Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?
Miroslav Minařík:
Milane, rozumím Ti velice dobře, hédonická adaptace lidského chtíče žene spotřebitelský svět jednoznačně do záhuby. Vzhledem k tomu, co jsem na některých prezentacích slyšel sám, pak ty tomu tady nastavuješ tvář druhého extrému. Snad rozvážný čtenář pochopí, že cesta je někde mezi.
Mařík Pavel:
Milane,
vážím si tě jako člověka s přehledem a velkého odborníka, ale tohle nemůžeš myslet vážně. Podle toho, co píšeš, se přemisťuješ zásadně pěšky, poštu ti nosí holub, bydlíš v jeskyni a vodu na kafe si zásadně ohřáváš v hliněné nádobě na okraji ohniště. ;)
V minulém příspěvku jsem zrovna na prodejce upozorňoval, velmi málo z nich věci rozumí. Ale chápu tě, dokud si na něco nesáhnu a nevyzkouším, taky jsem nevěřící Tomáš.
Mohu dotaz? Na revize používáš ručičkový, nebo digitální přístroj? Revize píšeš na psacím stroji, nebo v počítači? :)
Mějte krásný den, ať už s automatizací, nebo bez.
Jan Palička:
Citace: Milan Hudec 25.08.2021, 08:00
Sociologicky je systémovka a její funkce ohledně šetření (a ona skutečně spoří) s náklady ovšem největším oříškem k pochopení a dovolím si tipnout, že se stala milníkem ve vnímání bohatství či pózy jedince.
Tedy na rovinu - pokud budu systémovku posuzovat jen z hlediska má dáti - dal, tak ji musím zavrhnout hned v počáteční úvaze. Alespoň u nás, kde práce elektrikáře je pořád docela levná a cena za natahání kilometrů kabelů a jejich zapojení je s hodinami programátora nesrovnatelná.
Ale ono to přece není jen o tomhle, ale hlavně o komfortu, pohodlí, ulehčení rutinních činností, zjednodušení užívání bytu nebo domu. Případná úspora provozních nákladů je milý bonus, je pravdou, že se klidně může stát, že za dobu životnosti tak tak vyváží náklady pořizovací....
Stovky let se pralo na valše a sušilo na šňůře. Stačilo to, prádlo bylo měkké a voňavé. Nákup automatické pračky a sušičky je proti tomu ekonomický nesmysl. Takže to budou asi jiné důvody, proč lidé na valše neperou.
A nevylučuji, že jsou i lidé, kteří systémovku kupují z pozérství a pro efekt. Těm často stačí ty světelné scény s LED pásky.....a stačil by i Hue.
Citace: Milan Hudec 25.08.2021, 08:00
Na školení/představení systémovek jsem byl, ovzduší falešného pozitivismu si nezadalo s prodejci dek důchodcům vedle.
Jestli něco systémovce ubližuje, tak je to právě ten falešný pozitivizmus, marketingové lákání na nesmyslné funkce a články rádoby poučených novinářů. Výrobci/dovozci měnící sortiment jak košili, přičemž zásadně neposkytují servis k tomu minulému. Integrátoři, opouštějící svoje zákazníky, protože už je to nebaví nebo si ukousli velikého sousta. Atd.
Ale s tím se asi moc dělat nedá.
Jiří_Hrubý:
Argumentaci zpátečnictvím, bych ponechal elektromobilní m fanatikům, ti ji využívají jako nejzásadnější úder, když dojdou argumenty.
Ručkové měřáky kupodivu dodnes využívají opravdoví profíci pro jejich vlastnosti a automatka se prosadila proto, že nabídla oproti valše málo práce a víc času.
Automatizace v průmyslu a řízení procesů se opět prosadila pro úsporu času, prostředků, nároků na obsluhu a jistou relativní úsporu v analogových řídících prvcích, která se však může snadno vymstít, ale to je na jinou diskusi.
Automatizace v domácnosti je dnes běžná věc, mnoho procesů je řízeno autonomními systémy topením počínaje a závlahou skleníku či "údržbou" bazénu konče.
Otázka v úvodu vlákna je sice správná, ale spíše by měla být položena ve stylu "Od jaké úrovně automatizace v objektu a na zahradě má smysl autonomní systémy integrovat do jednoho PLC a nakolik to bude výhodné pro uživatele, s ohledem na životnost systému, dostupnost servisu a ND."
Protože vím, jaká je někdy starost, když odejde převodník a náhrada si nerozumí s PLC a je nutná korekce minimálně v překalibrování .
Umím si představit nešťastného uživatele, který neumí sehnat servismena, protože i takovým stádiem jsem si prošel, než jsem se rozkoukal v Simaticu.
Tohle je nevýhoda oproti autonomnímu systému, který si BFU vymění podle návodu v krabici a doma je pak za hvězdu :)
Objektivně bez emocí problematiku objasnil pan Franěk ve vedlejším vláknu.
Osobně velmi uznávám jeho objektivní a hlavně na rozdíl od některých nevnucující přístup, založený na poptávce zákazníka a konzultaci, nikoli na vnucení čehokoli, jen ať je kšeft.
Milan Hudec:
Citace: Mařík Pavel 25.08.2021, 09:51
Milane,
vážím si tě jako člověka s přehledem a velkého odborníka, ale tohle nemůžeš myslet vážně. Podle toho, co píšeš, se přemisťuješ zásadně pěšky, poštu ti nosí holub, bydlíš v jeskyni a vodu na kafe si zásadně ohřáváš v hliněné nádobě na okraji ohniště. ;)
V minulém příspěvku jsem zrovna na prodejce upozorňoval, velmi málo z nich věci rozumí. Ale chápu tě, dokud si na něco nesáhnu a nevyzkouším, taky jsem nevěřící Tomáš.
Mohu dotaz? Na revize používáš ručičkový, nebo digitální přístroj? Revize píšeš na psacím stroji, nebo v počítači? :)
Mějte krásný den, ať už s automatizací, nebo bez.
Budeš se divit, ale běžně používám pohybovky, časovače, tepelná čidla, závlahová čidla a buhvíco ještě.
Ale bez provázanosti.
Už jsem to uváděl dříve, systémovku v dnešním podání chápu pro sebe coby zbytečný mezistupeň vývoje, který rád přeskočím a počkám si třebas na technologii ovládání myšlenkou, do té jsem připraven investovat a tu bych chtěl.
Prostě když už tak nějakou "bombu", a ne jenom nějaké blbé blikající kontrolky s funkcí otevření okna dle počasí a teploty.
Tobě se možnosti dnešních systémovek nezdají sto let za opicemi?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana