Proč výrobce neuvádí maximální proud napájecího zdroje pro 100/240V?
Michal Melzer:
Mám CE certifikovaný PC zdroj s uvedeným rozmezím 100/240V 60/50Hz a v zásuvkách mám 250V.
Je evidentní že zdroj pod tímto napětím nepracuje správně.
ČEZ se hájí tím že je v toleranci což je asi pravda dle toho, co jsem zde na fóru načetl ale proč tedy výrobce neuvádí maximální proud na výrobku pokud je schopný ho snést a je na něj certifikovaný?
Nebo je v označení výrobku 100/240V také nějaká skrytá tolerance?
(Původní nesmyslná otázka zněla: "Tolerance 240V u CE certifikovanéh o zdroje?").
Václav Třetí:
Hodnoty na štítku přístroje jsou jmenovitá napětí, ty mají toleranci +/-10%. Zařízení označené 240V musí spolehlivě pracovat v rozsahu 216 až 264V.
V ČR je jmenovité napětí sítě 230V s tolerancí 207 až 253V. Proč zdroj nepracuje správně při 250V bude třeba hledat někde jinde, možná přímo jako závadu v něm.
Co se týká proudu (odebíraného ze sítě) u spínaných zdrojů - to je problém, který by byl na delší rozbor. Většina výrobců obvykle udává proud maximální.
A ještě otázka,. Jak se projevuje, že zdroj nepracuje správně?
Michal Melzer:
Na počítačové skříni odešla dioda která je napájená ze zdroje 5V. Pokud do zásuvky zapojím ventilátor (220-240V 50W) a spuštěný ho vytáhnu ze zásuvky, PC přehraje zvuk jako kdybych zapojil zařízení do USB postu.
Nefunkční paměti RAM. Celkově PC během zátěže nemá výkon.
Během posledních 8 měsíců je to třetí PC které jsem kupoval. Bydlím v panelákovém bytě a mám nové rozvody v mědi. Na starém PC jsem nikdy takové problémy neměl, ale tento PC měl také podstatně menší odběr, odhaduji tak 350W kde tyto současné budou výkonnější.
Pozval jsem i RT aby provedl kontrolu a prý je vše v pořádku bohužel jsem u toho nebyl přítomen.
Zrovna dnes jsem dostal vyjádření od ČEZu že provedli měření a vše je v normových hodnotách.
Pak už mě napadá jen že je špatný elektroměr mám digitální jako jediný na patře. Nevím kde Čez prováděl (měl by provádět) meření, ale jsem si jistý že to nebylo u elektroměru.
Mě přijde zvláštní že 50W ventilátor vytažený ze zásuvky donutí PC přehrát zvuk, když vezmu v potaz že pouze grafická karta má odběr 220W jaký má její odběr vliv na 5V na desce to nevím ale myslím že to nedělá dobrotu.
Dále si myslím že takový zdroj by vůbec neměl pustit k PC hardwaru jakékoliv přepětí. Bohužel nevěřím že jsem 3x po sobě narazil na vadné kusy výrobků proto hledám problém v elektrické síti.
M S:
Chcel som napísať, že hľadáte v zlej kope sena a znie to ako nekvalitný PC zdroj. Potom som si pozrel priloženú fotku. EVGA nie je úplne zlá značka, ale majú svoje muchy, dá sa vybrať aj lepšie. Aká je inštalovaná grafika? RTX 3080/3090? EVGA 850 GA boli zvolávané výrobcom a menené za verziu v novej revízii, prípadne za 1 kW modely.
Ide o tri nezávislé PC zdroje po sebe? Všetky EVGA?
Čo sa týka USB notifikácie pri vytiahnutí iného spotrebiča - viete ju izolovať? Ak je PC zapojené cez predlžovačku, vyhodiť a napojiť napriamo. Odpojiť od PC všetko okrem napájacieho kábla a prípadne slúchadiel ak neviete zvuk prehrať cez Bluetooth a následne skúsiť trik s ventilátorom.
Ak USB notifikácia nezmizne, skúste zobrať PC aj ventilátor k známemu a vyskúšať tam.
Pavel Sovička:
Citace: Michal Melzer 02.09.2021, 22:21
Pokud do zásuvky zapojím ventilátor (220-240V 50W) a spuštěný ho vytáhnu ze zásuvky, PC přehraje zvuk jako kdybych zapojil zařízení do USB postu.
Tento zvuk je obecně indikace připojení/odpojení jakéhokoliv zařízení. Nemáte náhodou souběh nějakých vedení (např. ethernet) spolu se silovými rozvody/prodlužkami? Není moc pravděpodobné, že by problém zdroje s vyvolaným přechodovým dějem vedl zrovna na indikaci nového zařízení. Každopádně se jedná o projev, kdy PC pracuje a Windows je schopen to zaznamenat. Doporučuji sledovat správce zařízení během odpojení a pokusit se zjistit, které zařízení vyvolalo tuto indikaci. Záznam o této události může také být v "Prohlížeči Událostí", záložka "Systém".
Nefunkční paměti RAM.
Při nefunkční RAM se PC vůbec nezapne. Pokud "nevidíte" jeden z modulů může být problém i jinde než jen v samotné RAM (základní deska, procesor). Chtělo by to více informací než jen "nefunkční RAM".
Celkově PC během zátěže nemá výkon.
Při problému na zdroji se PC obvykle hned vypne, občas se nezapne anebo náhodně havaruje. "Nemá výkon" v pojetí PC (tzn. "běží pomalu") spíše naznačuje problém s přehříváním, při kterém se omezuje výkon procesoru/grafické karty. Zde by pomohlo měření teploty, např. programem "Open Hardware Monitor".
Během posledních 8 měsíců je to třetí PC které jsem kupoval.
Byly všechny PC úplně jiné, anebo jste přenášel některé komponenty (např. CPU, základní desku, skříň, atd.).
Dále si myslím že takový zdroj by vůbec neměl pustit k PC hardwaru jakékoliv přepětí.
Bohužel problémy se stávají, jak na konkrétních kusech tak i v v návrhu. Momentálně je živá kauza "vybuchujících" zdrojů od firmy Gigabyte (což také není zrovna neznámý dodavatel):
https://www.youtube.com/watch?v=7JmPUr-BeEM
Na stejném kanálu se nachází i video od EVGA 750GT Supernova (podobný zdroj k vašemu) jako vzor funkčního zdroje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana