Lze vést ve zdi silový kabel ke kamnům sauny spolu s kabelem k teplotnímu čidlu?
Honza Honza Honza:
Nakonec jsem uložil kabely pro jistotu 20 cm od sebe. Mám je uložené v omítce.
Citace: Jan Franěk 19.03.2021, 15:57
Osobně si nejsem úplně jist uložením silikonového kabelu rovnou pod omítku, ale předpokládám že bude v trubce.
Proč by se neměl silikonový kabel vést pod omítkou? Je to z důvodů normy, chemické nesnášenlivost i silikonu a omítky, nebo nějaký jiný důvod?
Ve vašem případě bych se toho nebál, protože ten souběh je velmi krátký.
Jak jsem napsal, nakonec jsem to vedl 20 cm od sebe. Teď mě to zajímá spíše už jenom teoreticky, jestli by ten silový kabel mohl nebo nemohl rušit ten signál od teplotního čidla :)
Ale podobné informace musíte vždy vyžadovat od dodavatele tohoto zařízení. Ten by měl na možnosti souběhu a v jakých délkách, stejně jako na mnoho dalších technických otázek, jako jediný dát tu správnou a především závaznou odpověď.
Výrobce (Harvia) se neobtěžoval s odpovědí na přímo položenou otázku, v technických materiálech to nemá. Prodejce (sauna.cz) mi odpověděli, že "podle normy ve stejné drážce prý nemohou být (silnoproud a slaboproud by měly jít zvlášť)", takže také nemají specifické informace.
Honza Honza Honza:
Citace: Zdeněk Dančák 19.03.2021, 17:47
Jelikož se neví, jaké napětí, resp. potenciál využívá teplotní čidlo a jakou má vazby uvnitř zařízení, tak nemělo by se předpokládat, že to může být třeba nízké napětí?
No to je přesně ta informace, kterou nevím a kterou výrobce neuvádí, proto se na to ptám :)
Ale že to je malé napětí předpokládám s pravděpodobnos tí hraníčící s jistotou :)
Honza Honza Honza:
Citace: Zdeněk Dančák 21.03.2021, 14:51
Kromě elektrické bezpečnosti bych se zamýšlel i nad vlivem teplot na stavbu. Stop nad saunou jsou hurdisky? Jestli ano, tak nevím, zda jim ty vysoké teploty udělají zrovna dobře.
To si nedovedu představit. Strop sauny je tepelně izolovaný, navíc na strop se mohou dát dvě vrstvy přes sebe.
Viz např. tohle pěkné názorné video:
Honza Honza Honza:
Citace: Vít Rotrekl 20.03.2021, 18:27
(Nestuduji návod a doporučení přívodního kabelu od výrobce).
Já raději ano :)
teplotní čidlo dejte do horního rohu úhlopříčně ke kamnům, bude možné dosáhnout vyšší teploty v sauně, origo regulátory jsou tuším jen do 100°C, a když to čidlo bude přímo nad kamny, tak na v druhém rohu bude výrazně nižší teplota, nebo se bude sauna strašně dlouho nahřívat, aby byla teplota rovnoměrná.
Zde se držím doporučení výrobce, který výslovně v materiálech uvádí přesnou pozici čidla - nad kamny na zdi 10 cm pod stropem.
přívodní kabely doporučuji uložit do trubky, a protože se bavíme o teplotách i klidně ke 100°C tak důkladně vybrat tu která se nerozpustí
Proč trubka a proč ne ve zdi? Nesnášenlivost silikonu a malty, norma, nebo jiný důvod? Já považuji vedení v omítce za bezpečnější z hlediska přehřívání kabelu (malta odvádí teplo) i z hlediska požáru (v maltě není dost vzduchu).
Silikonové kabely mají větší zatižitelnost než obyčejné CYKYny, takže SiHF 5x2,5 má zatižitelnost až 36A. Tedy na kamna 11kW, co uvádíte na obrázku, by pohodlně stačil.
Řídím se tím, co uvádí výrobce/prodejce kabelu.
https://www.sauna.cz/silikonovy-kabel-sihf-5x2-5-mm
Citace
Tento silikonový tepelně odolný kabel je vhodný k napájení topidla od 8 do 12 kW.
https://www.sauna.cz/silikonovy-kabel-sihf-5x4-mm
Citace
Tento silikonový tepelně odolný kabel je vhodný k napájení topidla od 11 do 14 kW.
Jan Franěk:
Citace: Honza Honza Honza 25.03.2021, 09:18
Proč by se neměl silikonový kabel vést pod omítkou? Je to z důvodů normy, chemické nesnášenlivost i silikonu a omítky, nebo nějaký jiný důvod?
Ano, čistě mechanický. Silikonový kabel je poměrně odolný mnoha vlivům, včetně těch chemických. A ano, smí být uložen i v omítce, což jsem si už několikrát ověřoval u výrobců. Nicméně stačí opravdu jen málo a dojde k jeho mechanickému poškození. Již několikrát jsem viděl, že stačilo jen trochu více škubnout a kabel se při výstupu z omítky o její hranu trhnul. V jednom případě šlo také o saunu, kdy se ta posouvala kvůli montáži a při této manipulaci došlo k tomu poškození.
Citace: Honza Honza Honza 25.03.2021, 09:18
Jak jsem napsal, nakonec jsem to vedl 20 cm od sebe. Teď mě to zajímá spíše už jenom teoreticky, jestli by ten silový kabel mohl nebo nemohl rušit ten signál od teplotního čidla :)
Vaše řešení je "poctivější" než je v tomto případě potřeba. V délce pár metrů a s těmito kabely, nevnímám žádné riziko z pohledu bezpečnosti, nebo funkčnosti. Dodavatelé se jen sischrují, protože asi sami netuší. Pokud by to byl opravdu problém, lze předpokládat že to mají zpracováno v návodu pro montáž.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana