Aká je doporučená minimálna vzdialenost PP rúry od uzemnenia bleskozvodu ?

<< < (2/4) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Peter VoltElektro  21.08.2021, 09:47

pôjde len asi 5cm pod vyrovnaním potenciálu v strede miestnosti,

Citace: Peter VoltElektro  23.08.2021, 08:24

info od dodavatela - striebro je len na vnutornom povrchu,

Na tej rúre by bolo vhodné minimálne na jej vstupe do LPZ1 urobiť vhodným spôsobom (napr. vodivou vložkou) riadenie potenciálu blesku na METku...osobne si teda nemyslím, žeby výrobca rúru dajak certifikoval aj na pospájanie vo vzťahu k účinkom bleskového prepätia a prúdov...
On ten „nulový“ potenciál zeme z druhého konca rúry môže byť pre bleskový prúd v mieste súbehu na 5cm s vnútorným vyrovnaním potenciálu v dome celkom zaujímavý na dajakú „skratku“ , ..či už ku METke cez doplnkové pospájanie rozvodov sanity..,  či už smerom do zeme...

Myslím to tak, že aj keď asi neexistuje nijaký vzorec na „s“ pod úrovňou zeme, tak to ešte neznamená že v potenciálovej jame nehrozí nijaké riziko preskoku na nepripojené cudzie vodivé časti v tesnej blízkosti  vodičov vyrovnania potenciálu alebo samotného uzemnenia, ...a prípadné prederavenie plášťa tej rúry..

Peter VoltElektro:
Ohľadom prechodu do LPZ1: Na obrázku pôdorysu - vľavo, na rúre bude 90 stupňové koleno dohora a rúra pôjde ďalej cez betónovú podlahu do miesntnosti suterénu. Zatiaľ je v pláne ukončit ju pár centimetrov nad podlahou, v budúcnosti by som chcel experimentovať a predĺžiť ju hore do prízemia do obytnej časti.
Momentálne je v tom suteréne vybetónovaná asi 1/3 podlahy, čaká sa na položenie spomínanej rúry aby sa mohlo pokračovať.
Podlaha obsahuje (aj jej zatiaľ nedokončené časti budú obsahovať) kari sieť pospájanú FeZn drôtom, ktorý je na krajoch podlahy spojený s tým vyrovnaním potenciálu (viďte obr.) na krajoch miestnosti.

Ak som správne pochopil, tak pod pojmom prechod do LPZ1 myslíte miesto, kde rúra bude prechádzať betónovou podlahou do miestnosti suterénu. Neporozumel som ale čo myslíte pod "vodivou vložkou" - vnútri v rúre že bola vsunutá nejaká dalšia vodivá rúra a túto pripojiť tiež tam, kde bude uzemnená kari sieť ?
Ohľadom miesta prekrížia rúry s vyrovnaním potenciálu (5cm vzdialenosť). Nemohlo by pomôcť dať sem nejakú vodo-oddolnú izolačnú platňu, alebo napríklad 5cm hrubý styrodur 20cm x 20cm ?

Peter Lovacký:
V princípe debatujeme o možnom riziku preskoku bleskového prúdu na nevhodnom mieste, ktoré predstavuje vrstva striebra v rúre po celej svojej dĺžke..
Vhodné je, aby nárast potenciálu na celej bleskozvodnej sústave bol čo najrovnomernej ší vrátane vodivých predmetov v jej blízkosti (do „s“),  a aby každé vyrovnanie potenciálu ( preskok) bolo riadené najlepšie v SPD..
Ono mať niekoľko 100kV na pásovine 5cm od striebra v rúre ktoré ostáva na „nule“ okolitej zeme,..tam pre preskok nemusí byť prekážkou ani izolačná vložka styroduru.

Ja neviem presný postup ako najlepšie pripojiť vrstvu striebra s vnútra rúry na METku keď na to nemyslel jej výrobca, no asi bude rozumné tú vrstvu na vstupe do stavby čo najviac galvanicky prepojiť s METkou,.. napr. na ten FeZn drôt cez kari sieť..
Inakšie sa nedá vylúčiť že si blesk vytvorí vlastné riadenie vyrovnania potenciálu aj niekde inde, keď tú rúru roztiahnete po dome s jej vlastným potenciálom, ktorý bude „naberať“ z miesta svojho ukončenia niekde z potenciálovej jamy pod domom...a čím ďalej od základového zemniča, tým bude ten rozdiel väčší...

A o pripojení tej „medzivložky“ sa dá debatovať, no ja nie som vodár,..možno dajaký krátky kus liatinovej vložky DN200 by stačil,..šak nakoniec v mieste svojho zasunutia bude ku tej vrstve striebra furt aspoň najbližšie,..i keď o elektrickej spojitosti a vodivosti tej vrstvy sa toho asi veľa nevie...

Možno keby ste o tej rúre tu dačo vložil,... tak by ku vašemu problému dačo z vlastnej skúsenosti napísali aj druhí odborníci..

Peter VoltElektro:
Rura je vyrobok f. Rehau, prikladam pdf. V mojom pripade sa bavime o produkte Awadukt Thermo 200 (modra rura). Pre nas dolezite info je ale roztrusene v dokumente, preto zhrniem:

Plnostenna polypropylenov a rura,
vonkajsi priemer rury 200mm,
vnutorna strana obsahuje striebro - nevieme ake mnozstvo a nepozname vodivost, mozem ale skusit zmerat ked mi ju dodaju.
hrubka steny 7mm,
max.teplota vnutorneho vzduchu 60 stupnov.

Stavba je vo svahu - prikladam zvisly rez miestom, kde bude položená rúra.

Po dokonceni vykopu vcera:
dodavam ze ta vzdialenost rury 5cm od vyrovnania potencialu (stred miestnosti) by sla zvacsit asi az do 10cm, vzdialenost rury pod zakladovym zemnicom zostava na tych 15cm
 a pod obvodovym zemnicom asi 20cm.

Peter Lovacký:
Tipujem že tá rúra nebude vykazovať klasicky merateľnú vodivosť cudzej vodivej časti jak ju vidí norma,..no to nevykazuje ani strom keď zvádza bleskové prúdy..

Podľa môjho to ostane na vašom (projektantovom)  prístupe k tomuto konkretnému riziku možného prenosu časti bleskového prúdu cez túto rekuperačnú cestu, a názory asi nebudú celkom jednotné,... podobne jak sú tu debaty o komínových vložkách či plastových rozvodoch vody...

Vzhľadom na využitie, umiestnenie i prevádzkovú vlhkosť by som za seba pripojenie (ak nevadí technológii) odporučil,..no oprieť toto pripojenie, (v podstate plastu),  o normovú povinnosť najskôr nepôjde..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana