Jak vypadá výpočet zatižitelnosti trafa?

(1/3) > >>

Tomáš Pepíček:
Dostala se mi do rukou revizní zpráva na transformátory . Touto problematikou se nezaobírám, takže o tom nic nevím. Ve zprávě u T1 je psán proud 723A. To mi přijde málo na to, že je to 500kVA, takže předpokládám, že do toho RT započítal ztráty atp. Jak vypadá takový výpočet zatižitelnosti trafa? Předpokládám, že se tam dává nějaká rezerva výkonu, aby nejel na 100%,   kolik to tak bývá? Z jaké normy lze čerpat prosím?

Miloslav Stehno:
723 A je jemnovitý proud sekundáru...
500 000 / (V3 * 400) = 722,54 A.

Čím častěji a čím více se bude trafo zatěžovat/přetěžovat, tím dříve "odejde" - sníží se jeho životnost. Vyjdu z předpokládanéh o odběru v místě instalace trafa a jeho výkon zvolím aby bylo zatěžováno na cca 70%.

ČSN IEC 60076-12

Jan Bocek:
Pokud najdete Protokol o kusové zkoušce trafa od výrobce, tak zjistíte, že ztráty rostou se zatížením. Na příklad u trafa 400 kVA jsou ztráty při zatížení a naprázdno 4600/430 W. U nových traf je to 3250/387 W.
Podobně je to u trafa 500 kVA, kde ztráty jsou 5500/510  a u nových již 3900/459 W

Najděte si nařízení EU komise číslo 548/2014 Ekodesign u traf

Zatížitelnost trafa je závislá na teplotě a způsobu provozování. Praktickou odpověď jste již dostal. Měla by to být rutinní práce energetika.
Trafa starší než 30 roků se neopravují a dílensky nerevidují.
Příloha k RZ o trafech je v pořádku.

Jirka Š. Svejkovský:
500 kVA, 0,4 kV mě vychází taky na 723A. Výpočet: 500k/(400*1,73). Vychází vám něco jiného? Co štítek na trafu?

Velký Bobeš:
Mně zaujalo něco jiného:
Jištění transformátoru: Bez jištění
Opravdu poznatek "odborníka". ::)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana