Co to je za krabici? (třífázový vypínač ...)
Vratislav Fugl1:
No, to jste mi něco připomněl... Rok cca 1965, vrchol vybavení žárovková zkoušečka , a já "zkoušel čápovku" . Několik měření OK, potom podstatně vyšší svit a při asi 4 pokusu exploze; pro mou maličkost bylo štěstí, že "zkoušečka" měla dlouhé měřící kontakty, myslím, že něco jako vadaska. Tomu (poklona) , že baňka letěla směrem dolů a já stále vidím. Ano, POČKAT na elektrikáře. :)
Jiří x Svoboda:
Citace: Kvita Ladislav 19.04.2021, 06:43
vrchní, prchni
Myslím, že p. Vrána měl již novější = současné provedení a zády se vypínalo...
Václav Třetí:
Citace: Jaroslav Hasala 19.04.2021, 10:34
S tímto typem spínače jsem ještě nesetkal.
Zajímavá je ta doutnavka zapojená mezi L a PE - u novějších typů byla doutnavka zapojená mezi dvěma fázemi.
Já je pamatuji, je to provedení poválečné z 50. let. Ještě se občas někde vidí ve starých chalupách. Bývalo provedení 15 a 25A, To na fotografii je 15A. Doutnavka byla se závitem E14 na 220-230V, takže musela být zapojena proti N. Tehdá to bylo jedno, byla to 0 a nikoliv zemnění.
400V není na hraní!
Nejen kutilům může elektrika ublížit. Kolega, šikovný elektrikář a dlouholetý RT si jednou naběhl při práci s nožovkami. Jak se mu to stalo ani pořádně netušil, ale skončil v nemocnici na popáleninovém oddělení.
Přežil ve zdraví, vidí a má obě ruce se všemi prsty. Odpínal přívod do objektu a zřejmě se lekl okolo projíždějícího vozidla, bylo to v úzké ulici s neznatelným chodníkem a těsně před událostí nějaké vozidlo právě projelo. Další kolega, který tam s ním byl, situaci přesně neviděl, dělal něco za plotovou zídkou, takže mu hned pomohl a zavolal sanitu.
Rozvodak:
Citace: Václav Třetí 19.04.2021, 15:52
400V není na hraní!
Nejen kutilům může elektrika ublížit. Kolega, šikovný elektrikář a dlouholetý RT si jednou naběhl při práci s nožovkami. Jak se mu to stalo ani pořádně netušil, ale skončil v nemocnici na popáleninovém oddělení.
Přežil ve zdraví, vidí a má obě ruce se všemi prsty. Odpínal přívod do objektu a zřejmě se lekl okolo projíždějícího vozidla, bylo to v úzké ulici s neznatelným chodníkem a těsně před událostí nějaké vozidlo právě projelo. Další kolega, který tam s ním byl, situaci přesně neviděl, dělal něco za plotovou zídkou, takže mu hned pomohl a zavolal sanitu.
Kolega si vyrobil mezifázový zkrat, když povytaženou pojistkou štrejchl o vedlejší svorník, jinak to být nemohlo.
Dobrý je používat žehličku s rukávem + si do silnice dát auto na blikačku nebo výstražný trojúhelník.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Rozvodak 19.04.2021, 16:58
Dobrý je používat žehličku s rukávem + si do silnice dát auto na blikačku nebo výstražný trojúhelník.
Čezáci maj rukavici jako standard. Taky o tom přemýšlím, jenom se v tom nehrabu tak často.
Mýmu kolegovi se podařil mezifázový zkrat při montáži domácích telefonků. Zamyšlený odstřihl pár cm JYTYny a ta padala, až dopadla tam, kam neměla. Dvě třetiny domu bez seriálu, sobota odpoledne. Nožovky se v bau sehnat nedají, tak mu nakonec pomohla rozesmátá poruchovka distributora.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana