Jak bude výhodná FVE vzhledem k rozfázování jednotlivých zátěží v domě?

<< < (5/5)

Jirka Š. Svejkovský:
Tak jsem zapátral a zjistil, že vařič síťové napětí opravdu nejdřív usměrní, aby ho pak mohl zase vystřídat.

Proč to dělá jednofázově ovšem netuším.

Jan Kelbich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  15.04.2021, 12:08

Proč to dělá jednofázově ovšem netuším.

Napadá mě snad jen snaha ponechat možnost napájet z fázového napětí (při jednofázovém napájení) bez snížení výkonu.

Těch 7,5 kW by při 400 V eff. měla ta DB25-08 umět. Samozřejmě s chladičem.

Martin Kurka:
Ad trojfázové napájení:
1. šestifázově usměrněné trojfázvé napětí je vysoké a je potřeba spínací prvky vysokonapěťové = drahé
2. nepůjde pak variabilně přepojit desku na jednofázové připojení
3. Aktivní PFC obvody se hůře vytváří v trojfázovém provedení
4. Varná deska se tak maximálně připojuje na dvě fáze, třetí je rezervovaná na troubu a tu mezi 3 fáze rozfázovat by byl ekonomický nesmysl.
5. Dvoufázové usměrnění zase vytváří velké zvlnění a velký špičkový proud diod za vynechanou fází.
6. Kompromis v použití trojpulzního usměrnění by asi šel použít, ale při dvoufázovém napájení by dal vyšší zvlnění než jednofázový můstkový usměrňovač

Ad spotřeba desky:
Varné desky mají občas boost funkci, která krátkodobě zvýší příkon jedné plotýnky na úkor jiných připojených na stejné fázi. Určení příkonu varné desky může být složité a měření za reálného provozu je nutné

Ad spotřeba domu:
Doporučuji si na měsíc nechat proměřit spotřebu domu v reálném provozu registračním ampérmetrem ve všech třech fázích zvlášť. Nejlépe před Vánoci. Pak budete chytřejší. Reálné soudobosti bývají většinou mnohem příznivější, než na papíře.

Ad střídač:
hodně kvalitní solární střídače umí v jedné fázi použít boost funkci na překlenutí krátkodobých špiček a přesouvat energii mezi fázemi i velmi nerovnoměrně. Ale obecně dobré rozfázování spotřebičů a sladění jejich soudobosti je mnohem levnější. Jsou i krátkodobé výkonné spotřebiče, které se špičkami hodně zamávají - varná konvice, mikrovlnka, výkonný vysavač a fén, cirkulárka, vodárnna a kompresor...  

Petr Singer:
Deska si umí vzít opravdu hodně a funkce boost je návyková. Předpokládám, že onen maximální odběr 3,7kW na plotnu bere z jedné fáze, takže 3,3 z měniče stačit nebude.

Kolega v práci se mi zmiňoval o střídačích Studer, které údajně umí plný výkon na jednotlivé fáze. Pokud jsem to svým amatérským rozumem pochopil, tak to je něco jako 3 jednofázové měniče (střídače),  které jsou však zapojené paralelně a umí to fungovat s jedním akupackem a jedním FVE polem. To zní jako ideální recept na ČEZké řešení.
Teda kromě ceny  :'(.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana