Existuje nějaké srovnání reálných cen s ceníky elektromontážních prací?
Pavel Horský:
Citace: Michal K1 12.03.2021, 12:58
Pořídil jsem si nově rozpočtovací program a zajímalo by mne, jaké jsou reálné rozdíly mezi ceníky např. URS nebo RTS, zda-li jsou tyto ceníkové ceny vyšší, nižší případně o kolik. Připadají mi tyto ceny poměrně dost přemrštěné, tak by mne zajímalo, jestli je chyba na mé straně nebo jsou tyto ceny opravdu vyšší než je běžné.
Ano, URS a RTS jsou hodně nadsazené.
Dokonce jsem zjistil, že jsem byl při oceňování poptávaného rozpočtu dost jinde, než ti, co to oceňovali podle svého citu a zkušeností.
Naštěstí jsou ty doby dávno pryč.
Dnes jsem na straně tvůrce rozpočtu.
Pro investora je pak vyšší výsledná cena výhodná při žádání o dotaci a zakázka je pak pro skutečné provedení stavby vysoutěžena za daleko nižší cenu.
Asi by se to nemělo psát, ale je to tak. Je to tak nastaveno a státem defacto posvěceno.
O výši samotných cen za práci tu bylo již mnohokrát diskutováno a vždy z diskuse vyšlo, že si musí cenu určit každý sám za sebe (jiný kraj, jiný mrav). Oceňování zakázek je poměrně složitá záležitost a osoba, která nacenění provádí musí, mít dost značné zkušenosti z posuzovaného a oceňovaného oboru. Jinak není schopna do ceníku dosadit veškeré potřebné a mnohdy důležité položky (režijní náklady, přesuny zaměstnanců, přesuny materiálů, nákupy materiálů, pracovní a ochranné pomůcky.....).
Když pak přijde borec a má v nabídkovém rozpočtu jen položky materiálů a položku práce, která vychází 250,-Kč/hod, hned vím s kým mám tu čest.
Lukáš Rotrekl:
Trošku OffTopic
Citace: Pavel Horský 13.03.2021, 08:31
Pro investora je pak vyšší výsledná cena výhodná při žádání o dotaci a zakázka je pak pro skutečné provedení stavby vysoutěžena za daleko nižší cenu.
Asi by se to nemělo psát, ale je to tak. Je to tak nastaveno a státem defacto posvěceno.
A v čem by to měl být problém? Dotace jsou pak zpětně vyúčtovávány podle reálných nákladů a dokládány fakturami a mnohdy i třeba kontrolními hlášeními DPH. Samozřejmě neexistuje způsob, jak zabránit podvodům 100%, ale pokud bude dodržen správný legislativní postup, tak v tomto problém nevidím.
Pavel Horský:
Citace: Lukáš Rotrekl 13.03.2021, 10:38
Trošku OffTopicA v čem by to měl být problém? Dotace jsou pak zpětně vyúčtovávány podle reálných nákladů a dokládány fakturami a mnohdy i třeba kontrolními hlášeními DPH. Samozřejmě neexistuje způsob, jak zabránit podvodům 100%, ale pokud bude dodržen správný legislativní postup, tak v tomto problém nevidím.
Já vidím problém s podceněním zakázky a následném získání nedostatečné výše dotace, což by se za použití diskutovaných ceníků nemělo stát.
Proto píši, že jsou ceny těchto ceníků vyšší.
Když jsem jako montážní firma nacenil zakázku za použití těchto ceníkových cen, byl jsem nepoměrně dražší než ti, co cenili dle svého svědomí. Proto jsem je pak již k nacenění zakázek nepoužíval. Samozřejmě se dá hýbat s koeficienty, ale to je pak vše dost rozházené. Neměl jsem to rád.
Vojtěch Běhunčík:
Ještě trochu off-topic z druhé strany tématu:
Samotné rozvody a zařízení elektro včetně slaboproudu tvoří u běžných staveb jen malou část celkové ceny za stavbu. U staveb datacenter a výrobních hal, kde jsou zdi jenom obálkou nad drahou technologií, je tomu přesně naopak.
Takový dodavatel, který dodává celou stavbu (soubor staveb) pak může manipulovat s cenou profesí - a nejčastěji to odnese právě obor elektro.
V podstatě - dráty tam jsou, světlo svítí, i normám to odpovídá ... jenom to dlouho nevydrží.
Viz také "Ceny za projekty"
Milan Köstler:
Citace: Michal K1 12.03.2021, 17:18
Právě proto se ptám na srovnání s ceníkovými cenami. Nebo je nejrozumnější stanovit hodinovou sazbu a dle té přepočítat jedmotlivé úkony podle normohodin?
Sazby dle URS, RTS a podobných cenících jsou vhodné spíše pro projekční činnost. Ceny jsou mírně nadsazené (což se může zdát zvláštní), ale to jen do té doby než se dostane k realizaci projektu, který byl vyprojektován a naceněn před dvěma lety. Potom se ceny trochu srovnají a už ten rozdíl není tak markantní. vám jako "začínajícímu realizátorovi" bych doporučil si stanovit hodinovou sazbu, která vychází z Vašich nákladů. Můžete si stanovit i několik úrovní pro různé druhy činnosti (administrativa, hrubé práce, dokončovací práce, servis). To už je na vás. Časem můžete cenu upravovat, ale máte reálný základ, který vás uživý. Dobrou pomůckou pro stanovení ceny za práci je ceník elektromontážn ích prací C21M. Je to už dost stará záležitost, ale pro začátek slušná databáze činností s změřenými časy (to budou asi ty normohodiny jak píšete). Cenu za dílo si potom můžete nacenit jednoduše v excelu, nebo v nějakém rozpočtovacím programu.
Můžete ještě doplnit jaký rozpočtovací program jste si pořídil?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana