Proč se pro outdoor kamery doporučuje STP kabel?
petruschka:
Pořídil jsem si outdoorové kamery pro kabelové připojení s napájením přes PoE. Sehnal jsem outdoorové cat6 UTP kabely, otevřel návod k PoE switchi a co nevidím - pro outdoor instalaci použijte STP kabel. Hledal jsem na webu, všude radí pro outdoor "jedině STP". Jako důvod se někde objevilo riziko naindukování napětí na UTP kabelu při bouřce.
Je to opravdu takové riziko? Nejde mi do hlavy, proč pro indoor doporučují UTP, vždyť v čem je to jiné, když ho mám třeba v dřevostavbě? Tam je jako před tou bouřkou chráněn?
Pokud by šlo jen o možné rušení, tak zkusím UTP a kdyžtak je vyměním. Ale nechci riskovat zničení zařízení (nebo snad i něco horšího?) při první bouřce, jak někde popisovali.
Jiří Schwarz:
Klasický "ethernet" je nějak izolovaný od potenciálu země, pokud použijete POE se zdrojem PELV, může tam nějak potenciál země doputovat, ale neměl by se dostat na kryt...
Kamery, různá čidla a podobná zařízení by měla být umístěna v ochranném prostoru hromosvodu, v dostatečné vzdálenosti od hromosvodu, aby bylo minimalizováno nebezpečí přeskoku
Korektní je, když se neživé části spojí na hlavní ochranné pospojování (sběrnici HOP, resp. MET objektu)
To stínění je možné "nouzově" použít, i když jeho průřez nemusí být optimální
U vnitřních rozvodů je naopak někdy na škodu, pokud by se stíněným ethernetových kabelů spojily 2 vzdálené zemní potenciály a vznikla zemní smyčka
Jan Franěk:
Doporučuje se kvůli přepětí. NIcméně strašení že po první bouřce to shoří a nebude fungovat jsou nesmyslem. Vím o mnoha podobných instalacích kamerových systémů, které fungují roky, ale také o několika, které jsem musel po bouřce "repasovat". Je to velmi o zkušenostech. NIcméně pokud v návodu máte STP kabel a vy použijete jiný ("horší"), zříkáte se tím samozřejmě případné záruky, pokud by to likvidátor pojišťovny řešil velmi poctivě.
Jinak zdaleka nejde jen o přímej úder blesku, ale především o indukci. Jak psal Jirka, kamera nemá v blízkosti svodů hromosvodu co dělat a to samé platí o kabelovém vedení. Osobně se snažím využívat pravidlo 1m, i když to není vždy jednoduché.
Jan Hájek:
Na stíněné i nestíněné kabely jde použít jako ochrana DEHNpatch, více je o něm zde:
článek DEHNpatch
Peter Lovacký:
Zaujala ma úvaha v cca 38:10, ohľadom "s"...
Izolácia v LPZ0b na „s“ je určite veľmi dôležitá, no .. posun hotového zvodu v takom zateplení nabok asi v praxi nevyvolá veľké nadšenie
V tej súvislosti ma napadlo, iné, myslím že jednoduchšie riešenie,.. i keď možno kus menej estetické..
Som si nasimuloval situáciu (kus som ju prehnal) l-10m, LPS I, 2 zvody, a pre kamerku či anténku mi vyšlo „s“ cca 0,5m...
Viem si predstaviť vymeniť kus zvodu okolo anténky napr. za 1,5 – 2 m vodiča HVI ... zatiaľ som sa s tým ešte nestretol, no funkčné na dostatočnú "s" by to malo byť..
A možno by do budúcna stálo za úvahu vyrobiť dačo jak „izolačný návlek“ na na zvod pre podobné následné inštalácie v blízkosti zvodov, či zberacieho vedenia... (estetiku neriešim,..a mohol by byť aj skrytý..)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana