Aká je doporučená minimálna vzdialenost PP rúry od uzemnenia bleskozvodu ?
Peter VoltElektro:
Potrebujem položit PP rúru s priemerom 0,2m pozdĺž pásoviny vyrovnania potenciálu, priečne popod základový zemnič a popod obvodový zemnič. Prikladám obrázok.
Rúra bude smerom von vyspádovaná, na obrázku pôjde len asi 5cm pod vyrovnaním potenciálu v strede miestnosti, potom zhruba 15cm pod základovým zemničom a zhruba 15cm pod obvodovým zemničom.
Otázka: Mohla by sa táto rúra v zemi pri uvedených vzdialenostiac h od pásoviny pri údere blesku zahriať a zdeformovať ? Hrozí také niečo alebo to vôbec neriešiť ?
Pokiaľ by sa rúra výraznejšie zdeformovala alebo dokonca lokálne roztavila, bol by už problém dostať sa ku nej cez betónovú podlahu.
Bod tavenia PP som našiel 175 stupňov, ale myslím, že pre PP sa bežne uvádza max. teplota použitelnosti len do 100 stupňov. Je to špeciálna rekuperačná PP rúra s obsahom striebra - kvôli ochrane proti plesniam.
Milan Hudec:
Z hlediska teploty jste OK, toho se skutečně nemusíte obávat.
Zajímavá je však její polovodivost a stříbro k tomu ohledně koroze zemničů.
Asi bych ji pro klid něčím obtočil (IPA.......).
Jinak velice chválím způsob vašeho zemnění, pokud ho máte i mechanicky důkladně tak jako jeho návrh, tak super.
Peter VoltElektro:
Vyvoj bol bolestivy. Povodne tam bol len zakladovy zemnic FeZn. Bohuzial kvalifikovany clovek mi nepovedal, ze FeZn nesmie byt v kombinacii aj v betone a aj v zemi, pod zakladom je v zemi, ale vyvody na rohoch idu hore cez asi 0.5m betonu, navyse to cele malo az 20 Ohm, je tam kamenista zem. Preto som robil znovu vykop dookola :( ,pridal obvodovy nerez plus ten stredovy kriz na vyrovnanie potencialu, spoje su nerezove svorky s protikoroznou paskou. Odpor je teraz zhruba 6.5Ohm na oboch rohoch. Ak aj FeZn casom odide, nerez V4A vydrzi. Odkryta FeZn cast inak vyzera po 4 rokoch velmi dobre.
Ohladom obsahu striebra v PP rurach - nemam zatial udaje o mnozstve alebo vodivosti. Tiez neviem, ci je len z vnutornej strany na povrchu - to by bol lepsi pripad, ale mohol by som ju zmerat ked mi rury poslu. Ak tam bude hrozit korozia, predpokladam ze to bude len korozia tej FeZn casti pod zakladmi. Mohlo by pre oslabenie korozie stacit dat napr. nejaky 50cm asfaltovy pas okolo rury len v mieste prekrizenia rury a toho FeZn pasu ?
Milan Hudec:
Když už tak obtočit celou délku, z nákresu tipuji nějaké 4m, to je otázka chviličky práce a náklady také nebudou buhvíjaké
Peter VoltElektro:
Cele potrubie bude mat az 13m, bude pokracovat smerom von z miestnosti (na obrazku napravo). Ale mam cerstve info od dodavatela - striebro je len na vnutornom povrchu, nie je sucastou steny rury, avsak ma prekvapil udaj o max. teplote - uvadzaju tam maximalnu teplotu vnutorneho vzduchu len 60 stupnov, nie 100 - ako som pisal o PP materialy. Tak dufam ze nejakych 10-15cm v zemi pod uzemnenim nebude nikdy teplota vyssia.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana