Co si myslíte o účinnosti indukčních vařičů?

(1/3) > >>

Alfonss:
Mám pochybnosti o účinnosti indukčního vařiče  YG-G20D-20 (běžný jednoplotýnkov ý vařič z akce v PLUS za 1199Kč) Porovnání-smaltovaný kastrol průměr 20cm a v něm 0.5L vody. Na ind. vařiči nastavena teplota 70 st. a příkon byl 750W a v čase se neměnil. Tentýž hrnec s vodou na normálním el.vařiči s velkou plotýnkou přepnutou do polohy 2. ( 6ti stupňový přepinač) Voda drží asi na stejné teplotě a příkon plotýnky jen 250W. Bylo měřeno odečtem otáček na elměru v urřitém čase a ostatní spotřebiče v bytě byly vypnuty. Je to jen velmi orientační porovnání, ale rozdíly v příkonu jsou veliké. Zdá se, že ind.vařič oproti vařiči s normální odporovou plotýnkou je v tomto režimu velmi nevýhodný. Údaje o účinnosti ind. vařiče v prospektu jsou 95%,  což z ZDALEKA neodpovídá skutečnosti. Možná že jsem při porovnávání někde udělal chybu. Má někdo s indukčními vařiči nějakou zkušenost v tomto směru?

Martin Novák:
Indukcni varice dosahuji optimalni a deklarovane ucinnosti jen pri pouziti specialniho nadobi se sendvicovou konstrukci dna urceneho pro tyto varice. S timto nadobim skutecne dokazete treba ohrat hrnec vody az 2x rychleji nez na klasickem sporaku a s nizsim prikonem. Bohuzel cena tohoto nadobi je zatim vice nez odrazujici (panev za 5000, hrnec za 3000 rendlik za 2000).

S Vami popisovanym klasickym smaltovanym hrncem se dost divim, ze varic primo nadobu neodmitnul a nevypnul se (jak to delaji znackove varice). Takova nadoba je pro indukcni vareni nevhodna...

Alfonss:
Běžné starší i nové smaltované nádobí bere vařič bez problémů od průměru 12cm. Bere i některé nerez, absolutně nemagnetické nádobí s tenkým dnem i když se to vařiči nelíbí. Možná že kdyby mělo nerez nádobí silnější dno že by to vařič vzal v pohodě. U nádobí zřejmě není podmínka že musí být z magnetického materiálu, což se někdo domnívá. Nádobí na indukční vařiče bývá obvykle zespodu označeno symbolem znázorňujícím vinutí cívky v kroužku. Hliníkové nádobí ale vůbec nebere. O praktických zkušenostech s provozem těchto vařičů jsem nikde nic nenašel. Spolehlivě na vařiči chodí železné litinové nádobí.
V některých kamenných obchodech je možné si donést nádobí a tam si ho vařiči vyzkoušet.
Jinak má vařič rychlou akceleraci, nesrovnatelnou s plotýnkovými vařiči.
A protože neohřívá navíc žádnou plotýnku, měl by mít vysokou účinnost, ale zřejmě záleží v jakém režimu pracuje. Pak údaje o vysoké účinnosti asi neplatí. Samozřejmě že na účinnost může mít vliv i druh použitého nádobí.

Jan Šlosárek:
To Novák:
Pane kolego protože vlastním indukční vařič i když od jiného výrobce tak jsem k němu dostal i návod  cituji:
Nádobí, které nelze použít:
1. Nefunkční materiál: nezmagnetizova telné kovy, keramika, sklo, hliník, pánve/hrnce se
sendvičovým dnem.2. Nefunkční tvar: zvlněné dno, průměr menší než 12cm nebo větší než 30cm.
Tak se asi chybička vloudila.Jinak ten můj vařič má i kontrolu nádobí.Pokud se pokusíte použít nevhodné rozsvítí se červená kontrolka.

Jan Šlosárek:
Ještě dodávám to je ten návod s popisem našel jsem to i na netu.Asi je to universál  ;D
http://www.tvproducts.cz/navod/indukcni_varic.pdf

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana