Bude umístění stavebního rozvaděče řešením pro snížení průřezu vodiče?

<< < (2/3) > >>

Jiří_Hrubý:
Nezkoušel jsem, ale zítra je dám do svěráku, ovšem s tipnutím šestky normotvůrcem souhlasím, co vše lze fyzicky utáhnout CYKY 4x6 je také jasné, jen v rozporu s ČSN.
Myšlenka nebyla k mechanické odolnosti, nýbrž k ekonomické stránce, kdy nad nějakých 10-20m v zemi je ta hlína většího průřezu ekonomicky i elektricky výhodnější, leč ubývá elektrikářů, kteří si s ní umí poradit a nepoužívat k ohýbání kombinačky a další zvrácenosti, vedoucí k poškození izolace a ožvýkání drátu.

Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý  25.09.2021, 20:21

Nezkoušel jsem, ale zítra je dám do svěráku, ovšem s tipnutím šestky normotvůrcem souhlasím, co vše lze fyzicky utáhnout CYKY 4x6 je také jasné, jen v rozporu s ČSN.
Myšlenka nebyla k mechanické odolnosti, nýbrž k ekonomické stránce, kdy nad nějakých 10-20m v zemi je ta hlína většího průřezu ekonomicky i elektricky výhodnější, leč ubývá elektrikářů, kteří si s ní umí poradit a nepoužívat k ohýbání kombinačky a další zvrácenosti, vedoucí k poškození izolace a ožvýkání drátu.

Nejde jen o ohyb, ale i o např.svorky určené pro Al, pokud budu puntíčkář, tak z jističů vyhoví pouze SEZ a Bonega, což jsou alespoň pro mne v zásadě značky nepoužitelné.
Ano existují přechodové svorky Al/Cu do běžně kvalitních přístrojů, ale zas dva spoje v serii......
Je to jak uvádíte hodně o metrech kabelu.

Jan Bocek:
Citace: Ladislav Vyvadil  23.09.2021, 14:18

Přípojka je třífázová, rozvody též, .....edit. a reviznímu technikovi se to nelíbí...

Ten problém spočívá v tom, že přívody do elektroměrové skříně se provádí pomocí 4 vodičů ( soustava TN-C) a rozvody za elektroměrem se provádí u třífázového rozvodu pomocí 5 vodičů a u jednofázového rozvodu pomocí 3 vodičů. ( soustava TN-CS).

V rozvodech se dneska nepoužívá vodiče PEN ale musí být rozdělený na vodič PE a N.
Vaše řešení je v podstatě připraveno na jednofázový rozvod.

Zásadou je vždy nakreslit jednopólové schéma celého rozvodu před realizaci. A musí to nakreslit ten, kdo tomu rozumí. Na příklad revizní technik, který pak na to vystaví výchozí revizi.

Experimentovat s hliníkovými kabely samozřejmě lze, je to cenově úplně někde jinde, ALE musí se to umět navrhnout a realizovat.

Jiří_Hrubý:
Citace: Milan Hudec  25.09.2021, 22:08

Nejde jen o ohyb, ale i o např.svorky určené pro Al, pokud budu puntíčkář, tak z jističů vyhoví pouze SEZ a Bonega, což jsou alespoň pro mne v zásadě značky nepoužitelné.
Ano existují přechodové svorky Al/Cu do běžně kvalitních přístrojů, ale zas dva spoje v serii......
Je to jak uvádíte hodně o metrech kabelu.

Tohle je uznávám problém, velmi často se s jeho řešením musí potýkat baráčník, kterému se odporoučí jeho věrné ITM či J1K u elektroměru.
HDV i vydrátování elektroměru vesměs Al10-16. Řešení druhou zmíněnou značkou, vede podezřele často k chybějící fázi, stejně jak tomu bývá u o 40 let starších ITM.
V rozporu s návodem výrobce pak bývá použit EATON, ABB či S-E.
Chápu, že výrobce homologace něco stojí, ale u vyšších řad (FAZ například),  bych tak nějak očekával větší flexibilitu ve volbě vodiče v případě přmého připojení.
Taky nemám rád umělé navyšování přechoďáků různými redukcemi a přechodkami, které často ani moc nedrží.
Jinak k odolnosti, 4x opakováno, Cu6, Al16, shodně 7x180° kdybych chtěl nadržovat Al, pak tento byl 2x po sedmém ohybu byl  ještě v kuse, ovšem natolik zeslabený, že při následujícím ohnutí o 90°praskl. Pro zajímavost Cu10 9x v jednom případě 10x.

Milan Hudec:
Ve svěráku vaše výsledky cca 1/1 potvrzuji.
Ovšem upnuté do běžné rozvaděčové svorkovnice s jedním přítlačným šroubkem, tam vede šestka v poměru cca 2/1, přeci jen mechanické narušení hliníku dělá své.
A to jsem odizolavával posunutím izolace na vodiči, při simulaci říznutí do Al (mnoho elektrikářů nedovede odizolovat bez škrábnutí byl výsledek pro hliník ještě horší.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana