem za běžného provozního stavu...

Správná otázka "rejpala".....
Při výchozí revizi není ještě v zásuvce nic zapojeno! 8)

J Brada:
No a jestliže máme např. svítidlo II. třídy, v něm LED světelný zdroj, pak žádná ss. složka nemůže nikam uniknout, nemýlím-li se...

Peter Munka:
Citace: Jiří Schwarz  23.09.2021, 19:44

Krátce před první závadou nám byl "vnucen" jakýsi obvod, který měl regulovat pomocí triaku a řídícího obvodu nabíjení, když se napětí na AKU blížilo nějaké hodnotě. A ono to nespínalo úplně stejně při obou polaritách a dala se tam naměřit DC složka, která se nelíbila ani tomu trafu   :'(

Stale je to obvod, ktory generuje jednosmernu zlozku prudu medzi L a N, nie unikajuci prud do PE. Trafo s neposkodenou izolaciou, aj keby malo s PE spojene jadro alebo kus medeneho pasu ako tienenie kdesi vo vinuti, take trafo nepusta do PE jednosmernu zlozku.
Stale budem opakovat to iste : lubovolny chranic ma sucet prudov cez cievky prevlecene toroidom nulovy, bez ohladu na typ zataze a tvar prudu, preto nemoze byt zmagnetizovany a vyradeny z cinnosti (pracovnym prudom).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana