Existuje nějaké srovnání reálných cen s ceníky elektromontážních prací?
Michal K1:
Pořídil jsem si nově rozpočtovací program a zajímalo by mne, jaké jsou reálné rozdíly mezi ceníky např. URS nebo RTS, zda-li jsou tyto ceníkové ceny vyšší, nižší případně o kolik. Připadají mi tyto ceny poměrně dost přemrštěné, tak by mne zajímalo, jestli je chyba na mé straně nebo jsou tyto ceny opravdu vyšší než je běžné.
Jaromír Táborský:
Uvádíte "přemrštěné". Ceník za práci je relativní nesmysl. Co chcete srovnávat? Hodinu práce zahraničního gastarbeitra s hodnotou kvalifikovanéh o tuzemce? Srovnávat se dá pouze srovnatelné. Rozhodně ne ceníky. Pokud byste chtěl srovnávat normativní časy, možná.
Michal K1:
Jak byste tedy jako začínající živnostník nastavil ceny? Od čeho byste se odrazil?
Jaromír Táborský:
Cenotvorba je dovednost pramenící z obchodních zkušeností nikoliv z ceníku. Použijte třeba RTS ale výsledkem bude hrubý nástřel o kterém pak musíte vyjednávat. Nikoliv tím argumentovat. Někde tady v minulosti rozpočty řešili. Nebo to bylo v archívu na tv.
František Šohajda:
Citace: Michal K1 12.03.2021, 16:29
Jak byste tedy jako začínající živnostník nastavil ceny? Od čeho byste se odrazil?
Na cenách obvyklých v místě podnikání.... (dance)
To by jste se divil, jaké je rozpětí cen!! Jeden má montáž zářivky za 100.-Kč a druhý , tu samou práci za 1 000.-Kč....
(Ceny jsou jen jako ukázka cenotvorby!) ;)
Vidím to často v rozpočtech různých firem na tutéž zakázku. >:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana