Lze frekvenční měnič označit za kapacitní zátěž?
Tomáš Pepíček:
Řeším použití stykače před napájením frekvenčního měniče. Stykače mají ale někdy velký rozdíl v proudovém zatížení pro různé kategorie užití.
Do jaké kategorie se řadí frekvenční měnič?
Řekl bych, že na vstupu je usměrňovač a kondenzátory ... takže kapacitní zátěž?
(Jaká je kategorie užití pro frekvenční měnič?)
Rozmahel Vladimír:
Odběr FM z hlediska kompenzace jalového proudu je činný odběr. Toto by měl řešit detailní návod výrobce. I když bude FM v učité režimu více kapacitní, tato kapacita bude zanedbatelná oproti ostatnímu odběru a odebíranému činnému výkonu. Navíc se může tato kapacita "sečítat" s ostatní jalovinou jiných odběrů, takže se vykompenzuje na místě. Je to ale případ od případu.
Náhodně z netu.
http://www.eatonelektrotechnika.cz/cz/download/dde6e26f-c1ea-aa94-a92c-b19f341055f6
Martin Kurka:
To se nedá paušalizovat. Každý měnič má na vstupu něco jiného, podle kvality provedení vstupních obvodů od výrobce i podle toho jak vstupní obvody měniče vybavíte vy.
Ty nejlevnější měniče zde mají přímo diody do usměrňovacího můstku. Zapínání takového měniče je opravdu skoro ryze kapacitní zátěž, že je to občas taková šlupa že ani jistič D se neudrží. Tyto měniče zejména jednofázově napájené jsou bez síťové tlumivky naprosto nepoužitelné.
Pak jsou měniče, které mají v sobě odrušovací obvod a jeho tlumivka činí proudový ráz snesitelnější.
Jsou měniče se startovacím obvodem - přes odpor, který se překlene.
Jsou měniče s řízeným usměrňovačem na vstupu nebo dokonce s FET tranzistory ve funkci řízeného usměrńovače pro řízení PFC na vstupu. Ty už docela dobře odstraňují nevhodný tvar proudu způsobený otevřením diod usměrňovače jen po malou dobu půlperiody a můžete si dovolit spínání skoro na úrovni AC-1.
Pokud měnič doplníte síťovou tlumivkou není vstupní obvod kapacitní, ale smíšený kapacitně induktivní a může dělat mírné problémy i vypínáíní (induktivní zátěž). Zato zapínání už je v pohodě a úhel otevření diod se zlepší, proud není natolik zkreslený, aby dělal problémy. Zde běžný stykač pracuje skoro jako u motoru v AC-3 režimu.
Nejdůležitější je sfárat do návodu k obsluze měniče. Zde bývá uveden rozběhový proud (inrush current), doporučené jištění (velikost i charakteristik a), povolený počet připojení ke zdroji za hodinu, minimální impedance sítě a jiné informace. Ovšem jejich úplnost záleží na serióznosti výrobce.
Ale pozor, v českých návodech někdy nejsou tyto parametry uvedeny, české překlady bývají přeloženy jen jako zkrácený návod. Musíte hledat v cizojazyčných orginálech, nejspolehlivěj ší jsou anglicky psané manuály.
Rozmahel Vladimír:
Souhlasím s uvedeným. Myslím si, že by zde bylo vhodné rozlišit účel použití tlumivek.
Provoz FM je zdrojem harmonických a ke kompenzaci těchto vlivů se používají sériové tlumivky. Ty mají omezovat napěťové špičky, proudové rázy, apod.
Paralelně zapojená tlumivka je indučnost a ta může v místě kompenzovat kapacitní složku proudu.
Ještě úvaha:
Teď mimo FM, pouze princip.
S rostoucím induktivním odběrem v nějakém místě roste i induktivní jalový odběr. To je logické a řeší se to připínáním a odpínaním kondenzátorů.
U toho FM by mne zajímalo jak se může měnit kapacitní charakter odběru primáru / mám na mysli kapacitní složku primárního proudu /, v závislosti na velikosti odběru za FM.
Domnívám se, že ten kapacitní charakter proudu může být dán neměnnou velikostí použitých součástek a může být vlastně konstantní / malý /?
Tak to má uvedeno i výrobce v mnou uvedeném příkladě. Je tam uvedeno cos Fí 0,98. Takticky ale neuvedli, zda indukce nebo kapacita.
To celé hodnotím z hlediska kompenzace jaloviny.
Tg Fí se počítá jako podíl kVArh/kWh ve stejném časovém úseku. Bude li ta "trvalá kapacita" velmi malá s ohledem na činný odběr FM, / tento musí být velký protože někdo tu práci musí konat :) / , je výsledný účiník prakticky roven 1.
Hynek Havliš:
Napadá mě v souvislosti s touto diskuzi jedna věc, se kterou jsem se nedávno setkal a kterou teď resim. Servoměnič Bosch. V návodu se uvádí "delayed fuse 16A", což je trochu vágní, technik mi doporučil jistič 16A/C a v podobné aplikaci jsem fyzicky viděl u servoměničů použité motorové jističe Siemens 3RV..., které zcela určitě nejsou určeny pro kapacitní zátěž. I když vágní požadavek výrobce také splňují.
Co si o tom myslíte?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana