Mohu z rozvaděče, který je napájen 5ti žílovým kabelem, odejít 4žílovým kabelem?

<< < (3/9) > >>

Jaroslav Hasala:
Citace: David Hruda  24.03.2021, 08:33

Při dostatečných průřezech se dá z PEN odbočit N a pokračovat 3 + PEN +N.
Muselo by se to důkladně označit a popsat, ale možné by to ASI bylo. Určitě by to ale chtělo posoudit na místě.

Takto jsou zapojeny víceméně všechny elektroměrové rozvaděče, do kterých je přívod a vývod v TN-C a vnitřní zapojení v TN-C-S.

Tomu asi úplně nerozumím - 3 + PEN + N ?
Na PEN sběrnici samozřejmě mohu připojit vodič, který je "čistý" N nebo PE.
V elektroměrovém rozvaděči tedy může být na PEN sběrnici připojen N vodič pro elektroměr nebo HDO, protože tento vodič nemá ochrannou funkci, bude to N, tedy modrý. 
Pokud ovšem na tu sběrnici přichází i odchází vodič PEN, nelze to podle mého názoru považovat za "místo rozdělení PEN" a je to pořád TN-C.

David Hruda:
Já si to představuju takhle (pdf).
Vím, že je to nezvyklé, ale nenapadá mě, co tomuto zapojení vytknout.
Pokud bude dodržen průřez PEN, myslím, že je to v pořádku.

Peter Lovacký:
Citace: David Hruda  26.03.2021, 20:34

Já si to představuju takhle (pdf).

Keď váš obrázok dobre chápem, tak tie štyri lampy sú ale potom pripojené jak L+PEN?+N?...
Alebo sa len pre nich PEN na chvíľu zmení na PE a potom zas na PEN?...nepríde vám to bez ohľadu na vyhovujúci prierez kus divné?
Z PENu preznačiť na PE nie je problém, no z PE urobiť znovu PEN už jak dovolené nevidím...

Jedine že ten úsek naozaj bude dačo jak hybrid L+PEN?+N...myslím že je dosť problém takú sieť správne označiť...

David Hruda:
Tak jestli jediný problém bude v tom, jak správně označit síť, asi bych se s tím i naučil žít.

Jak píšu výše, v téměř každém elektroměrovém rozvaděči z PEN odbočí N pro elektroměr a pro HDO, a rozvaděč opouští 3+PEN + N pro blokování spotřebičů. Tam se tomu nikdo nediví.  8)

Jan Franěk:
Jako rozpor s tvým obrázkem vidím to, že už v rozvaděči došlo k rozdělení PEN na PE a N a tak tomu je několik lamp, než nějakej blbec opět tyto vodiče sloučil.

Oceňuji tvoji snahu najít řešení, ale osobně bych to nechal plně vyžrat té firmě, co to takto zprasila, ať to celé vyřeší a zaplatí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana