Jak je to s proudovými chrániči a kombinovanými FI u osvětlení?

<< < (5/5)

Tomáš Martinek:
Citace: Jan Franěk  16.04.2021, 06:08

...
Jak se srovnáváte například s tím HDO? Neznám mnoho domů ve svém okolí, kde by nebyl právě stykač HDO, pro řízení bojleru, nebo elektrokotle. Dovedu si to představit maximálně v oblastech s rozvodem plynu, kde HDO pak nebývá tolik potřeba. Nicméně to můj názor na využití PCH, co by hlavního vypínače nemění.

Tak na tohle jsem se zeptal několika známých, kteří takovéto instalace dělají a vesměs nemají problém předřadit jistič pro stykač HDO před onen centrální PCH s tím, že PCH je nadále jako hlavní vypínač a "přece každý pochopí, že musí ještě vypnou jistič stykače."
Neřešme, že to není správné řešení... Popravdě vám teď musím dát za pravdu... i já bych v takovém případě obětoval ty tři moduly navíc a instaloval klasický vypínač.

A jak bych řešil ty světelné okruhy z příkladu autora této diskuze... Tak jak to tu již padlo. Také bych tahal do hvězdy,  na vývody použil 9 řadových patrový svorek WAGO 2003-7646 s příslušnými můstky a tím je seskupil do třech světelných obvodů. Každý obvod by měl svůj kombinovaný chránič B10/30mA/A.

Jan Franěk:
Citace: Tomáš Martinek  17.04.2021, 20:21

A jak bych řešil ty světelné okruhy z příkladu autora této diskuze... Tak jak to tu již padlo. Také bych tahal do hvězdy,   na vývody použil 9 řadových patrový svorek WAGO 2003-7646 s příslušnými můstky a tím je seskupil do třech světelných obvodů. Každý obvod by měl svůj kombinovaný chránič B10/30mA/A.

Jo, je to jedna z mnoha možných variant, v tom s vámi také souhlasím.

V případě rozvaděčů s nějakou automatizací budov, je využití řadových svorek standardem a řekl bych skoro nutností. V podobných rozvaděčích bývá dostatek místa s ohledem na prostorovou rezervu pro budoucí rozšíření i oteplení. Tedy pokud projektant, nebo realizátor nejsou matláci.

Citace: Tomáš Martinek  17.04.2021, 20:21

..... i já bych v takovém případě obětoval ty tři moduly navíc a instaloval klasický vypínač.

Ale naopak 1 modul ušetříte tím, že nepoužijete zbytečný 300mA chránič  ;)  a budete mít o jeden spoj na N vodiči méně, což rozhodně stojí za úvahu. Dokonce jste na tom lépe cenově a veškerá rizika jsou prakticky stejná, jak z hlediska ochrany, tak požáru. Pořád budou všechny obvody za 30mA chráničem  ;) což je přísnější, než 300mA

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana