Jak je to s proudovými chrániči a kombinovanými FI u osvětlení?

(1/5) > >>

Aleš Martynek:
Rád bych na příkladu ohledně osazení FÍ světelných obvodů probrat konkrétní příklad, tak abych měl pokud možno duševní klid a i profiltroval spory na úrovni projektovaní.  Ostatní diskuze se tak trochu vždy zvrhli.
Příklad z domovní instalace: Standardní instalace RD nějakých 9 místností. Já a mnoho projektantu už razíme cestu s ohledem na budoucnost, že oněch počet místnosti natahám jednotlivě. V případě jakékoliv změny, nejsem omezen společným obvodem vice místností. Případné rozšíření o ŘS nebo různé stmívače dimmry je o to pro majitele jednoduší.

V rozvaděči mám tudíž 9 přívodů světelných obvodů, které rozdělím, tak abych co nejvíce vyloučil možnost tmy kolem.
Mám dvě možnosti s citem na uživatele, cenu a normu:
1.Kombinované FI s jističem:
A.Použít 9 x jističochránič ů, ale já preferuji A a možná už rovnou někde kvůli rázovým proudům v G. Takových parametry jističochráníč e nedosahují a pokud jsou takové výrobky, tak cenově pro takovou instalaci neakceptovatel né.
(Icn=6ka 10/2/003_AC = 15300,-) (Icn=10ka 25/2/003_A = není (Icn=6ka 25/2003_A_G = není)
B.Použít 3 x jističochránič e za každy dát wago terminál (F,N)na DIN lištu, kde na každý  napojím 3 přívody a do chrániče půjde už jen jeden přívod
(Icn=6ka 10/2/003_AC = 5100,-) (Icn=10ka 25/2/003_A = není (Icn=6ka 25/2003_A_G = není)

2.FI:
A.Použít 3 x 1+Npol. Chránič, za každý hřebínkem umístit 3x 10b (6b) a napojit 9 vodičů samostatně pod jističe.  
(Icn=6ka 25/2/003_AC = 2910,-) (Icn=10ka 25/2/003_A = 4800,-) (Icn=6ka 25/2003_A_G = 6300,-)
B.Použít 3 x 1+Npol chránič za každý hřebínkem dát 1x 10b (6b) a napojit 3x3 vodičů samostatně pod jističe. Případně přes wago terminál, tak ať jde na jistič jeden přívod.
C.Použít 9 x 1+Npol chránič za každý jistič 10b (6b) a napojit 9 vodičů samostatně pod jističe. 14400,- 1890097
(Icn=6ka 25/2/003_AC = 8730,-) (Icn=10ka 25/2/003_A = 14400,-) (Icn=6ka 25/2003_A_G = 18900,-)

Příklady cen od eatonu. Tak co preferujete vy? U FI vidím výhodu, že mohu použít A  a ještě v G. Spolehlivější (vybavovací relé s větší energii) eliminace nežádoucích vypnutí. Místo hlavního vypínače použiji FI / 40A 300 mA / Selektivní. Zásuvkové a venek jsou jasné.

Cítím, že normotvůrci 332130 chtěli naznačit  (s. obvod=chránič) z důvodů neovlivnění dalších obvodů = nezůstat po tmě.  Nemohu, ale nabýt dojmu, že je to právě proto, aby se zbavili  typu AC. Norma mě vlastně tlačí, abych kvalitu nahradil kvantitou.Když zanedbán tmu z důvodů poruchy, která shodí některý s hl. jističů, chráničů, Tak dnes je už hodně nových instalaci přes různé ŘS, světelné obvody (vždy v zapojení NO) Tudíž, když odejde ŘS tma je bez ohledu na počet a rozdělní světelných obvodů.

Jaroslav Jonáš:
Proč to dělat složitě. Tahání sv. pro 9 místností jednotlivě je zbytečné plýtvání materiálem.

Aleš Martynek:
Tak jako složité to nevidím. Většinu je rozvaděč někde centrálně a já tahám všemi směry. Ten cyky je zanedbatelná položka a vy máte měně spojů (problémů),  přehledný rozvod a investor v budoucnu variabilitu.  Samozřejmě je to ale věc názorů. Prostě mám 9 sv. přívodů, jak to elegantně řešíte?  ;)

Jan Franěk:
Jsem přesvědčen o tom, že použitím 30mA chrániče, plně naplňujete i požadavek z hlediska požární ochrany. Z toho důvodu nechápu nasazení centrálního selektrivního PCH 300mA, na pozici hlavního vypínače. Z mého pohledu další spoj na vodiči N, kde může vzniknout porucha a PCH navíc není určen k této funkci.  (norm)
Také jsem přesvědčen o tom, že PCH typu AC, by už v domácnostech neměl být nasazován a že standardem je v tomto ohledu  typ A. Cenový rozdíl u dobrých výrobců je minimální, nebo skoro nulový.
Hvězdicové zapojení obvodů je sice komfortnější z hlediska možnosti úprav na světelných okruzích, nicméně to sebou nese jiný problém a tím je počet vodičů které pak musíte připojit na jeden jistič, nebo kombík. Doplňováním pomocných svorkovnic si ubíráte volné pozice, nebo tím "nutíte" elektrikáře do prasárny s více vodiči ve svorce. To se týká i pozic (možná jlavně) pro vodiče N a PE.

Dle mého vám prostě chybí zkušenosti z praxe a návštěva několika semínářů na téma projektování elektro. Tím bych se snažil asi na vašem místě začít.

Peter Lovacký:
Svietidlo je vo svojej podstate spotrebič ktorý musí spĺňať na bezpečnú prevádzku svoju výrobkovú normu, a má teda aj svoj predpísaný vyhovujúci izolačný stav a unikajúci prúd...
A tipujem že dovolený celkový únik vám udrží aj jeden chránič i na 9tich vývodoch

Keď ale v jednotlivých vývodoch ako projektant pripúšťate vyššie zvodové prúdy ako predpisujú normy, tak to by nohlo vyzerať aj tak, že už rovno v projekte ráte s nedovolenou prevádzkou...
Teda aspoň v základnom prostredí,..v takej kúpeľni je všetko tak trochu inakšie ..
Ale prečo nie, šak v takom RD, a nielen tam, sa dá v rizikách rátať aj s neopatrnosťou používateľov.. .

Je naozaj len na vás ako sa k návrhu postavíte, a aké prevádzkové riziká s ním chcete riešiť...počet FI vám za vás nikto nestanoví..aku rát vám tak povie svoj nezáväzný názor...
Viac vývodov - kľudne aj viac ističov, to je asi fakt jedno...kto jak chce...

To že Áčka sú lepšie ako ACčka je jasné,.. no neviem..ale keď jediný dôvod na ich nasadzovanie v domácnostiach je nedodržiavanie návodu výrobcu na ich testovanie, tak mi to príde kus jak obhajoba lajdáctva obsluhy
Alebo Áčkové už netreba testovať nikdy?

Celkom by ma na túto tému zaujímal nejaký výklad normotvorcu (nie výrobcu)...
Dakde som raz zachytil, že Áčka sú povinné len od vyšších  DC zložiek  prúdov ktoré sa v domácnostiach nevyskytujú (nevyrábajú sa také spotrebiče určené do domácnosti)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana