Provedení elektroměrového rozvaděče
David Hruda:
ČSN 33 2000-3 z roku 1995 ale v roce 1986 neplatila.
Jiří_Hrubý:
To neexistoval celý ten soubor, nicméně norma z roku 95 je ještě jedna z těch rozumně a precizně zpracovaných a předpokládám tedy, že tvůrci se inspirovali v minulosti.
Ta definice je tak či tak logická, jen jsem ještě nenašel oporu v platných ČSN.
Rozvodak:
V případě plastové bedny na jedno odběrné místo, bez ohledu na normy, opravdu není nic praktického na 2-3 můstcích (PEN, PE, N). Všechny by nakonec byly galvanicky spojeny vodičem, z pohledu požadavků na spolehlivost je tu větší riziko špatného spoje. Co dokáže uvolněná nula, netřeba opakovat.
Když to nevadí distribuci, nedělal bych z toho vědu.
Poznámce o tom že stykač nebo elektroměr je ve třídě II, třeba dodat, že některé elektroměry byly ve třídě I. A není to zas tak dávno co se pro ně chystal vodič PE u kříže.
Jan Franěk:
Ale s odbočením ze svorkovnice PEN, světle modrým vodičem například k elektroměru, nebo pro napájení HDO, není žádný problém a je to navíc i v souladu s ČSN 33 2000-5-54 myslím že ve všech edicích.
Také je to v platných připojovacích podmínkách distributorů. Nehledal bych problémy tam, kde nejsou.
Jediné v čem bych asi spatřoval problém, je že pokud mám na štítku v rozvaděči TN-C, tak si nejsem jist zda mohu provést v tomto rozvaděči rozdělení PEN na PE a N. Domnívám se že nikoliv.
Viz obrázky
Rozvodak:
Citace: Jan Franěk 01.05.2021, 20:52
Ale s odbočením ze svorkovnice PEN, světle modrým vodičem například k elektroměru, nebo pro napájení HDO, není žádný problém a je to navíc i v souladu s ČSN 33 2000-5-54 myslím že ve všech edicích.
Také je to v platných připojovacích podmínkách distributorů. Nehledal bych problémy tam, kde nejsou.
Jediné v čem bych asi spatřoval problém, je že pokud mám na štítku v rozvaděči TN-C, tak si nejsem jist zda mohu provést v tomto rozvaděči rozdělení PEN na PE a N. Domnívám se že nikoliv.
Viz obrázky
Prakticky vidím problém v nachystané svorkovnici PEN.
Před časem se objevil u ER 212 (DCK) inovovaný blok kde nám výrobce umožňuje připojit dva vodiče do 16mm2. Tam pak není o čem debatovat.
U starších rozvaděčů byl dostatečný počet šroubů k odbočení do instalace v TNS.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana