Jak zjistit kterým směrem na vedení teče energie?

<< < (5/9) > >>

Ladislav Hailich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  30.05.2021, 15:31

Běžný elmer, neboli 1Q elektroměr měří pouze činnou práci v jednom směru. Pokud teče energie opačným směrem, zastaví se. Mechanické elměry na to mají brzdu, statické to řeší na úrovni sw. Brání to nelegální dodávce energie do sítě distributora.

Já nechci něco dodávat do veřejné sítě, pouze krýt část spotřeby v domě ze soláru. Jen si říkám, aby mi ty hodiny na domě ještě nepřipočítával i spotřebu, pokud by propouštěli energii z tohoto měniče ven.
Ještě upřesnění: tenhle měnič bez připojení do zásuvky nepracuje, po odpojení ze zásuvky se ihned vypne. Pracuje jen když cítí napětí sitě. Na rozdíl od běžných měničů pracuje se vstupním napětím 10,5 až 28 V. Takže pracuje i s 4x Li-Ion aku v sérii ,  tj. 16,8V při plném nabití. Běžné 12V měniče se tady hned vypnou pro přetížení. S 12V baterií ale nedá víc než 200W. Z těmi Li-Ion dává až 400W. Měnič má jmen. výkon 600W, které ale asi dá až při napětí bat. nebo solár.panelu okolo 20V. Výstup si automaticky přizpůsobí dle sítě na 50 nebo 60Hz a 190 až 260V.

Vratislav Fugl1:
Citace: Ladislav Hailich  01.06.2021, 00:27

Já nechci něco dodávat do veřejné sítě,

A ani bez licence nesmíte!! Máte vše špatně, alespoň to tak vyznívá. Jedině přejít na ostrovní systém. Jinak máte na krku velmi mastnou pokutu. Ne nějakých 10 tisíc, ale fakt mastnou!!

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Ladislav Hailich  01.06.2021, 00:27

Jen si říkám, aby mi ty hodiny na domě ještě nepřipočítával i spotřebu, pokud by propouštěli energii z tohoto měniče ven.

Tak na to velký pozor. Domácí zdroj musí být od sítě distributora úplně oddělen. Přetok nesmí nastat ani teoreticky.

Jinak byste se dopustil přestupku podle zákona č. 458/2000 Sb. §90, odst. 1, písmeno g),  za což můžete být odměněn pokutou ve výši až 100.000 Kč.

mafiak:
Citace: M S  31.05.2021, 18:40

Slová "zľakol" a "nabonzovať" vo mne vyvolávajú istú obavu. Pre presnosť je nutné povedať, že dodávatelia elektrickej energie si dávajú na "nedovolenú dodávku" naspäť do verejnej siete sakramentský pozor. Ak totiž po výpadku/odstávke elektriny nabehne kutil s generátorom a napojí jeho výstup do najbližšej dostupnej zásuvky, technik z distribúcie pracujúci na ulici na stĺpe to už nemusí rozchodiť.

Toto mi rozhodne nepríde ako hlavný dôvod. Asi máloktorý kutil má doma generátor, ktorým dokáže napájať celú ulicu, čiže po pripojení by bol v momente preťažený. A aj keby teoreticky tam mal 400kVA centrálu, tak ho zastaví hlavný istič.
Ale zase z laickeho pohľadu si viem predstaviť takú súhru náhod, že na ulici ma každý tretí dom solár s povolenám dodávky, a malý generátorik je schopný ich presvedčiť, že je všetko ok a je treba dodávať..
PS: nn sa pri prácach neskratuje?

Jan Franěk:
Asi to nemá cenu více komentovat. Nákup na Alíku, měření za 180kč z BAU.... a teď mi poraďte  ;D .

Citace: Vratislav Fugl1  01.06.2021, 07:35

A ani bez licence nesmíte!! Máte vše špatně, alespoň to tak vyznívá.

Vidím to nějak podobně. I když se domnívám, že může jít i jen o špatné zapojení. Chtělo by to schéma zapojení a přesné typy použitých výrobků.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana