Bezpečnost při provádění revize

<< < (4/5) > >>

František Šohajda:
Citace

stačí keď bude starý merák poskytovať rovnaký stupeň funkčných vlastností a bezpečnosti ktorý požaduje 61557čka...

Stačí...
Ale žádný starý měřák tomu neodpovídá!! :o

Vlado Konrád:
Citace: Peter Lovacký  16.07.2021, 06:07

Existuje na takú povinnosť skratovať žily aj dajaký upresňujúci predpis?

Taká povinnosť naozaj neexistuje. Ale existuje niečo ako pud sebazáchovy a tiež obmedzenie dotykového náboja do 50 µC, a keďže neviem či tam zbytkový náboj je (  Čo sa môže pokaziť sa pokazí )  ,  lebo ortodoxne verím len tomu že kosher slivovica je zo sliviek, tak to skratujem. A mám priateľov, ktorí to už robia aj po meraní meracím vozom. Dôvodom bola uvoľnená skrutka na  kábli uzemnenia vn zdroja šok a diera v podrážke. A aj prítomnosť napätia overujem dvoma skúšačkami aj keď niektorí neveriaco čumia . Ale nikomu to nevnucujem.

Peter Lovacký:
Citace: František Šohajda  16.07.2021, 13:12

Ale žádný starý měřák tomu neodpovídá!! :o

To ja vylúčiť neviem..ja len že 6tka s takou možnosťou ráta...a nevylučuje iné meradlá...
A, dačo do tej problematiky bude hádam aj v zákone o metrológii ...teda aspoň naša 6ka na ten zákon odkazuje...

Citace: Vlado Konrád  16.07.2021, 13:12

Taká povinnosť naozaj neexistuje.

To ma zaujímalo, d ik, ..
A v brašni mám aj ja opálený šrubovák od všelijakých kondíkov a pod. " overovačiek"..

Jan Franěk:
Ale na samotnou bezpečnost všeobecně odkazuje hned jeden z úvodních článků pro revize.

ČSN 33 2000-6 ed. 2   čl. 6.4.1.4

Nebo je některým RT potřeba popsat každý úkon dopodrobna, včetně dodržování bezpečnostních pravidel? Domníval jsem se, že RT jsou osoby znalé s vyšší kvalifikací, které vědí jak se má správně postupovat.

Citace: Miroš Jan  16.07.2021, 08:13

Právě proto sebou vozím kličkovej megmet. 2,5 kV.
Pokud mě revizní přístroj ukáže špatnou hodnotu RISO, automaticky beru kličkovej megmet. Ten je 100 % jistota. ;)

Jo, běžná praxe pro šťastné majitele megmetů. Nicméně si vzpomínám na kolegu, který měřil zásuvkový okruh, kde se nacházel svodič. Hodnoty ho nevarovaly a tak se to snažil "prosmažit" megmetem  ;D  Prostě když se daří, tak se daří  :D ;D :D ;D  Někdy ani sebelepší postupy a přístroje nepomohou, když nemáte svůj den

Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký  16.07.2021, 13:35

To ja vylúčiť neviem..ja len že 6tka s takou možnosťou ráta...a nevylučuje iné meradlá...
A, dačo do tej problematiky bude hádam aj v zákone o metrológii ...teda aspoň naša 6ka na ten zákon odkazuje...

Naše norma praví trochu jinak, ale dle mého názoru nechává dostatečný prostor na ověřování výsledků i jinými postupy a přístroji. Důležité ve finále bude ale to, jestli jste schopni naměřené výsledky řádně obhájit. TO může být někdy složitější, než to na první pohled vypadá.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana