Lze udělat revizi pro nestandardní bytový rozvaděč nesplňující ČSN EN 61439?
Jan Franěk:
Citace: Zdeněk Dančák 21.02.2021, 20:24
A byl daný rozvaděč určený pro takovou zástavbu? Působí na mne jak nástěnný. Stejně tak je možné tyto rozvaděče montovat přímo vedle sebe? Myslím, že typové hodnoty na oteplení mohou být takovou zástavbou ovlivněny.
Ano, jde o nástěnné rozvaděče. To kvůli hloubce. Standardní řešení. Nějaký problém? V Hageru je dokonce podobné použití rozvaděčů doporučováno a v nabídce je k tomuto i jako přísušenství rám na rozvaděč, který skryje případné nepřesnosti.
Navíc u rozvaděčů podobné velikosti, jen těžko hrozí problém s oteplením, když před bytem máte jistič 3x20A. Bez problémů by to vyšlo i s 25A. Klidně si to ověřte.
TechnickapodporaHager:
Varianta použití nástěných rozvaděčů pro zazdění, nebo k zapracování do sádrokartonu, je vyžadována tam, kde elektrikář potřebuje větší hloubku rozvaděče, například kvůli většímu počtu kabelů, velikosti skříně a podobně. Už z principu jsou rozvaděče určené k zazdění vyráběny jako mělké, kvůli síle příček z cihel, i sádrokartonu. Napříkald vestavný rozvaděč FW má hloubku 11cm a ten samý na povrch 16cm, což je z mnoha hledisek velmi zásadní rozdíl, třeba právě pro ty montážní firmy a pohodlnější instalaci a zapojování.
Jak už bylo řečeno, pro tyto případy máme v nabídce i dopľňkový materiál, napříkald v podobě rámu, který skryje případné stavební nerovnosti. Například FZ014B, nebo FZ022B. Nicméně tento rám vám sníží krytí skříně z IP44, na IP43. Ovšem vzhledem k tomu kde se tyto rozvaděče k zazdění používají (většinou uvnitř objektů), to nehraje důležitou roli v rozhodování.
Zdeněk Dančák:
Citace: Jan Franěk 21.02.2021, 21:05
Ano, jde o nástěnné rozvaděče. To kvůli hloubce. Standardní řešení. Nějaký problém? V Hageru je dokonce podobné použití rozvaděčů doporučováno a v nabídce je k tomuto i jako přísušenství rám na rozvaděč, který skryje případné nepřesnosti.
Navíc u rozvaděčů podobné velikosti, jen těžko hrozí problém s oteplením, když před bytem máte jistič 3x20A. Bez problémů by to vyšlo i s 25A. Klidně si to ověřte.
Že to prakticky vydrží a nebude problém nepochybuji a asi by to potvrdilo i mnoho elektrozedníků, kteří to takhle montují už mnoho let také bez problémů. Spíš mne zajímá, zda to je možné doložit (nechci zkoušet vás, zajímá mne to obecně za účelem poukázání určité nesmyslnosti předpisů), protože jak uvádíte v bytové výstavbě s jističi cca 3x25A oteplení asi nebude problém, nicméně mělo by to mít nějaký faktický podklad.
Štve mne, že přestože se jedná o byty, či domy v soukromém vlastnictví, tak majitel musí plnit mnohdy úsměvné až šikanózní předpisy. V žádném případě neschvaluji snižovaní bezpečnostních standardů, ale někdy mi přísnost u formalit připadá velmi kontraprodukti vní a podstata uniká.
Uvedu příklad: Starů dům, původní Al TN-C instalace z roku 1980. Pokud vše ponechám v původním stavu, tak je vše v naprostém pořádku, přijde RT proměří, dotáhne šroubky a vše je formálně OK. Pokud všechny kabely (v součinnosti s elektrikářem) vyměním za Cu TN-S, původní šroubovací pojistky nahradím jističi s chrániči, vše v řádném provedení a krytím, ale například jeden z chráničů použiji na dva světelné okruhy, nebudu mít štítek na takto upravený rozvaděč, tak je to naprosto špatně.
Ještě existuje správná, zde preferovaná cesta "udělej si projekt" s dodatkem, že mnoho projektantů jsou blbci (to není můj názor, to se tu řešilo v jiném vlákně), pak si to nech zapojit elektrikářem.. to byl určitě elektrozedník. ..a nech udělat revize...určit ě byl podplacený elektrozedníke m. Výsledkem může být zcela odfláknuté dílo (bezpečnost, užitné vlastnosti), které ale s velkou pravděpodobnos tí bude na první pohled působit jako formálně správné,což jako laik nemusím být schopen vůbec posoudit. Samozřejmě, přísné předpisy nemohou za to, že někdo odflákne svou práci, ale jsou některé formální požadavky nutné? Neměli byste mít jako odborníci více pravomocí v posuzování co lze/nelze?
Kamil Novák:
TO Dančák: Vidím problém s pojmem "odborníci" v poslední větě vašeho příspěvku. Jinak celkem souhlas.
Jan Franěk:
Já vás na rozdíl od kolegy Kamila nechápu. Dnes když elektrikář může sám vyrobit za dodržení postupů (není to složité) rozvaděč DBO, tak co povídáte o rozvaděči bez štítku? To asi nedělal odborník, ale lemra líná, jinak to nechápu. Vše má řešení a netřeba se tady pořád dokola okolo toho motat.
KDyž takový rozvaděč vyrobím, tak mám i podle vás faktické podklady, tedy výpočet oteplení. asi jstre nikdy nevyráběl DBO rozvaděč, jinak by jste toto nemohl napsat. Nic nemusím hádat. Proč furt ve všem hledáte problémy, když je to tak jednoduché a už to platí několik let, tak by jste to měl znát.
Přesněji, mám vlastně dvě cesty jak ověřit oteplení. Jednak pomocí výpočtu a pak využitím typového vzoru, kde jsou výpočty už provedeny původním výrobcem.
Kvůli takové banalitě tolik příspěvků. Vždyť se to zde probíralo už mnohokrát
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana