Lze vést ve zdi silový kabel ke kamnům sauny spolu s kabelem k teplotnímu čidlu?
Honza Honza Honza:
Zapojuji saunová kamna 11 kW. Silový silikonový kabel SiHF 5x4 vedu ve zdi.
mohu spolu s ním vést kabel k teplotnímu čidlu?
Viz přiložený obrázek.
Vzhledem k tomu, že teplotní čidlo je v podstatě jenom proměnlivý odpor a řídící jednotka je pravděpodobně "pouze ohmmetr", zdá se mi, že by to mohlo být OK. Ale chci se ujistit, jestli s tím někdo nemáte více zkušenosti.
Nevím, jak je spojení mezi teplotním čidlem a řídící jednotkou náchylné na elektromagneti cké zarušení indukčními proudy.
Jan Franěk:
Honzo Honzo Honzo
Osobně si nejsem úplně jist uložením silikonového kabelu rovnou pod omítku, ale předpokládám že bude v trubce. Ale jistě bych je netahal spolu v jedné trubce. V případě potřeby výměny jednoho z kabelů, by hrozilo poškození pláště toho silikonu. Ten je velice náchylný.
Ve vašem případě bych se toho nebál, protože ten souběh je velmi krátký. Ale podobné informace musíte vždy vyžadovat od dodavatele tohoto zařízení. Ten by měl na možnosti souběhu a v jakých délkách, stejně jako na mnoho dalších technických otázek, jako jediný dát tu správnou a především závaznou odpověď. Pokud by nastal problém, můžete se jeho informací zaštítit, na rozdíl od tvrzení že vám někde na internetu poradil nějakej jinej Honza ;)
Zdeněk Dančák:
Jelikož se neví, jaké napětí, resp. potenciál využívá teplotní čidlo a jakou má vazby uvnitř zařízení, tak nemělo by se předpokládat, že to může být třeba nízké napětí? Byl by ten souběh potom v pořádku?
Vít Rotrekl:
Teplotní čidlo bude nejspíše PT1000 nebo něco obdobného, kamna pouze odpor, takže kabelem nepoleze žádná vyšší frekvence, která by mohla způsobit nějaké neplechy na měřené teplotě.
Ze zkušenosti, ze dvou saun co jsem zapojoval a oživoval, a do kterých občas chodím na saunovačku.
- teplotní čidlo dejte do horního rohu úhlopříčně ke kamnům, bude možné dosáhnout vyšší teploty v sauně, origo regulátory jsou tuším jen do 100°C, a když to čidlo bude přímo nad kamny, tak na v druhém rohu bude výrazně nižší teplota, nebo se bude sauna strašně dlouho nahřívat, aby byla teplota rovnoměrná.
- přívodní kabely doporučuji uložit do trubky, a protože se bavíme o teplotách i klidně ke 100°C tak důkladně vybrat tu která se nerozpustí. Já ty sauny dělal ve dřevostavbách, tak jsem použil kovovou ohebnou trubku.
- při protahování a manipulaci s kabelem SiHF velmi opatrně na jakoukoliv hranu, jeho mechanická pevnost není moc velká a stačí málo a kabel je prodřený.
- Silikonové kabely mají větší zatižitelnost než obyčejné CYKYny, takže SiHF 5x2,5 má zatižitelnost až 36A. Tedy na kamna 11kW, co uvádíte na obrázku, by pohodlně stačil. (Nestuduji návod a doporučení přívodního kabelu od výrobce). Je dost možné že svorkovnice v kamnech nebude na takový průřez vodiče připraven... 12kW kamna co jsem připojoval byly na připojení 5x2,5mm2...
Václav Třetí:
Citace: Vít Rotrekl 20.03.2021, 18:27
- Silikonové kabely mají větší zatižitelnost než CYXY ... SiHF 5x2,5 má zatižitelnost až 36A.
Téměř o polovinu vyšší zatižitelnost díky jiné izolaci? Ohmický odpor vodiče zůstává stejný, takže úbytek napětí a ztrátový výkon také. Odvod tepla bude díky jiné izolaci lepší, ovšem po protažení trubkou to už nebude platit. Nehledě na to, že v horkém prostředí by se měla zatižitelnost vodičů snížovat.
Pro mě je tedy vedení 5x2,5 vhodné pro saunová kamna právě do 12kW.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana