Jak zjistit kterým směrem na vedení teče energie?

<< < (4/9) > >>

Jan Kelbich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  31.05.2021, 07:27

Tak, že za ní nedostanete zaplaceno.

A ještě za ní zaplatíte, jako byste jí odebral. Ǔdajně je to prý prevence proti kradení energie obrácením elektroměru.

mafiak:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  31.05.2021, 07:27

Tak, že za ní nedostanete zaplaceno.

Ok, ja som sa zľakol že nejako technicky bráni dodávke do siete.
Ešte u smart elektromerov viem, že dokáže "nabonzovať".

Jan Kelbich:
Viz https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,43823.msg344664.html#msg344664

M S:
Citace: mafiak  31.05.2021, 11:53

Ok, ja som sa zľakol že nejako technicky bráni dodávke do siete.
Ešte u smart elektromerov viem, že dokáže "nabonzovať".

Slová "zľakol" a "nabonzovať" vo mne vyvolávajú istú obavu. Pre presnosť je nutné povedať, že dodávatelia elektrickej energie si dávajú na "nedovolenú dodávku" naspäť do verejnej siete sakramentský pozor. Ak totiž po výpadku/odstávke elektriny nabehne kutil s generátorom a napojí jeho výstup do najbližšej dostupnej zásuvky, technik z distribúcie pracujúci na ulici na stĺpe to už nemusí rozchodiť.

Ak pamäť neklame, solárne systémy schopné dodávať naspäť do siete sú podmienené povolením a inverter musí zaručiť, že pri výpadku dodávky z verejnej siete odpojí výstup do verejnej siete. Toto pri väčších a početných inštaláciách môže prinášať problém, kedy by sa jednotlivé invertery dokázali živiť navzájom napriek výpadku. Kolegovia by určite vedeli upresniť, ako je tento prípad riešený - v tejto oblasti sa nepohybujem.

Ladislav Hailich:
Citace: Jan Franěk  30.05.2021, 20:26

By mě fakt zajímalo, co do té zásuvky strkáte. Mám dojem že úplně nechápete co jste si koupil. Můžete sem vložit konkrétní typ vašeho zařízení, nebo fotku jeho štítku?

Tyto měniče se nazývají Grid Tie Inverter, konkrétní typ má 600W sinus. viz:https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?orderId=8130408177786357.
Moje první ověření funkce bylo podobné, jako lze najít na Youtube:
do zásuvky 220V ve zdi strčím wattmetr a do jeho výstupu rozdvojku. Do ní připojím lampu s  žár.75W a měnič -má normální kabel s 3 pól.vidlicí, jako třeba vysavač. Zapnu lampu, wattmetr ukazuje 76W. Zapnu měnič, ten se nafázuje a nastaví výstup. napětí. Wattmetr postupně ukazuje 50W - 30W  -15W - 0W. Lampa svítí, je vyživovaná přes rozdvojku z měniče. Ammetr u 12V baterie na vstupu měniče ukazuje 8A. Pak ale Wmetr ukazuje 20W-40W-60W-80W. Ammetr ukazuje odběr z baterie 15A. Z toho plyne, že měnič tlačí energii do domovní sítě a Wmetr nedokáže směr rozlišit a funguje obousměrně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana