Bude umístění stavebního rozvaděče řešením pro snížení průřezu vodiče?

(1/3) > >>

Ladislav Vyvadil:
U zahrady se zřizovanou třífázovou přípojkou ČEZ (25A)  jsem žádal elektrikáře o připojení elektroměrové skříně a zřízení 2 zásuvkových bodů v prostoru zahrady pomocí 2 stavebních rozvaděčů (jištění 16A, s ochranou),   jeden vzdálený od elektroměrné skříně 24m, druhý v opačném směru 70m u studny k připojení 1 – 1,5kW ponorného jednofázového čerpadla.

Elektrikář navrhl pro rozvod po pozemku CYKYJ 4x6 (zvažoval nejprve 5x6),  já zajistil realizaci výkopu a položení vodiče  v chráničce do stavu k připojení všech komponent.

Revizní technik vodič CYKYJ 4x6 odmítl a žádá pro venkovní vedení min průřez 10, u vedení 70m k rozvaděči u studny průřez 16,  se samostatným PE vodičem, (navýšením průřezu z průřezu 10 na každých 50m).
  V připojovacích podmínkách je u elměrové skříně min průřez 6mm/2, u hlavního domovního vedení  průřez 4x10 (Cu) a protože požadavek revizního technika jako lajk nerozporuji,  pokládám otázku. Je umístění stavebního rozvaděče k elektroměrové skříni řešením pro snížení průřezu vodiče na jeho výstupu, pro zachování vodiče CYKY J 4x6, pokračujícím k připojení čerpadla studny?

Tomáš Žabka:
Pro návrhy vedení platí jisté věci. Kabely se navrhují z hlediska: proudu, úbytku napětí, impedance vypínací smyčky, případně i ekonomického hlediska.

Pokud se použije kabel se 4 žílami pro napájení rozvodu ve kterém se budou vyskytovat 1f spotřebiče musí být minimální průřez žil 10mm2 Cu a 16mm2 Al, tato hodnota je dána normou a je to požadavek na minimální průřez vodiče PEN. Pokud by jste použil kabel 5x .... tak toho hledisko není nutné řešit a vedení by se navrhovalo podle výše uvedených vlastností.

Kabelové vedení (přípojky) jsou řešeny projektem (nebo aspoň papírem),      proto se zde na elektrice můžete obrátit na nějakého projektanta, který se s vámi domluví na "projektu". Pokud to bude nutné zajede na místo podívá se jak to vypadá a na základě podkladů navrhne vhodné kabelové vedení.
Pokud si to chcete dělat sám, doporučuji normu ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 - Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-52_ Výběr a stavba elektrických zařízení - Elektrická vedení, tam v části B najdete odpověď na požadavek podle proudu, fyzika základní školy vám pomůže s úbytkem napětí, požadavek na průřez PEN najdete v ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 - Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-54_ Výběr a stavba elektrických zařízení - Uzemnění a ochranné vodiče a impedanci vypínací smyčky by jste mohl nastudovat v ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 - Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-41_ Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti - Ochrana před úrazem elektrickým proudem.

Ještě jedna drobnost je to přípojka 3f a nebo jen 1f, pokud 1f, tak by průřez 6mm2 mohl stačit, zapojení bude L N PE, ale vše se musí prověřit na další parametry.

Jiří_Hrubý:
Citace: Ladislav Vyvadil  21.09.2021, 22:50

U zahrady se zřizovanou třífázovou přípojkou ČEZ (25A)  jsem žádal elektrikáře o připojení elektroměrové skříně a zřízení 2 zásuvkových bodů v prostoru zahrady pomocí 2 stavebních rozvaděčů (jištění 16A, s ochranou),    jeden vzdálený od elektroměrné skříně 24m, druhý v opačném směru 70m u studny k připojení 1 – 1,5kW ponorného jednofázového čerpadla.

Elektrikář navrhl pro rozvod po pozemku CYKYJ 4x6 (zvažoval nejprve 5x6),   já zajistil realizaci výkopu a položení vodiče  v chráničce do stavu k připojení všech komponent.

Revizní technik vodič CYKYJ 4x6 odmítl a žádá pro venkovní vedení min průřez 10, u vedení 70m k rozvaděči u studny průřez 16,  se samostatným PE vodičem, (navýšením průřezu z průřezu 10 na každých 50m).
  V připojovacích podmínkách je u elměrové skříně min průřez 6mm/2, u hlavního domovního vedení  průřez 4x10 (Cu) a protože požadavek revizního technika jako lajk nerozporuji,  pokládám otázku. Je umístění stavebního rozvaděče k elektroměrové skříni řešením pro snížení průřezu vodiče na jeho výstupu, pro zachování vodiče CYKY J 4x6, pokračujícím k připojení čerpadla studny?

Problém je, že tihle fouňové se bojí hliníku. AYKY4x25 a AYKY4x16 za takřka třetinovou cenu víc muziky, jen holt to chce být chlap, ne slečinka, co je pro ni ohnutí šestky mědi vrchol fyzické zdatnosti.
Být vámi, reklamuji projekt a celé dílo a požaduji nápravu v souladu s ČSN a ohledem na parametry sítě v místě připojení.
S již položenou šestkou to sice bude fungovat, ale je to rozdíl jako byste si objednal oktávku a dostal favorita, včetně bezpečnosti pro uživatele.

Ladislav Vyvadil:
Přípojka je třífázová, rozvody též, byť flexibilitě při nápravě daného stavu meze nekladu. Časově vytíženého elektrikáře ze sousedství jsem při spěchu k dokončení přípojky k součinnosti spolupráce s moji asistencí u hrubé práce kvůli urychlení přemluvil, reklamovat tudíž nelze, výsledek mě poučil.
Proč jsem hned nepřijal doporučení revizního technika nahradit položených 70 m CYKY 4x6 k rozvaděči u studny průřezem 16 je dočasnost tohoto rozvodu k napájení čerpadla u stavebního pozemku,  využitého zatím jako zahrada pro náklady s  již položenou kabeláží. Proto mne napadla úvaha přesunout stavební rozvaděč od studny k elměrové skříni, je li průřez vodiče daný i jeho zapojením v rozvodu a pokračovat již položeným vodičem CYKY 4x6 pouze k napájení jednofázového čerpadla, nejde mi ale o to dělat tu elektrikařinu sám, o to minimalizovat škody ale jo.     

Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý  23.09.2021, 12:57

Problém je, že tihle fouňové se bojí hliníku. AYKY4x25 a AYKY4x16 za takřka třetinovou cenu víc muziky, jen holt to chce být chlap, ne slečinka, co je pro ni ohnutí šestky mědi vrchol fyzické zdatnosti.
Být vámi, reklamuji projekt a celé dílo a požaduji nápravu v souladu s ČSN a ohledem na parametry sítě v místě připojení.
S již položenou šestkou to sice bude fungovat, ale je to rozdíl jako byste si objednal oktávku a dostal favorita, včetně bezpečnosti pro uživatele.

Zde bych pochyboval, zdali Cu6 ulomím za stejných podmínek dříve, nežli Al16.
Tipuji, že normotvůrce to prakticky nezkoušel a prostě nějakou hodnotu plácl.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana