Aká je doporučená minimálna vzdialenost PP rúry od uzemnenia bleskozvodu ?

<< < (4/4)

Peter VoltElektro:
Vďaka za odpovede, rúru preverím keď mi ju dodajú a prípadne sa s tým ešte ozvem, dovoľte ešte jednu otázku na ten istý objekt, keď už tu mám rozkreslenú situáciu a uzemnenie:

Cez ten otvor pre rekuperačnú rúru pod základom by som chcel dať tiež PE potrubie s priemerom 40mm, v ktorom bude voda s nemrznúcou zmesou a toto potrubie plánujem vytiahnuť zo suterénu hore do prízemia a napojiť ho na kúrenársky okruh - ten je z medených trubiek. Toto potrubie bude v tej iste ryhe vedľa spomínanej rekuperačnej rúry.
Lenže hore na prízemí sú medené trubky kúrenárskeho okruhu vodivo spojené so teplovodným sporákom a ten je spojený s nerezovým komínom. Komín je na streche v ochrannom pásme hlavného zberača a dolu je  napojený na vyrovnanie potenciálu (pásovina pod podlahou miestnosti - viďte prvý obrázok). Zatiaľ nepoznám vodivosť tej nemrznúcej ale vedel by som ju približne zmerať lebo ju už mám. Premýšlam na situáciou - ak by bolo na komíne napätie, tak aby nejaký prúd nešiel cez interiér - sporák medené trubky, rádiátor a cez to PE potrubie pod základy, i napriek tomu, že komín je na päte napojený na vyrovnanie potenciálu.
Treba toto riešiť ? 

Jiří Kantner:
Nemrznoucí kapalina je většinou demineralizova ná voda s příměsí nějakého glykolu (ethylenglykol. .). Nízkou vodivost mohou trochu zýšit atnikoroyivní přísady, které mají udržet pH mírně zásadité.
Přesto vodivost vody v těchto trubkách není veliká a po určité délce ji lze považovat za izolant.
Není třeba to řešit, tady problém nebude.
Uzemnení komínu máte správně na jeho nejnižším místě spojené se zemničem. Myslím že více toho udělat asi nemůžete. Při svodu bleskového prudu tam proudy potečou a bude tam nezanedbatelný potenciál. Je to dané tím, že z hlediska  hodnot prodů v řádu kA, se běžné vodiče chovají jako odporová síť. to co se pro účely priyemnění PE vodiče tváří jako ekvipotenciáln í síť je pro bleskové proudy soustava odporových děličů

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana