Co všechno má dělat a kontrolovat osoba odpovědná za elektrické zařízení?
Jan Pawlus:
a hlavně mít dost velký koule na to, říct majiteli že
Toho se nebojím, u revizí se s nima taky nemazlím.. včera jsem jim vyhodil rychlovarnou konvici z kanceláře.. ikdyž prostoj na stroji je asi horší, než absence kávy :)
Jinak ještě jsem zapomněl dodat, že se jedná o klasickou automotive továrnu.. jedna hala a asi 70 strojů.. od vstřikolisů až po malé jednoúčelové stoly.
Jiří_Hrubý:
Právě proto je důležité mít vymezený rozsah pověření a toho vedoucího údržby můžete delegovat na osobu pověřenou kontrolou. Je to všechno o dobře nastavených pravidlech a hodně vám pomůže v pochopení odkazovaná norma.
Tak počkejte ten saigon, až odstavíte kompresor s rozbitým rozvaděčem, na kterém je deset nastřelovaček a kamion co jede pro palety právě přejel hranice... :D
70 strojů, 70 MPBP, seznámení pracovníků, koordinace s bezpečákem, na všechno podpis a papír...
Současnost je zkrátka o papíru s podpisem, čímž ze sebe část té zodpovědnosti přenesete na jiné. Ostatně stejně smýšlí i váš šéf.
Evidence závad, v tom vám moc neporadím, vystačil jsem si vždycky s provozním deníkem stroje, který by měl každý stroj mít, ovšem opět je to o nastavených pravidlech ve firmě a vy máte možnost se na tom nastavení podílet.
Jan Bocek:
Připojím se ještě do diskuse.
Nechtěl jsem vás z počátku vystrašit, protože jsem nevěděl na jaké jste posici a jaká je to firma. Obojí je velice důležité. Je otázkou jakou budete mít podporu. Lze předpokládat, že firma na platformě "automotive" má certifikaci ISO, případně směrnici HS7.S1 , která platí pro státy Federace. Pak je firma tlačena audity k tomu, aby splňovala vše ( anebo aspoň dostatečně) podle legislativy.
Jedná hala a 70 strojů patří k malým firmám.
Je zde otázka jak je údržba organizovaná a na jaké stupni "zanedbáni" je jak fyzický stav elektrického zařízení, tak jeho náležitosti. Děláte revize a kontroly a tak možná tušíte v jakém je SZ v technickém stavu.
Druhá věc jsou ty náležitosti.
V normě HS7.S1 mají v záhlaví této normy "amici" uvedeno :
"Zajistit bezpečné pracovní prostředí a zavést bezpečné pracovní postupy vzhledem k rizikům vyplývajícím z používání elektřiny".
Stejný cíl měla u nás léta používaná norma ČSN 34 3100 a následně již v rámci EU norma ČSN EN 50110-1
Je to evropský standard pro členské země EU schválené CENELEC pro obsluhu a práci na elektrickém zařízení platný již od roku 1996
Mimo jiné je osoba odpovědná za EZ také odpovědná za nastavení a stanovení pravidel a organizace, nebo jejího uspořádání. Není to jen zabezpečení revizí podle zákona ( NV 101/2005 Sb., §3 odst. 4, písm. b), ale i kontrola podle NV 378/2001 Sb. každý rok a hlavně nastavení těch pravidel.
Pomáhali jsem několika firmám při stanovení požadavků na osobu odpovědnou. Také na jejich školení. V příloze je tabulka "náležitosti", kterými by se měla taková osoba zabývat.
To není práce pro revizního technika, OOZEZ ale zadává objednávky RT podle plánu revizí a je odpovědná za odstranění závad.
Ale nebojte se zase toho. Má to jen tři fáze a je je sběr informací, jejich třídění a pak rozhodnutí jít do toho. Pokud je ve firmě rozumný hlavní inženýr i majitel a budou vás podporovat, tak to máme za pár roku jako ze škatulky. Dejte si cíl, že porucha je mimořádná událost a najít závadu, tak to se musí RT hodně namáhat. A zvláště pokud to vedení ohodnotí.
Jan Pawlus:
Pánové díky za rady.. příští týden pozjišťuju informace od nadřízených a dám vědět na čem jsme se dohodli..
Jan Bocek:
Zaměstnavatel dobře ví, že musí někoho pověřit.
Dejte si pozor, aby to nebylo jen formální pověření.
Měly by být stanoveny v rovnováze a jasně povinnosti a také pravomocí.
A potom, dneska byla zveřejněna průměrná mzda v ČR.
A taková funkce nemůže být hodnocená průměrem .....řekl bych
s nástupním platem aspoň "na dvojku". Čísla si již dosaďte sám.
Přejí vám GL
V jedné firmě se mě ptali, jak by měl být ohodnocen ten "elektrikář pověřený kontrolou EZ za provozu". Odpověděl jsem, že tak jak váš nejlépe placený operátor na důležité lince. Byla z toho velká diskuse, ale vedení to pochopilo, že je to logické. A pak došlo k návrhu ohodnocení odpovědné osoby za EZ. Navrhoval jsem minimálně o 25% více. Nastalo zděšení, že by to bylo více než výrobní mistři a technologové.. ..externista má tu výhodu, že se může zeptat a za kolik děláte vy pánové? A nemusíte odpovídat. Pak si spočítali jakou mají poruchovost a kolik stojí minuta prostoje. A protože jsem již spolupracoval delší dobu, tak jsem věděl kolik ročně stojí odstraňování závad. To je tak, když do toho mluví personalisté, kteří nemají základní "edukaciu" o nákladech na údržbu a výrobních prostojích. Ale ono to všechno spolu souvisí....u prosperující firmy jsou mzdové náklady malým procentem z celkových nákladů. To jen tak k všeobecnému zamyšlení okolo "průměrných platů".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana