Může dojít k poškození sat. přístroje přetížením zásuvek?

(1/4) > >>

mara5740:
V panelovém domě mám na pracovním stole prodlužku, kde připojuji ntb. lampu atd. V tom samém pokoji je televize se satelitním přijímačem také na prodlužce (na jiné zásuvce). Již jednou se mi stalo, že po připojení ntb. do prodlužky na pracovním stole ve stejný okamžik přestal fungovat satelitní přijímač. Bral jsem to jako díl náhody, přijímač byl v pořádku vyreklamován (příčina vadný HMI výstup). Ale minulý týden se mi to stalo znovu. Ihned po připojení ntb do prodlužky přestal fungovat satelit. Ihned jsem tomu nevěnoval pozornost (a nenapadla mne spojitost s prvním výpadkem),  měl jsem doma ještě jeden sat. přijímač, ten připojil a opět pár dní fungoval. Včera jsem potřeboval připojit jiný ntb a opět se situace opakovala. Oba sat. přijímače KO, ale vypadá to, že oba fungují, jenom nejde připojit pomocí HDMI.
Rozvody v bytě částečně v hliníku, částečně v mědi. Doufám, že jsem situaci dostatečně popsal.

Proto se ptám zkušených, co může toto způsobovat, nepřijde mi to jako díl náhody...

Miroslav Minařík:
Citace: mara5740  08.09.2021, 22:40

V panelovém domě mám na pracovním stole prodlužku, kde připojuji ntb. lampu atd. V tom samém pokoji je televize se satelitním přijímačem také na prodlužce (na jiné zásuvce). Již jednou se mi stalo, že po připojení ntb. do prodlužky na pracovním stole ve stejný okamžik přestal fungovat satelitní přijímač. Bral jsem to jako díl náhody, přijímač byl v pořádku vyreklamován (příčina vadný HMI výstup). Ale minulý týden se mi to stalo znovu. Ihned po připojení ntb do prodlužky přestal fungovat satelit. Ihned jsem tomu nevěnoval pozornost (a nenapadla mne spojitost s prvním výpadkem),   měl jsem doma ještě jeden sat. přijímač, ten připojil a opět pár dní fungoval. Včera jsem potřeboval připojit jiný ntb a opět se situace opakovala. Oba sat. přijímače KO, ale vypadá to, že oba fungují, jenom nejde připojit pomocí HDMI.
Rozvody v bytě částečně v hliníku, částečně v mědi. Doufám, že jsem situaci dostatečně popsal.

Proto se ptám zkušených, co může toto způsobovat, nepřijde mi to jako díl náhody...

Přetížení zásuvky znamená vyšší proudový odběr, než na jaký je zásuvka vyrobena a instalována. Pokud dojde k přetížení, vybaví jistič. Ale to, co popisujete se o jističi nezmiňuje.

Citace

Doufám, že jsem situaci dostatečně popsal.
Rád si počkám, kdo z dalších to objasní. Cítím nějaký chaos.

Michal Čeleda:
Tipuji, že se nějaký "proudík" proběhne po HDMI místo aby tekl "pořádným" vodičem (nebo jen překročí to, co snese HDMI). Ovšem souvislost s NTB? Snad jen chyba ve filtru zdroje a nějaká další závada, ale může to být jen moje domněnka.

Jiří Schwarz:
Máte nějak spojený NTB s tím přijímačem přímo nebo nepřímo (přes TV, audiosoustavu,...)?
Tohle je bolest rozvodů v TN-C, pokud se něco zapojí do různých okruhů a pak se "země" propojí přes vedení, které pro to není dimenzované..
Stačí aby NTB měl propojen PE vodič, nemusí mít ani ochrannou funkci, stačí aby to výrobce bral jako vyrovnání potenciálů, nové TV často také mají třívodičový přívod s PE a máme tady krásnou zemní smyčku, která v lepším případě zanese brum do audia, vlnění a kroucení obrazu, a v horším případě může i poškodit nějaký vstup nebo výstup, především pokud tam nebude ideální kontakt na "zemi" a bude si to hledat i jiné cestičky pro vyrovnání potenciálů

mara5740:
To: Miroslav Minařík
Když jsem nad tím ještě přemýšlel, tak pokud by i došlo k mírnému přetížení zásuvky, tak zdroj k přijímači by měl tento peak eliminovat (nebo se pletu?).

To: Michal Čeleda
Jelikož došlo hlavně k poškození HDMI vstupu, tak mi tato varianta přišla taky pravděpodobná. Ale jak může ten "proudík" projet přes HDMI  :-\ . Jednalo se o dva různé NTB (jestli to spíše nemá spojitost s tou danou zásuvnou, než s NTB). HDMI výstup z TV je ok a kabel také.

To: Jiří Schwarz
Žádná přímá spojitost mezi přístroji není, opravdu pouze po síti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana