Jaký máte výklad k požadavku ČSN EN 60204-1 ed3 na svorku nulového vodiče?

<< < (3/3)

Hynek Havliš:
Vážení_kolegov é_děkuji vám za názory.
Vyjádřím se pouze k tomu, co považuji za nejpodstatnějš í.
Co se týká přívodu elektrické energie pro strojní zařízení, o která mi jde, tak v zásadě - podle požadavku zákazníka - mají buďto přívodku (nejčastěji na stropě) nebo svorky v rozvaděči. Přívodka je zásadně TN-(C)-S (různého typu),  svorek je zásadně 5 (L1/L2/L3/N/PE). Tedy kabel končí vždy v jednom bodě. To pouze pro dokreslení situace, neuvedl jsem to.
Citace: Rozmahel Vladimír  08.04.2021, 09:03

Myslím si, že otočným vypínačem odpínat i nulu v třífázové síti je velmi nebezpečná činnost....

Souhlasím a tomu se právě chci ve svých aplikacích vyhnout.

Citace: Martin Kurka  08.04.2021, 09:15

Rozumnost na definované umístění N svorky vidím v možnosti lépe a rychleji měřit a odpojit N vodič na místě dobře vyhledatelném.

Souhlasím a jsem toho názoru, že mnou používané řešení to splňuje také.

Díky tomu, že některé stroje putují po světě jako nomádi se s takovými pro nás nepochopitelný mi požadavky budeme setkávat častěji.

Pokud dodávám stroj pro zákazníka v ČR a je to tak explicitně dohodnuto, nevidím důvod (ani možnost),  jak vzít v úvahu všechny eventuality, související s přípaným převozem jinam.

...nejhorší je smrt vyděšením.

Ano.

A na základě výše uvedeného se asi přidržím v těchto případech řešení, které podle mě situaci trochu obchází, ale je přijatelné a nenapadlo mě:
Citace: Radim Strycharski  08.04.2021, 18:20

....Takže když tam bude vypínač s nezapojenou svorkou "N",   nic tím není porušeno....

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana