Existuje nějaké srovnání reálných cen s ceníky elektromontážních prací?

<< < (4/5) > >>

Michal K1:
Pořídil jsem KROS 4 (URS). To členění mi tam přijde mnohem lepší než v RTS. Co se týká toho ceníku, tak ten bych řekl, že je stejný nebo velmi podobný tomu C21M. Jinak jen pro informaci, při přepočtení těch ceníkových cen vychází tahání kabeláže poměrně draze, např. kolem 400 Kč hod, ale např. montáž vypínačů a zásuvek jen na 350 kč/hod, což je dle mého celkem nepoměr, osobně bych to viděl spíše naopak.

Pokud bych měl stanovovat ceny z hodinové sazby, dá se v těch cenících věřit těm časům? Třeba montáž zásuvky tam vychází na cca 15 - 20 minut, to je poměrně dlouhá doba.

Jan Bocek:
Citace: Michal K1  16.03.2021, 20:35

Pokud bych měl stanovovat ceny z hodinové sazby, dá se v těch cenících věřit těm časům? Třeba montáž zásuvky tam vychází na cca 15 - 20 minut, to je poměrně dlouhá doba.

Hmmm,... 4 zásuvky za hodinu. Když je vše ideální, tak možná. Jenže to je průměrná Nh.
Stane se, že zásuvky 20 cm nad podlahou budu 2 zapojovat hodinu. Zvláště, když  "někdo"
zapomene oholit kabely na vodiče. A potom Nh musí počítat i se ztrátovými časy. Ta norma je dobrá z hodnocení na příklad namontovaných 100, 1000 zásuvek.

Každý ceník je jen pomůckou pro naceňování a nejvíce se používá při výběrovém řízení. Protože tam je zájem odběratele tu cenu srazit na minimum. Je to ale blbý systém.
S reálnými cenami to nemá nic společného. Tím neříkám, že rozpočet nepotřebují, abych se mohl při stanovení ceny od něčeho odrazit. Ale podnikáme proto, abychom vytvořili zisk. To ceník neřeší. ten mi jen napovídá jak dlouho to budeme jako firma dělat a kolik tam musím poslat lidí. Musím odvést tu práci, abych mohl fakturovat a na tom konci aby se vytvořil zisk. Všichni ( ZP, OSSZ, FU, banka a výplaty i dodavatele, režie firmy) mají nataženou dlaň. Aby se firma mohla rozvíjet musí vytvořit zisk. Je dobré, když rozpočtář, nebo normovač projde procesem výroby. Pak vím, že jeho rozpočet je solidní a pak stačí již cenu umocňovat odmocninou ze dvou, ze třech nebo i se šesti. Ale tomu se již říká obchodní umění.

Se zapojováním zásuvek i vypínačů je nejlépe si to vyzkoušet v reálu. Znal jsem borce, kteří zapojili za hodinu i deset zásuvek, ale byly to výjimky. Někdy se budete "babrat"hodinu i s trojrámečkem a jindy zapojíme 3 do hodiny.

Jan Franěk:
váš pohled, je pohledem laika a ne elektrikáře z praxe. Tedy to o vás ledasco prozradilo.  ;)

Nicméně dokud nezačnete opravdu pracovat rukama, je vám celý ceník k prdu. Ze začátku jste mohl vystačit s jednoduchou formulkou, že musíte každý den vydělat ......Kč,aby jste poplatil všechny srážky, zaplatil mobil, účetní a podobně. Pak to jednoduše podělíte 8h pracovní dobou a máte základ. Stačila by i exelová tabulka. Ceník máte ale cenám v něm nevěříte, nebo nejsou podloženy zkušenostmi a praxí. Namísto psaní do diskuse si vemte šroubovák a zkuste si udělat jeden byt, nebo domek. Sám poznáte realitu a můžete si ceny přetvořit dle svého. Stejně jde jen o "mustr",    který si každý přizpůsobí svému. Tak k tomu musíte prostě přistupovat a ne se ptát zkušenějších kolegů, kolik zásuvek je reálné zapojit za 8h.

To i proto, že zapojení zásuvek je jen část této práce. Připravit materiál, vyčistit krabice, zkrátit a odizolovat vodiče zapojit zásuvku a upevnit ji se srovnáním. Pak to místo uklidit a přesunout se dál. Reálně zapojíte od 40 po 60 zásuvek, dle toho jak je to připraveno, jestli jsou šroubové, nebo bezšroubové a tak podobně. Nebo vám někdo připraví mělké krabice a vy budete rád, že se vám povedlo jakž takž 30 zásuvek.  

Ve vašem případě je i ztráta, nebo malý výdělek na některé zakázce, jen investicí pro získání vlastních a nepřenosných zkušeností. Tak přestat ztrácet čas a hurá do práce. Praxe a zkušenosti je to co vám schází, ne "přesné ceny" v jakémkoliv cizím ceníku.

Michal K1:
Praxi již nějakou opravdu mám, ale vše je také o přípravě. Když si nerozholím kabely a pak se s tím mám trápit až při kompletaci, opravdu deset zásuvek za hodinu neudělám, to uznávám. To samé platí o sádrování krabic, nasádruju si to do roviny a při kompletaci nemám problém. Bohužel už jsem kompletoval po pár odbornících, kteří to sádrovali od oka a potom ty vícerámečky podle toho vypadaly, takže to beru spíše tak, že si to připravím, jak nejlépe umím, aby potom ta kompletace byla co nejrychlejší.

Ale to není předmětem diskuse, zajímá mě, jestli se dá tady od těch cen a normohodin odrazit. Spíše v zakázkách většího rozsahu, byty a podobné akce se opradu dají naceni "odhadem"

Milan Köstler:
Citace: Michal K1  16.03.2021, 22:34

Ale to není předmětem diskuse, zajímá mě, jestli se dá tady od těch cen a normohodin odrazit. Spíše v zakázkách většího rozsahu, byty a podobné akce se opradu dají naceni "odhadem"

Podle mého názoru se od toho ceníku v URS můžete klidně odrazit. Ale myslím si, že pokud se budete účastnit výběrového řízení na základě nabídky vytvořené z nacenění výkazu výměr, nebudete nejlevnější, ale nejdražší. Příklad dle ceníku C21M:
210 111002 - Domovní zásuvka  vestav. 16 A 48,250,380 V  2P + Z - 13,44 minuty - cena montáže 100,80Kč => hodinová sazba 450Kč / Hodina
Pokud budete mít v nabídce 200ks zásuvek, bude na montáž celkem 20 160Kč
Pokud si spočítáte, že vám na hodinu stačí 350Kč, je to (350/60)*13,44 = 78,4 Kč/ ks => 78,4*200 = 15 680Kč. To máte 4480 Kč rozdíl jen na zásuvkách.
Pokud budete dělat nabídku bez výběrového řízení a zákazník vás objedná, budete mít štědrou hodinovou sazbu.
Jinak ten ceník URS vychází z ceníku C21M a dalších, takže máte alspoň ty časy k montážím a to může být opravdu dobrý základ (tedy lepší než to střílet od oka a pak si trhat vlasy).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana