Lze udělat revizi pro nestandardní bytový rozvaděč nesplňující ČSN EN 61439?

(1/4) > >>

DavidCap:
Situace: neobvykle provedena elektroinstala ce ve zrekonstruovan em panelovem byte. Nove rozvody vcetne pripojky od elektromeroveh o rozvadece. Din listy namotovane na panelu, ekvipotencialn i PE svorkovnice, radove svorky pro pripojeni spotrebicu a vypinacu, prepetovka, chranice, jistice, stykace, relatka, nejake zdroje, ruzny prvky domaci automatizace a to vse zabudovano v nestandarnim SDK rozvadeci  (=sadrokartonova skrinka s protipozarnima dvirkama).

Z duvodu kompatibility s platnymi predpisy mi bylo doporuceno vse rozdelat, sehnat si nejaky rozvadec/uplny kryt (plastak) a ten namontovat dovnitr sadrokartonove skrinky.

Lze tento SDK rozvadec zlegalizovat (=posvetit revizi bez podvadeni) jinak nez jen predelanim instalace a montazi rozvadece ?

Jan Franěk:
Možná se pletu, ale já tam nevidím žádný rozvaděč, ani úplný kryt.

Aby jste to takto mohl nazvat, musí to splňovat určité parametry. Tedy jste měl použít minimálně "vany" rozvaděčů/úplných krytů s krytem přístrojů.

Jinak to pro mne vůbec není nestandard a sám jsem pár takových bytů dělal. Nicméně jsem jen nešrouboval DIN lišty na zeď. To fakt není cesta

Podívejte se na nějakou prezentaci, která se tohoto tématu týká. Na internetu toho najdete poměrně dost, obzvlášť z poslední doby. Nebo přímo do norem, která se rozvaděčů DBO a úplných krytů týkají. Mám dojem že i zde je na toto téma dostatek informací.

I když vlastní práce vypadá slušně, je tam vidět pár chyb. Například neoznačené kabely a vodiče okruhů.

Pavel Horský:
Když seženete někoho, kdo vám na toto vystaví výrobní štítek a dá vám k tomu potřebné dokumenty, pak není problém provést revizi. Ale hodně pochybuji o tom, že někoho takového seženete.
Je to veliký nestandard, u kterého však musí být dodržena standardní pravidla.

Jan Bocek:
Citace: DavidCap  18.02.2021, 23:43

Lze tento SDK rozvadec zlegalizovat (=posvetit revizi bez podvadeni) jinak nez jen predelanim instalace a montazi rozvadece ?

Není tomu tak dáno ( 9/2020) co zde na Elektrice proběhl seminář na téma posuzování shody u rozvaděčů. Možná vám to pomůže---

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,43792.0.html#msg344388

Když ale spadneme na zem a budeme v reálném čase posuzovat takovou instalaci, tak každé posouzení shody má dvě kolonky. Splňuje a nesplňuje. Pak budu posuzovat jen ty PONky ( protokoly o neshodě) jak závažné proti bezpečnosti jsou. Posuzování shody je proces daleko časově náročnější, než posouzení standardního rozvaděče s náležitostmi. Zkuste použit i nabízený SW u výše zmíněné prezentace.... hodně štěstí)

Jan Franěk:
Jen pro ukázku, jedna zrovna nalezená fotka vzniklá během jedné realizace. Po jejím dokončení byl také udělán kastlík ze sádrokartonu a rozvaděče zakryty.

Prostě, všechno má nějaké řešení, pokud je o to opravdu zájem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana