Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?
Miroš Jan:
Citace: Peter Lovacký 16.09.2021, 00:05
A je vôbec dakde v normách napísané, že ochranný vodič PE v kábli ku spotrebiču sa nesmie použiť v systéme doplnkového pospájania, a že má byť dvojmo ? ?
Ja teda v normách nič také nevidím...
A nevidím v nich ani nič o tom, že vodič PE v EI sa musí do systému doplnkového pospájania pripojiť furt len na svojom konci v zásuvke či v spotrebiči,. a že na vývode z rozvádzača sa nesmie...
Šak predsa keď je splnený čl. 415.2.2, tak jaký má význam ťahať ku spotrebičom a ku zásuvkám ešte ďalšie vodiče PE, keď už je bezpečné Ud v dosahu dosiahnuté aj bez nich ? ?
Podľa môjho sa len nerobia poriadne projekty, a elektrikári si zvykli sami ťahať doplnk. pospájanie podľa obr. v 5.54ke...no ale to je len jedna z možností, ....
V tom obr. napr. chýba ďalší prívodný vodič "1" od DB ku SEBT...a ten "3" od SEBT ku M je tiež zbytočný keď vyjde R pre Ud do 50V...
Tak takto ne. Máš pomotané pojmy. Vodič PE pro připojení boileru, je prostě vodič PE. Ale vodič pro doplňující ochranné pospojování, je prostě vodič pro pospojení. Spoléhat se na vodič PE v přívodním kabelu, je špatná volba. (norm)
Václav Třetí:
Honza Bocek je zvyklý z průmyslu na poněkud jiná řešení. Jeho řešení je správné, ba přímo výborné, ovšem takové oddělovací trafo 2,5 až 3kW pro bojler je docela velký macek. Kam ho v běžném RD dát (o bytě ani nemluvím), tak aby zejména paní domu neprskala jako vzteklá kočka. A také ta cena je proti pospojování nesouměřitelná .
Peter Lovacký:
Citace: Miroš Jan 16.09.2021, 09:46
Tak takto ne. Máš pomotané pojmy. Vodič PE pro připojení boileru, je prostě vodič PE. Ale vodič pro doplňující ochranné pospojování, je prostě vodič pro pospojení. Spoléhat se na vodič PE v přívodním kabelu, je špatná volba. (norm)
Nemám,.. ja ten rozdiel samozrejme veľmi dobre poznám,..i keď vám sa to asi nezdá..
No najskôr ste len kus nepochopil že ja píšem o inom, ..a to, že dopĺňať ďalší ochranný vodič ku už existujúcemu ochrannému vodiču v kábli je celkom zbytočná voľba..
Šak doplnkové pospájanie je už aj vo svojom názve o doplnení ďalších ochranných vodičov do určitého systému (priestoru) ochranného pospájania.., no ale vám keď sa chce dopĺňať aj to čo už existuje, tak to kľudne robte aj ďalej,..šak tým nič nepokazíte..
A kebyže narážate na to, že napr. 1,5ka PE v kábli nespĺňa minimálny prierez,..tak to ani nemusí,..keď nič nedopĺňa..
Jak som písal, chýbajú poriadne PD s bezpečnostnými výpočtami,..a poctivejší elektrikári si tak časom zvykli sami od seba robiť pospájanie navyše, len tak,.. pre sicher..
A to v takom rozsahu, že až to vyzerá jak povinnosť...ťa hať ochr. vodiče dvojmo...
Jiří_Hrubý:
Citace: Peter Lovacký 17.09.2021, 19:53
A to v takom rozsahu, že až to vyzerá jak povinnosť...ťa hať ochr. vodiče dvojmo...
Je to dost na posouzení situace, ovšem překročení normativního minima směrem ke zvýšení bezpečnosti, ctí řemeslnka. Takže v takto oprávněných případech, jen víc a houšť, navíc tím, že to vyzerá ako povinnosť, se to z diskuzí a doslechu zareje do kedluben i fušerům, bastlířům a domácím kutilům, což je rovněž ku prospěchu a už proto bych nehledal důvody, proč a kdy to není třeba, to si profík najde v ČSN.
Peter Lovacký:
Dajaký vodič navyše mi samozrejme nijak nevadí,.. je mi to jedno...
Viac ma zaujíma odpor medzi vzájomne prístupnými vodivými časťami,... napr. v bežných kúpeľkách cca 0,5ohm aj s chybou merania...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana