Proč výrobce neuvádí maximální proud napájecího zdroje pro 100/240V?
Michal Melzer:
Na štítku monitoru stojí input : 100-240V 1,2A 50-60Hz
Jedná se o nový monitor ASUS TUF Gamnig VG259QM cena cca 10tis.
To znamená že monitor bude pracovat v rozmezí 100V-240V o 253V není nikde ani jedna zmínka. To z mého pohledu neznamená že nebude pracovat při 253V ale otázka je při kterém napětí bude mít nejlepší vlastnosti. Já vám mohu potvrdit že při konstantních 220V jsou lepší barvy než když je napájen ze sítě kde mám nějakých 240V což je blízko limitu uvedeném na štítku tohoto výrobku. A kdyby výrobek byl stavěný na 253V (nebo 245V) nevidím jediný důvod proč by to výrobce neuvedl na štítek výrobku. Nebo to nenapsal někam do specifikace.
Václav Třetí:
Vážený pane, vy nečtete nebo nechápete co čtete.
Hned v první odpovědi jsem se vám snažil vysvětlit, že zařízení mající na štítku 240V (jmenovité napětí) musí vydržet a bez problémů pracovat v rozsahu 216 - 264V, ve Vašem případě se jedná o zařízení, které je konstruované na provoz s napětím mezi 100 až 240V, takže musí fungovat už od 90V (-10%) až do 264V (+10%) bez jakýchkoliv omezení. Zmínka o možné toleranci vstupního napětí se na štítek přístroje neuvádí, je dána výrobkovými a obecnými normami, někdy je uvedena tolerance v návodu na použití. Zařízení obsahuje spínaný zdroj, který řídí výstupní napětí pro obvody přístroje ve zpětnovazební smyčce, takže napětí pro jednotlivé obvody je stabilizováno v celém rozsahu napájení.
Jiří_Hrubý:
Ještě trochu jinak...
Kvalitu dodávek stanoví ČSN EN 50160, velikost napětí ČSN IEC 38. Obě doporučuji prostudovat.
Výrobce uvádí vždy jmenovité napětí, stejně jako dodavatel uvádí jmenovité napětí.
Rozsah 100-240 je dán globalizací, aby fungoval jak v např. Kanadě (120), tak v Austrálii (240). Mimochodem do IEC 38 měla 240 i Francie a Británie, čili tam bylo možné mít v zásuvce 264V a spotřebiče to musí ustát.
Stejně tak, jako když číňan vyveze monitor do Austrálie.
Když si přečtete návod či datasheet, bude tam i odkaz na výrobkovou normu.
V této si pak můžete dohledat toleranci hodnot napájecího napětí, což je něco jiného, než napětí jmenovité.
K tomu zdroji, jak jste psal výše, když mně ještě bavilo skládat si PC, měl jsem měřák Dr.Power ATX, který se zapojil mezi výstup zdroje a desku. Doporučuji pořídit.
Docela jsem se občas podivil.
Jinak když jsme u těch tolerancí, tak ATX přiznává tolerance +-5 a +-10, podle výstupu.
U spínaného zdroje slušné konstrukce nemá velikost vstupního napětí v mezích tolerance, vliv na napětí výstupu.
M S:
Výber UPS je fajn, ide o online verziu s pure-sine výstupom, takže aspoň to.
Monitor meniaci farby? No.. nepoviem, že to nie je možné, už som videl všeličo. Nainštalovanie stoviek lacných čínskych LED svetelných zdrojov v jednej firme totálne rozbilo funkciu niektorých tlačiarní. Ak chcete Vášmu tvrdeniu dodať trochu váhy, požičajte si kolorimeter, povedzme Xrite. Snáď máte známeho grafika.
Bez toho, aby sa u vás zastavil niekto s analyzátorom siete (alebo aspoň osciloskopom a znalosťami ako s ním narábať) je presná analýza prakticky nemožná.
Po návšteve RT bola výstupom správa? Ak nie, nemali ste platiť, ale to už teraz veľmi nepomôže.
To, že sa UPS hádže do HLS alarmu je očakávané - nastavili ste 220 VAC výstup. Default nastavenie pre HLS alarm je +12 V, takže 232 V a vyššie spustí alarm. Uvedené platí len ak je UPS v ECO režime - ak je vstupné napätie v nastavenom rozsahu, aktivuje sa bypass a vstupné napätie sa pripojí priamo na výstup. Ak nie je aktivovaný ECO režim a aktivujete Bypass ručne, pri 264 V na vstupe sa deaktivuje pre ochranu pripojených zariadení.
Každopádne, ak inštalácia UPS vyriešila technické problémy, môže ísť aj o bordel v sieti produkovaný povedzme susedom. Alebo už naznačené problémy so spojom PEN. To by odhalil kvalitný revízny technik.
Doplňujúca otázka - problémy sú len s PC? Žiadna iná elektronika? Nemení sa jas žiaroviek pri zapnutí tepelných spotrebičov v kuchyni a podobne?
Václav Třetí:
Abychom se dostali k dotazu tak, jak byl míněn, tak si zopakujeme:
Původní dotaz v prvním příspěvku tazatele:
Nebo je v označení výrobku 100/240V také nějaká skrytá tolerance?
Původní nadpis tématu:
Tolerance 240V u CE certifikovanéh o zdroje?
Stávající upravený nadpis:
Proč výrobce neuvádí maximální proud zdroje pro 100/240V?
Jak by měl nadpis znít, aby co nejlépe vystihoval tazatelův problém:
Proč výrobce neuvádí maximální síťové napětí napájecího zdroje označeného 100 - 240V?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana