Dají se nějak neviditelně označit trasy vedení instalace/ kabelů?
Jaroslav Jonáš:
Netvrdím, že není dobré mít uloženou dokumentaci elektro, která bude odpovídat skutečnosti. Že by ale stavební zákon a navazující předpisy toto po stavebníkovi vyžadoval a absencí dokumentace elektro by stavebník stavební zákon porušil, to jsem nenašel. Asi jsem tuto věc četl do konce, stejně jako pan Svejkovský. Toto "nedorozumění" se traduje dost dlouho, dokonce je to i předmětem jedné z otázek na zkoušky RT.
Jan Franěk:
Dobře. Stavební zákon 183/2006 Sb., odkazuje na prováděcí vyhlášku 488/2006 Sb. a tam se píše o technické zprávě, která má obsahovat popis technických zařízení stavby (což je i elektro) - viz příloha č.14. Ano, ani slovo o klasickém projektu, jen o technické zprávě. Například část B, článek c. ALe je to tam vícekrát. Například v části A.2, článku b. se píše o podkladech - technické dokumentaci, kam patří i elektro https://cs.wikipedia.org/wiki/Technick%C3%A1_za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD_budov.
Ale navíc, já se stavebním zákonem ve svém příspěvku neoháněl. Tím jste se začal ohánět vy.
Jako RT a elektrikář spíš využívám norem, například ČSN 33 2000-6 ed.2, kde se jasně píše že RT MUSÍ mít k dispozici tyto dokumenty, s odkazem na ČSN 33 1500, například článek 4.1, kde je jasně požadována dokumentace, odpovídající skutečnému provedení.
Pochopil jsem že jste RT a toto je vám málo? Jak to tedy řešíte?
Navíc tuto dokumentaci po mě požaduje snad každá smlouva o dílo, kterou podepisuji před realizací RD. Viz kousek jedné z posledních.
Ale to jsme zase mimo hlavní téma. ::)
K tomu jen tohle. OD toho je dokumentace skutečného provedení a takzvané instalační zóny. Pak jak už zaznělo - fotodokumentac e.
Ale váš nápad se skrytým značením kabelových tras považuji vcelku za inovativní, i když pochybuji že rozumně realizovatelný . Nicméně již mnohokrát jsem se pletl ;)
Vít Rotrekl:
A výkresová dokumentace obsahuje kromě půdorysů a schémat rozvaděčů ještě i něco jiného? Třeba pohledy na jednotlivé stěny s nakreslenými trasami? To snad ne...
Těžko bude někdo z kolegů projektantů toto zakreslovat do jakékoliv dokumentace...
Takže dle mého je fotodokumentac e tou nejlepší možnou volbou pro uložení těchto informací, a je jedno jestli digitální nebo vytištěná... Dle mě digitální. uložená na nějakém cloudovém úložišti je nesmrtelná a nezmizitelná.. . jen mohou zmizet zápisky s tím, kde je to uloženo a jaký jsou tam loginy :)
Petr Zíka:
Asi před 15 roky, těsně před omítkami, jsem oběhl dům s digitálem a pak tomu věnoval den práce a 500 Kč za "vyvolání". Na každou fotku vložil schema domu (stejné) a přidal šipku - jaká stěna je na fotce. Roztříděno v šesti "obálkách", v jednom šufleti v suterénu. Když potřebuji, najdu tu správnou fotku do minuty. Už jsem to potřeboval tak 10x a je to k nezaplacení. Mám to i v elektronické podobě, ale tam dohledání trvá podstatně déle - papír je papír.
HP:
Citace: Pavel Horský 27.07.2021, 18:45
Nebo budete tvrdit, že se vám doma kazí knihy? :-D :-D
Což o to, knihy se nekazí :), jenom se někdy záhadně ztratí. A o fotek jsem taky přišel dost. Ale vidím, že to je jediné funkční řešení, které se využívá. Žena navrhovala ještě jako řešení uran a plutonium na označení ... ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana