Jak bude výhodná FVE vzhledem k rozfázování jednotlivých zátěží v domě?

<< < (3/5) > >>

Lukáš Láryš:
Spíš bych se zeptal úředníka, který rozhoduje o dotaci.
Byla i podmínka, že FVE musí být na domě, nesměla být třeba na garáži stojící samostatně vedle domu.

Jan Franěk:
A co si pročíst návod k vaší indukční desce. Tam najdete většinou potřebné informace o výkonu jednotlivých ploten. Podle zapojení pak zjistíte zda je provozována na 2, nebo 3 fáze. TO by jste ale měl vědět, když jste se do toho hrabal.
Vždy půjde o nerovnoměrné zatížení 3fázové soustavy. Z počátku se například el. podlahové topení bude jevit jako snadno zapojitelné tak, aby zatížení bylo co nejvíce souměrné, ale v okamžik kdy začne řízení jednotlivé okruhy regulovat, dojde k spínání okruhů v různé časy a na různě dlouhé úseky. To samé platí o vaření, kdy plotny pravidelně "tepou" dle nastaveného výkonu a tepy jsou v různých délkách. Ani pračka nebo sušička nemají po celou dobu procesu stejný odběr.
Změnou chování, nebo rozfázováním můžete rovnoměrnost zátěže hodně změnit a docílit lepšího poměru zatížení. Nicméně mě by doma například přístup významně ovlivňující komfort, jen těžko prošel. MOžná jen nějaké drobnosti.

Dotace jsou všeobecně svinstvo, které ničí trh. Jsem jejich velkým odpůrcem.

Petr Singer:
Výkon jednotlivých ploten znám a zapojení jsem dělal dle návodu na všechny 3 fáze.
Mě se však zajímá to, že když například plotna č. 2 pojede na výkon 1800W, tak těch 1800W sosá z jedné fáze nebo ze všech připojených stejnoměrně, tedy buď 2x900W nebo 3x600W ??
Jinak s těmi dotacemi naprostý souhlas.

Jan Franěk:
Jenom z jedné

Petr Singer:
Citace: Lukáš Láryš  14.04.2021, 21:35

Spíš bych se zeptal úředníka, který rozhoduje o dotaci.
Byla i podmínka, že FVE musí být na domě, nesměla být třeba na garáži stojící samostatně vedle domu.

Tak jsem přelouskal Závazné pokyny pro žadatele a na straně č.65 je uvedeno:
"Rozšíření systému o další panel/kolektor, popř. navýšení akumulace je možné, pokud tím
nebude snížen celkový využitelný zisk tepla či elektrické energie z podporovaného systému
a množství elektrické energie dodané tímto systémem pro vlastní spotřebu v budově."

Takže pokud to chápu správně, je to možné, jelikož snížení zisku rozšířením pole nepředpokládám . Poměr využitelnosti pro vlastní spotřebu se určitě sníží, ale ten není předmětem podmínky. Tím je pouze využitelný zisk a ten se zvýší. Na střechu se mi těch 10 kWp s rezervou vejde.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana