Kdy lze a kdy nelze součásti potrubí pokládat za elektricky vodivé?

<< < (2/5) > >>

Miroslav Minařík:
Letos jsme v jednom našem starém domě dělali rekonstrukci topení. A v souvislosti tohoto tématu nové potrubí (letované viz obrázek) používáme jako vylepšení PE celého vícepatrového domu. Původní elektroinstala ce (1972),  poplatná době (Al, nulování, možná někde i svorkovnice),  měla svou nulu na čestné slovo.  
Nemyslím si, že jsem šílený pospojovač ale napříč třemi byty bude PE pospojen na toto potrubí tradičním způsobem. Také mě napadlo jak vodivé budou ty spoje, tedy ne při provozních proudech ale spíš při průtoků bleskového proudu. Ale jde spíš o doplňující pospojování, rozvod správného průřezu PE je pod kontrolou.

Jiří Schwarz:
Citace: Jirka Dobrovolný  17.09.2021, 21:21

... asi bych chtěl, aby bylo bezpečné u radiátoru v bytě.

Pokud ovšem koleno, které bylo při instalaci vodivé, po roce vodivé už nebude a někde po cestě se na zbytek potrubí dostane potenciál, asi bych chtěl, aby vybavila ochrana ...

Tohle je na velké zamyšlení co a proč se nám tam může dostat za potenciál...
Nebo jaký rozdíl potenciálů a proč se nám tam může objevit.

Na začátku, v místě, kde je to spojené např. s kotlem, do kterého vede nn přívod to pospojované mám. Jakou "prasárnu" mám očekávat, aby se mi tam někde objevil úplně jiný potenciál?

A v koupelně bych naopak mohl být rád, že si tam nepřitáhnu potenciál o nějaký tel Voltík jiný, a tam to místní pospojování beru jako krok k lepší bezpečnosti

Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Minařík  18.09.2021, 08:18

Letos jsme v jednom našem starém domě dělali rekonstrukci topení. A v souvislosti tohoto tématu nové potrubí (letované viz obrázek) používáme jako vylepšení PE celého vícepatrového domu. Původní elektroinstala ce (1972),   poplatná době (Al, nulování, možná někde i svorkovnice),   měla svou nulu na čestné slovo. 
Nemyslím si, že jsem šílený pospojovač ale napříč třemi byty bude PE pospojen na toto potrubí tradičním způsobem. Také mě napadlo jak vodivé budou ty spoje, tedy ne při provozních proudech ale spíš při průtoků bleskového proudu. Ale jde spíš o doplňující pospojování, rozvod správného průřezu PE je pod kontrolou.

Pomôže, ale len v rozsahu fyzikálnej vodivosti pripojenej cudzej vodivej časti..
Označiť toto potrubie účelovo jak ochranné vedenie PE sa ale už nesmie s viacerých dôvodov..,  a jedným z nich sú práve aj tie pájkované spoje..

Miroslav Minařík:
Citace: Peter Lovacký  18.09.2021, 09:11

Pomôže, ale len v rozsahu fyzikálnej vodivosti pripojenej cudzej vodivej časti..
Označiť toto potrubie účelovo jak ochranné vedenie PE sa ale už nesmie s viacerých dôvodov..,    a jedným z nich sú práve aj tie pájkované spoje..

Z toho důvodu jde o doplňující pospojování
Citace: Miroslav Minařík  18.09.2021, 08:18

Ale jde spíš o doplňující pospojování, rozvod správného průřezu PE je pod kontrolou.

Nebo ještě jinak. Takové potrubí pospojujeme spíše před dotykem toho potrubí, než, že bychom využívali potrubí jako hlavního vedení. A to z více důvodů, než cín.

Karel Bělohlávek:
Je zajímavé, že použití vodovodního potrubí jako ochranného vodiče není v ČSN obecně zakázáno, viz výstřižek z 5-54. V dalším článku jsou však zmíněny požadavky na elektrické vlastnosti spojů. Jedním z těchto požadavků je zajištění trvalé vodivosti.

Tento požadavek je uveden v podstatě ve všech technických normách, které za nějakým způsobem zabývají pospojováním. Málokdo si uvědomuje, že kovové částí zařízení, ať už se jedná o potrubí nebo jiné konstrukční kovové části (např. montážní desky, rámy apod.),  mají kolikrát mnohem lepší vodivost z důvodu velkých průřezů, než by byla dosažena pomocí samostatných vodičů. Problémem je právě dodržení elektrických vlastností těch mechanických spojů (průřez, vodivost, trvanlivost). V případě potrubí situaci zhoršuje to, že jednotlivé spoje jsou v podstatě zapojeny v sérii.

Na druhou stranu v bytové výstavbě není potřeba dosahovat nějakých velkých celkových odporů soustavy pospojování, viz 4-415.2.2 a ani používat potrubí jako vlastní vodič. Z mého pohledu je tedy dostačující připojit soustavu na hlavní pospojení budovy (např. u kotle) a dále připojit na místní doplňující pospojování v místech, kde je to vhodné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana