Je možné a případně jak, připevnit zásuvku na zeď, na které je nalepen koberec?
Jan Franěk:
Jste si nějak rychle jistý. Četl jste předpisy které jsem vám napsal? Prostudoval jste si potřebné materiály? Víte jaký je rozdíl mezi hořlavostí a třídou reakce na oheň?
Jarda Ch.:
Pokud se mýlím, tak mě samozřejmě opravte.
Cfi u podlahových krytin je reakce na ohen třídy C. Jsou to všechno nové evropské normy třídy reakce na ohen, pouze se podlahové kritiny testují podle jiné normy ?
Citace
Výrobek, který má být klasifikován do tříd D, C nebo B, se zkouší podle ČSN EN ISO 11925-2 pomocí plamene působícího po dobu 30 s. Výrobek, který vyhoví požadavkům stanoveným na výsledky zkoušky podle ČSN EN ISO 11925-2, se dále vyzkouší podle ČSN EN 13823, resp. podle ČSN EN ISO 9239-1- toto platí pro podlahové krytiny.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Požární odolnost podlahové krytiny
Podlahoviny jsou označovány také piktogramy, které je specifikují co do odolnosti vůči plameni a reakcí na plamen. Dále vlastnostmi a co do míry přispívání k rozvoji požáru a tvorby jedovatých zplodin. Běžně v domácnostech postačují podlahové krytiny s označením Efl. Podlahovina označená ffl není specifikovaná, výrobce nemá k dispozici žádné informace o požární odolnosti a reakci této podlahoviny.
V piktogramu je také doplněna informace o tvorbě kouře
s1 - kouř ≤ 750 % × minuty
s2 - výrobky, pro které nejsou stanoveny žádné požadavky na chování nebo které nesplňují kritérium pro zatřídění do s1.
Třídy reakce na oheň pro podlahy
Třída Efl - výrobky schopné odolávat malému plameni. Všechny následující třídy musí splňovat kritérium pro třídu Efl.
Třída Dfl - výrobky vyhovující kritériím pro třídu Efl a kromě toho schopné odolávat po určitou dobu působení tepelného toku. Kritický tepelný tok ≥ 3 kW/m2
Třída Cfl - jako třída Dfl ale vyhovující přísnějším požadavkům. Kritický tepelný tok ≥ 4,5 kW/m2
Třída Bfl - jako třída Cfl ale vyhovující přísnějším požadavkům. Kritický tepelný tok ≥ 8 kW/m2
Třída A2fl - vyhovující, pokud se týká tepelného toku, stejným požadavkům jako pro třídu Bfl. Kromě toho nebudou tyto výrobky za podmínek plně rozvinutého požáru významně přispívat ke kalorickému zatížení ani dalšímu růstu požáru.
Třída A1fl - výrobky nebudou přispívat k požáru v žádném jeho stadiu, včetně plně rozvinutého požáru. Z tohoto důvodu jsou automaticky považovány za vyhovující všem požadavkům pro všechny nižší třídy.
Zdeněk Dančák:
Jen upozorňuji, že některé látky se stanou hořlavými až po znečištění - časem. V tomto případě to nejspíš až tak (asi) nehrozí (pokud tam nemáte uhelný prach, dřevěné piliny, mastnota...) , ale nesmí se na to zapomínat. Typicky většina filtrů jsou nehořlavých, ale jen do chvíle než na sebe nachytají nečistoty (prach, mastnotu). U prachu platí, že čím jemnějí rozemleté, tím lépe hoří, resp vybuchuje a ve formě prachu umí hořet i to, co normálně nehoří.
Jestli kobercem řešíte tepelný komfort, tak to s ohledem na úspory a zdraví nedoporučuji. Izolace bude minimální, zvýšíte však riziko kondenzace za kobercem, riziko vzniku plísní, lapač prachu.
Pokud máte rozvod elektřiny v Al vodičích, tak si nezvyšujte takto riziko požáru. Zásuvky na Al vodičích mají občas snahu hořet, to je smutný fakt.
Navíc by mne zajímalo (já to nevím), zda náhodu není požární odolnost podlahové krytiny platná jen pro vodorovnou montáž, resp zda ji lze použít i pro svislou montáž. Přeci jen, dřevo se vám také špatně zapaluje shora, ale zboku to jde snáz.
Jarda Ch.:
Důvod umístění koberce na zdi je irelevantní.
Co jsem pochopil z tech norem, tak se u podlahových krytin zohledňuje oteplení zespoda i šíření plamene na povrchu ve vodorovné montáži. Ale já přeci nebudu řešit jakým způsobem se testuje. Pro mě je důležitý údaj do jaké kategorie spadá. Také nikdo neřeší dřevěné obložení na stropě, na zdi a pod. Lepení koberců na zdi není zakázáno, ba naopak je to velmi běžné od pravěku.
Já tu vnášel dotaz, protože je tu spousta revizních techniků, kteří toto přeci musí řešit. Nemusí nikde nic hledat a zjišťovat, když je to jejich chleba. S takovouto situací se musí setkávat běžně. Zásuvky se montují i do podlah.
Jsem docela zklamán tím, že tu nedokáží refundovaně odpovědět, za jakých podmínek jsou schopni to zrevidovat podle norem.
Za mě má koberec reakci na ohen třídy C, je tedy možné na ně montovat zařízení, které splňuje montáž na hořlavé podklady třídy C a horší.
Jarda Ch.:
omlouvám se za překlep. nemohu to editovat
Citace
Jsem docela zklamán tím, že tu nedokáží re fundovaně odpovědět, za jakých podmínek jsou schopni to zrevidovat podle norem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana