Lze vést ve zdi silový kabel ke kamnům sauny spolu s kabelem k teplotnímu čidlu?

<< < (2/4) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Václav Třetí  21.03.2021, 03:24

Téměř o polovinu vyšší zatižitelnost díky jiné izolaci? Ohmický odpor vodiče zůstává stejný, takže úbytek napětí a ztrátový výkon také.  Odvod tepla bude díky jiné izolaci lepší, ovšem po protažení trubkou to už nebude platit. Nehledě na to, že v horkém prostředí by se měla zatižitelnost vodičů snížovat.
Pro mě je tedy vedení 5x2,5 vhodné pro saunová kamna právě do 12kW.

Proto jsem zvýraznil slova "až". A souhlasím, s tím, že těch 12kW, je tak na hranici zatížení, s ohledem na uložení, délku atp...

Václav Třetí:
 Až 36A je zbožné přání a při tomto proudu bude kabel topit skoro jako ta kamna!

;D

Zdeněk Dančák:
kabel 5x2,5mm2 bude topit cca 75W/m při 3x36A
kabel 5x2,5mm2 bude topit cca 17,5W/m při 3x17,3A - cca 12kW

U rezistivity jsem uvažoval ohřátí jádra o cca 100°C

Kromě elektrické bezpečnosti bych se zamýšlel i nad vlivem teplot na stavbu. Stop nad saunou jsou hurdisky? Jestli ano, tak nevím, zda jim ty vysoké teploty udělají zrovna dobře. Jednu dobu se hodně medializovaly odstřelené spodní části hurdisek a jednou z příčin nebo iniciací problémů bylo i teplo od tlumivky zářivek. Hurdisky se pnutím prohýbaly a spodní část odstřelila. Hlavní příčinou bylo ale pnutí od příliš pevného a silného betonu přímo na hurdiskách. Nicméně extrémní teplo zespodu může zapůsobit podobně. Pokud by se vytvářel nějaký podhled, tak ať nevyjde kotvení zrovna do míst kabelu.

Václav Třetí:

Citace: Zdeněk Dančák  21.03.2021, 14:51

kabel 5x2,5mm2 bude topit cca 75W/m při 3x36A
kabel 5x2,5mm2 bude topit cca 17,5W/m při 3x17,3A - cca 12kW

Předpokládám, že jste to počítal na tři zatížené žíly, nemám teď čas to kontrolovat, musím jít ještě něco dělat.

Ovšem 75W na metr délky je docela síla, běžné topné kabely do podlahy mají kolem 10W na metr délky (samozřejmě se jedná o jednu žílu) a topná folie kolem 60W ma metr čtvereční.

Bez ohledu na přesnost předcházejícíc h výpočtů platí, že při stejném vlastním odporu vodiče a dvojnásobném proudu vznikne dvojnásobný úbytek napětí. Protože i v elektrotechnic e platí, že 2x2=4, tak ztrátový výkon vodiče stoupne na čtyřnásobek. I když uvažujeme silikonovou izolaci vodiče, tak je jednoznačné, že životnost vodiče a zejména jeho izolace bude silně snížená.

Zdeněk Dančák:
Omlouvám se, mám tam chybu. Chtěl jsem uvažovat 3 zatížené vodiče, ale přehlédl jsem, že vzoreček, který jsem si kdysi napsal mi započítává ke každému vodiči navíc N, takže tam mám chybu a hodnoty by měly být cca poloviční (původně jsem uvažoval ro=0,0168uOhm*m a alfa=0,004 1/K).

Ale hledal jsem ještě přesnější hodnoty a nejdůvěryhodně jší mi připadají tyhle,
měrný odpor (při 20°C): ro =0,0175 uOhm*m (nebo chcete-li 0,0175 Ohm*m/mm2)
teplotní koeficient odporu: alfa = 0,0068 1/K (který by měl mít platnosto od cca -80 do +120°C)

podle kterých by vycházelo pro 5x2,5mm2 kabel
>> R (2,5mm2,  120°C) = 0,01176 Ohm/m
>> pro 3 zatížené žíly, 3x36A >> celkem na 1m kabelu 46 W/m
>> pro 3 zatížené žíly, 3x17,3A >> celkem na 1m kabelu 10,6 W/m

Tak snad tam už není chyba. Chtěl jsem alespoň řádově poskytnout hodnoty. Jinak topný kabel se při těch 10W spolehlivě uchladí do podlahy, která má poměrné nízkou teplotu. Zde uvažovaný kabel ale balancuje na hranici možností.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana