Lze frekvenční měnič označit za kapacitní zátěž?
Hynek Havliš:
Citace: Martin Kurka 06.05.2021, 09:23
...
Proto se držím doporučení výrobce a preferuji před měnič (nebo skupinu měničů a ty pak individuálně rozjistit C jističi) pomalou válcovou gG pojistku v pojistkovém odpínači. Ta spolehlivě vypne i DC zkratový proud.
...
Takže není důležité, co si myslím, ale co píše výrobce měniče. On takovou ochrannou pojistku může mít vestavěnu v měniči a pak vám stačí u slušných výrobců měničů opravdu jen C jistič.
....
Souhlasím.
Citace: Rozmahel Vladimír 06.05.2021, 09:26
To je parketa pro výrobce.
Uvedené 3RV... jsou dle datasheetu AC3. Vypínací schopnost 100kA je srovnatelná s pojistkou...
Právě proto se mi nelíbilo toto řešení, ze kterého vycházím, okopírovat a jističem 3RV, určeným pro motory, jistit měnič.
Jsem v pozici konstruktéra - výrobce.
Citace: Hynek Havliš 06.05.2021, 09:03
....technik mi doporučil jistič 16A/C...
Doporučil mi to servisní/aplikační technik oficiálního zastoupení výrobce. Žádný obchoďák. Schválně jsem mu kvůli tomu ještě volal - říkal, že neviděl ani neslyšel, že by u těchto FM, které se mě týkají, někdo někdy použil pojistky (Bosch Indra Drive menších velikostí, budou originální tlumivky).
Přesto, že jsem v manuálech o jističích s charakteristik ou C, tím méně o motorových ochranách, nic nenašel.
Takže si to ještě nechám rozležet a nějak s tím budu muset v rámci mně daných okrajových podmínek naložit.
Rozmahel Vladimír:
EATON má pomůcku volby.
http://configurators.eaton.eu/powerxl/?lx=11
Hynek Havliš:
Bez nějakého hlubšího uvažování jsem konfigurátor zkusil a výsledek je viz příloha.
Jistič charakteristik y B + motorový jistič.
Možná jsou nějaké pojistky integrované ve FM.
Ovšem tento výsledek se týká výhradně komponent EATON v rozpisce.
Martin Kurka:
Citace: Hynek Havliš 07.05.2021, 09:05
Takže si to ještě nechám rozležet a nějak s tím budu muset v rámci mně daných okrajových podmínek naložit.
Ty jsou vždy nejdůležitější .
Zvážíte možnost poruchy diody a jak může nastat a jaká je pravděpodobnos t vzniku děje
- nadproud - špatné chlazení rozvaděče, špatná montáž na chladič, vadný čip, prolití vodou, zkrat kondenzátoru
- přepětí a impulzní přepětí ze sítě - měniče pro venkovní užití (betonárky, vleky, lanovky, kolotoče, čerpací stanice, trakci), měniče na střeše a na věžích (výtahy, větrné turbíny, jeřáby..), dlouhý přívod k motoru.
Pak se podíváte, jestli přepětí má co omezit (přepěťovky). nebo jestli je pravděpodobnos t že přepětí vznikne malá (pohltí je spousta sousedních tepelných spotřebičů).
Pak zvážíte vypínaci schopnost DC složky nadřazeného jištění (pojisky na vstupu stroje nebo v přípojnicových skříních, nebo v distribučním rozvaděči.
V neposlední řadě zvážíte předpokládanou úroveň a kvalitu údržby (laici nemohou mít odpojovač, jen závitové pojistky, nebo nedostupnost pojiskových patron způsobí horší náhradní řešení než jistič)
Zvolíte rozumné riziko poruchového děje a pak vám asi v 80% vyjde, že jistič by mohl stačit.
Mimochodem použijete-li u jednofázově napájených měničů dvoupólové jističe je vypínací dráha DC oblouku prakticky dvojnásobná. Takže záleží i na volbě druhu jističe pro měnič.
Viz podle uvedené Eaton pomůcky je navržen v tomto případě před 1f napájený měnič 2,2kW (cca 13A trvalý odběr) jednofázový jistič 25A B / 15kA charakteristik a B s vypínáním N pólu.
Jan Kelbich:
Citace: Martin Kurka 06.05.2021, 11:42
Ad kompenzace:
Když se podíváte na tvar průběhu proudu do usměrňovače, tam se o běžných způsobech kompenzace nedá mluvit, Fourierův rozvoj proudu jde do vysokých harmonických a to se moc dobře kompenzovat nedá (spíš vůbec ne).
Nešlo by to v prvním přiblížení CLC Π-článkem ? Samozřejmě pro proměnnou zátěž by musel být regulovaný.
web falstad :
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana