Co všechno má dělat a kontrolovat osoba odpovědná za elektrické zařízení?
Jan Pawlus:
Včera na mě vyhrkl šéf, že když už dělám revize spotřebičů a chodím po celé firmě, že bych mohl dělat i osobou odpovědnou za el. zařízení.
V podstatě mi k tomu řekl, že mám hledat chyby nebo nedostatky a dohlížet na to, aby se odstranily..
Jsem člověk, co rád dělá takové věci poctivě, a tak bych se rád zeptal na vaše zkušenosti, na co si dávat pozor a taky které normy si mám objednat. EN 61140 a 33 2000-4-41 mám a snad i celkem ovládám.
taky by mě zajímalo, jakou mám reálnou odpovědnost při této funkci.. protože je ohodnocena pouze malým bezvýznamným plusem ;)
mám to brát jako "revize nanečisto"? řeší se jen to, co jde vidět? (kabely na zemi, porušená izolace...) nebo se má i něco měřit? popř. nemáte k tomu nějaký text, kde by tato funkce byla popsána?
idálně pár případů z praxe od někoho kdo to dělá.
Jan Bocek:
Citace: Jan Pawlus 06.03.2021, 11:59
Včera na mě vyhrkl šéf, že když už dělám revize spotřebičů a chodím po celé firmě, že bych mohl dělat i osobou odpovědnou za el. zařízení.
Předně potřebujete nastudovat ČSN EN 50110-1 ed.3 a zákoník práce
Pak najít odpovědi na dále uvedené otázky:
1) Jak je to s odpovědností za provoz elektrického zařízení?
2) Jak je to s odpovědností za technický stav elektrického zařízení?
3) Rozsah povinnosti spojený s touto odpovědností
4) Rozsah pravomocí spojených s touto odpovědností
Revize spotřebičů je asi jedna setina těch povinnosti.
Dále musíte být touto činnosti písemně pověřený. To ukládá zaměstnavateli zákon.
Každé pověření musí mít podmínky smlouvy, kde mají být odpovědi na výše uvedené otázky a to zcela konkrétně.
Osoba odpovědna za EZ je obvykle vedoucí elektroúdržby. Může to být zaměstnanec ale také externí osoba, která splňuje kvalifikační předpoklady. Je to funkce náročná na odpovědnost, kterou nelze zajistit bez kompetencí a pravomocí.
Pokud se chcete více poučit, doporučuji Provoz revize a údržba technických zařízení, Martin Šturma 2015.
Již jsem potkal mnoho "odpovědných osob za EZ", které neměly ani ponětí, za co jsou odpovědní a o co by vše se měly starat. Pokud se nic neděje, tak jsou v poklidu. Až při maléru se zjistí, že provozovatel je sice odpovědný před zákonem, ale část povinnosti převedl na někoho jiného. Takovou smlouvu dneska je nutné dobře vyladit a také vhodně ohodnotit.
Jan Pawlus:
Něco jsem už nastudoval, normu si nechám vytisknout, knížku si koupím.
našel jsem ještě tuhle větu:
Za každé elektrické zařízení musí být určená odpovědná osoba. Osoba pověřená kontrolou elektrického zařízení během pracovních činností musí dát souhlas vedoucímu práce k zahájení pracovní činnosti a ten smí dát povolení k zahájení práce dalším zúčastněným osobám.
nyní to nedělá nikdo a stroje jedou. kdybych ráno obešel a zkontroloval všechny stroje, ani bych to do konce směny nestihl. Kdyby to dělal externista, ten by taky každé ráno dojel, prohlédl každý stroj a teprve potom by dal povolení stroje rozjet? nebo se ta věta vztahuje jen na nové stroje, na první spuštění v provoze? nebo jak tu větu mám chápat?
.
Jiří_Hrubý:
Ta funkce vypadá hezky a leckomu může delegování na takovou pozici zdvihnout sebevědomí, ale může taky dopadnout jako ten převozník, co se nemoh zbavit vesla, mít hlavu jak nemocnej osel a ještě jednou nohou v kriminále...
To je samozřejmě ten nejhorší případ, ale i to se bohužel stáva.
Něco jiného je zodpovídat za malou dílnu s několika stroji a něco jiného zodpovídat za průmyslový areál i s vlastní trafostanicí.
Základem je (pominu-li legislativu, kterou vypsal pan Bocek), znát perfektně svěřené zařízení, mít kvalifikaci pro práci na všech jeho částech a hlavně mít dost velký koule na to, říct majiteli že "zařízení není schopno...", až dojde na lámání chleba.
Na to už totiž pár borců dojelo, když si třeba kvůli vykrácenému koncáku a vlastní "šikovnosti" uhobloval truhlář kus ruky, nikdo nezkoumal, co udělal špatně truhlář, ale co udělala špatně odpovědná osoba, protože ona má kontrolovat, jestli je zařízení v souladu s původním stavem z výroby.
Dále budete, záleží samozřejmě na druhu provozu, vytvářet MPBP, přejímat nová zařízení, povedete jejich evidenci, budete podepisovat revizní zprávy, proto je dobré, když budete schopen jisté oponentury, budete zařizovat opravy stojů, hlídat periodické revize, dohlížet na opravy prováděné extrně a přejímat dílo, budete hlídat jestli někomu nepropadá padesátka a zajišťovat přezkoušení a spoustu dalších administrativn ích úkonů.
Proto taky záleží na té odměně a na rozsahu povinností. To musíte posoudit sám.
Když se do toho dostanene, není na tom nic nezvládnutelné ho, ale zároveň (opět podle velikosti svěřeného zařízení) vám to ubere čas, který jste doposud věnoval činnosti, kterou vykonáváte běžně. Musíte tedy zvážit, zda budete mít dost času a klidu na zodpovědný výkon všech svěřených činností, protože není možné, aby vám instalovali nový co já vím vstřikolis třeba a vy jste mezi tím měnil ze štaflí trubice v půlce haly.
Každopádně až budete zařízení přebírat, trvejte na důsledném a papírově podloženém převzetí s tím, že v době, kdy to přeberete, musí být všechna zařízení bez závad a schopna bezpečného a spolehlivého provozu, případně bude jasně uvedeno zařízení, které tomu neodpovídá.
Nepřebírejte to jako celek, protože v tom se leccos utopí a vyplave to po podpisu.
Doufám, že jsem vás moc nevystrašil. :)
Jan Pawlus:
Zastrašil jste mě dost :) ale tento text si myslím že bude i nadále dělat vedoucí údržby, ne?
Dále budete, záleží samozřejmě na druhu provozu, vytvářet MPBP, přejímat nová zařízení, povedete jejich evidenci, budete podepisovat revizní zprávy, proto je dobré, když budete schopen jisté oponentury, budete zařizovat opravy stojů, hlídat periodické revize, dohlížet na opravy prováděné extrně a přejímat dílo, budete hlídat jestli někomu nepropadá padesátka a zajišťovat přezkoušení a spoustu dalších administrativn ích úkonů.
tuhle úlohu měl předemnou bývalý kolega, ale bylo to jen o tom, že prostě firma měla podpis tam, kde potřebovala (to stejné bylo předtím i s revizemi, kterých jsem se ujal, a posledních 10 měsíců jsem je dělal všechny znovu, za 2 měsíce začínám znovu :D ) jenže když už chtějí můj podpis, tak chci, aby bylo vše jak má být. Jenže je nemožné prohlížet každý den všechny stroje i kdyby to byla jediná moje práce..
Ještě se zeptám na jednu administrativn í věc.. nalezené chyby, nedostatky mám v plánu zapisovat do tabulky, vč. jména kdo to má opravit a potvrzení že to bylo opraveno.. stačí to takto, nebo je na to třeba nějaký formulář? Podléhá to i nějaké kontrole? např. když se stane nějaký průser? nalezené chyby se musí zapisovat vč. odkazu na příslušnou normu jako u revize? popř. najdu odpovědi na všechny moje otázky v té normě EN 50110-1 ed.3 ?
(poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana