Jak bude výhodná FVE vzhledem k rozfázování jednotlivých zátěží v domě?

<< < (2/5) > >>

Petr Singer:
Moje dotazy jsou asi hloupé, protože mi chybí nejzákladnější elektrovzdělán í. Přesto jsem nucen pár věcí dělat sám - desku jsem zapojoval sám.
Takže asi klešťákem změřit jednotlivé vodiče při zapnuté desce.
Měl jsem bláhovou představu, že si to umí nějak samo brát ze všech fází současně pro jakékoliv zatížení, něco jako elektromotor. No tak nic, takže laborace s rozfázováním a změna obvyklých návyků - raději ohřívat vodu pomaleji na předposlední (nebo i nižší) stupeň ze solárů než to mít o minutu rychleji, ale s adekvátním přísosem ze sítě.

V plánu je časem 10kWp a baterie minimálně 12kWh s třífázovým měničem 10kW, takže cca 3,3kW na fázi. Nejprve bude systém (jen na střeše) asi poloviční, protože by nesplňoval parametry pro dotaci, jelikož spotřeba domu cca 10MWh ročně.
Jinak v domě topení Fenix s regulací BMR celkem 7,5kW, bojler naštěstí jen 1500W, sušička, pračka, myčka, indukce, trouba, 3F čerpadlo studna 1kW.
Takže si pohlídat topení, desku, sušičku (ač jen 1000W, ale jede dlouho) možná pračku (nevím jak dlouho ohřívá) a bojler, aby tyto spotřebiče tak nějak při běžném provozu zatěžovaly rovnoměrně.

Osobně jsem přesvědčen, že nejvíc pomůže ušetřit právě ta změna návyků - tedy ve správný čas spouštět jednotlivé spotřebiče. No to bude manželka řvát něco o středověku - už ji slyším  ;D.

Miroš Jan:
Jenomže v případě špatného počací, ti ta FVE, utáhne takmaximálně tu sušku.
Apropo, v našich zeměpisnejch šířkách, jede FVE cca 1100 až 1200 hod. za kalendářní rok.
Osobně s kolegou změřeno. No a rok má kolik hodin?
365 dní x 24 hod. = 8 760 hod. Takže asi tak. :)

Lukáš Láryš:
Citace: Petr Singer  14.04.2021, 20:00

V plánu je časem 10kWp a baterie minimálně 12kWh s třífázovým měničem 10kW, takže cca 3,3kW na fázi. Nejprve bude systém (jen na střeše) asi poloviční, protože by nesplňoval parametry pro dotaci, jelikož spotřeba domu cca 10MWh ročně.

Nevím, zda je stále v platnosti podmínka dotace, nezasahování do systému. Dříve byla podmínka, že se fotovoltaický systém nesmí rozšiřovat, ani nijak upravovat. Musel zůstat v podobě, v jakém byl schválen pro dotaci. Pokud to stále platí, tak si systém asi legálně nerozšíříte.

Petr Singer:
Je mi jasné, že když budu potřebovat energie nejvíc (zima),  bude jí z FVE nejmíň a naopak. Částečně to bude eliminovat akumulace, přičemž v létě teoreticky pokryju kompletní spotřebu z FVE a akumulace, protože průměrnou denní spotřebu v létě máme 12kWh.
Na rovinu - nebýt pokřivení trhu dotací, nejdu do toho, protože to stále považuji za ekonomický nesmysl, ale když si nyní mohu sáhnout na své v minulostí odvedené peníze (jsem zaměstnanec s oficiální mzdou a tedy s plným daňovým odvodem),  tak proč ne.

Petr Singer:
Citace: Lukáš Láryš  14.04.2021, 21:17

Nevím, zda je stále v platnosti podmínka dotace, nezasahování do systému. Dříve byla podmínka, že se fotovoltaický systém nesmí rozšiřovat, ani nijak upravovat. Musel zůstat v podobě, v jakém byl schválen pro dotaci. Pokud to stále platí, tak si systém asi legálně nerozšíříte.

To budu muset prověřit u realizační firmy, je to logické, přestože nesmyslné, pokud nechci posílat přebytky do sítě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana