Mohu z rozvaděče, který je napájen 5ti žílovým kabelem, odejít 4žílovým kabelem?

<< < (4/9) > >>

Radim Strycharski:
Když se někde setkám s podobně zásadním kopancem, tak ruku v ruce s tím jde i to, že dotyčný pachatel ani netuší, že PEN musí být alespoň Cu 10 mm2. Takže by mě nepřekvapilo, kdyby ten odvod byl třeba CYKY-J 4x6 a Honzovo řešení s přeznačením by tak bylo nouzově jako jediné možné. Jinak jestli je ZŽ dostatečný a na přívodu je aspoň CYKY-J 5x10, tak by to šlo s tou změnou původního přívodního PE na nový PEN, ovšem někdo musí opravit dokumentaci, označit zakončení vodičů a provést jako výrobce rozvaděče všechny náležitosti se změnou přípojnice PE na PEN.

David Hruda:
Citace: Jan Franěk  26.03.2021, 22:51

... než nějakej blbec opět tyto vodiče sloučil.

Nikde není psáno, že by ty vodiče zase někdo spojil. To by jistě byla chyba.

Abychom se ale bavili konkrétně, pokud by to bylo tak, jak jsem nakreslil, vše by bylo označené a papírově podchycené, jaký článek jaké normy bys použil pro to, aby to někdo předělal?

Já se nesnažím najít řešení, jen mě to zaujalo jako zvláštnost, která ale, jak se mi zdá, je snad i legální.  :)

Jiří Schwarz:
Chybí mi tady jeden detail v zadání:
- pokud došlo k nějaké rekonstrukci části rozvodů včetně rozvaděče a je třeba aby z toho nového rozvodu fungovalo i starší zařízení, asi bychom se měli ptát projektanta jak to vymyslel. Jako RT bych se dokázal podepsat pod něco takového, co popisuje (namaloval) David Hruda, pokud to v projektu bude popsané a zdůvodněné
- pokud se to ale stavělo celé nově, tak se spíše kloním k názoru těch, co by to to nechali opravit zhotoviteli, ať si to vyzobe...

Ať se nám to líbí nebo ne, často je to řešení při tzv. plíživé rekonstrukci, kdy máme vodič, který pro starou část funguje jako PEN a pro novou jen jako PE a N je tam již samostatně

Rozmahel Vladimír:
Síť na obrázku je TNC, napájena z jednoho bodu. Za bodem rozdělení už je pouze vodič PE a N.
Nelze znovu rozdělit vodič PE, ať je průřez jakýkoliv!! Jeho účel je pouze ochranná činnost, ne pracovní / funkčně jistě ano, ale řemeslo braň se /.
Vodič PEN by se musel napojit v prvním bodě rozdělení.
V dotazu je ale přívod do prvního rozvaděče 3NPE.
Šlo by provést TT+Fi.

David Hruda:
Citace: Rozmahel Vladimír  27.03.2021, 12:59

Za bodem rozdělení už je pouze vodič PE a N.

Nemusí být, viz elektroměrový rozvaděč s výstupem TN-C.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana