Jak vypadá výpočet zatižitelnosti trafa?

<< < (3/3)

Vlado Konrád:
Oprava   ....len som to tam nevidel ani izolačný stav medzi nn a vn.... Je to tam

Jan Bocek:
Citace: Tomáš Pepíček  10.06.2021, 15:45

Dostala se mi do rukou revizní zpráva na transformátory . ......

Tazatel se ptá na zatižitelnost traf. Bylo již kvalifikovaně odpovězeno.

Zabývat se přílohou číslo 2 RZ je zbytečné.
Nevíme co bylo objednáno a co bylo předmětem revize.
V RZ je určitě uvedeno, proč v protokolu není uvedeno jištění.

Pokud je objednávka na "revizi" transformátoru, tak kontrolou, prohlídkou a měřením zjišťujeme stav trafa. Změříme isolační stavy a ve zkušebně necháme prověřit vzorek oleje. Pokud je předmětem i měření izolačního stavu přívodního kabelu, tak jej měříme.

Pokud dostanu objednávku na revizi vn rozvodny, tak mne bude zajímat i jištění a nastavení ochran. Také platné jednopólové schéma rozvodny a vše co je v MPBP. Dokonce i funkce vzduchotechnik y ( zde jsou časté závady).
Měření Riso na vn straně bylo provedeno napětím 5000 V. Na straně nn napětím 500 V. To je běžná praxe. Teraohmetrem 5 kV změříme i polarizační index

Revize EZ rozvodny vn/nn jde provést komplexně včetně roční údržby.
Ale jde také dělat po částech:

- napájecí vn kabely
- rozvodna vn
- distribuční trafa
- rozvodna nn
- kompenzační stanice
- vzduchotechnik a
- náhradní zdroj
- elektrický rozvod napájení

Záleží na tom, jaký založí položkový plán revizí odpovědná osoba za EZ.

Jan Kelbich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  10.06.2021, 21:01

500 kVA, 0,4 kV mě vychází taky na 723A. Výpočet: 500k/(400*1,73). Vychází vám něco jiného?

Mě vyšlo 721,687836486 A. Ale to je asi jen záležitost toho, jak máme kdo přesnou kalkulačku.

Miloslav Stehno:
Kalkulačkou to není. Je to jen a jen o tom kdo je jaký "hnidopich" na desetinná místa pro V3, 230 vs 231 vs 230,94010 VAC, atd...  :D
Někteří si prostě v těchto hrátkách s čísly libují  (dance)

Velký Bobeš:
Citace: Jan Bocek  11.06.2021, 12:28

Tazatel se ptá na zatižitelnost traf. Bylo již kvalifikovaně odpovězeno.
Zabývat se přílohou číslo 2 RZ je zbytečné.

Co je na tom zbytečné? Sám jste se jí zabýval a uvedl, že příloha je v pořádku. Přitom je tam uvedeno nesmyslné tvrzení, že transformátor je bez jištění.
Pokud by tomu snad tak bylo, nemohl by být vůbec uveden do provozu. Ale předpokládám, že ono tvrzení je pouze výplodem kvalifikace jejího autora.
"Vidí trafo, zleva, zprava pouze kabely na svorky - tedy je bez jištění"..
Připomíná mi to vtip o cvičené bleše, které když utrhli všechny nohy a poručili: blecho
skoč a ona neskočila, udělali závěr, že blecha neslyší.  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana