Jak technicky vzniká 400V?
Václav Třetí:
Citace: dfasf 17.02.2021, 22:57
Jen malé upřesnění, když zmiňujete ETE. Temelín do Kočína posílá 420kV. ;)
400kV je jmenovité napětí, ani na úrovni vvn nebo zvn se nevyhneme nějaké toleranci
Václav Třetí:
Citace: Martin Janovský 17.02.2021, 19:57
Co jsem se ale zatím nedopátral je, jak vzniká 230 resp 400V technicky v elektrárně?
S vyjímkou malých elektráren (fotovoltaickýc h, vodních, větrných) nevzniká 230/400V, v tepelných, vodních a jaderných bývají osazeny generátory na napětí vyšší : 6kV, 10kV, ... a dále se transformuje, jak psáno výše
Čím je způsobeno, že z generátoru leze 230 (400V) a ne třeba 450V, na čem závisí daná hodnota? Jinými slovy jak vzniká ten daný potenciál, jinými slovy jak se ladí aby byl těch 400/230V?
Napětí 230/400V je dohodnuté jako normalizované, zhruba do r. 2003 používala kontinentální Evropa 220/380V a Velká Britanie 240/415V. Po roce 2003 došlo k dohodě na kompromisní hodnotě 230/400V. V různých oblastech světa jsou napětí různá a v USA , Kanadě a v Japonsku a dále v části jižní Ameriky se používá 120V a i jiný kmitočet - 60Hz.
Jak již napsali kolegové, to je dáno transformací, tedy převodními poměry transformátorů . Každý běžný distribuční (obecní) transformátor umožňuje pomocí odboček upravit výstupní napětí tak, aby vyhovovalo požadavkům jmenovitého napětí sítě. I v rozvodech vn 22kV (popř.35kV) je třeba uvažovat úbytky, které jsou dané ohmickým odporem vedení a jeho délkou a k vyrovnání rozdílů se použijí odbočky a upraví se tak transformační poměr na požadované parametry v místě připojení.
Mám představu, že to je velikostí generátoru, síle magnetu a počtem závitů cívky... Mýlím se nebo je to tak?
Velikost generátoru na to vliv nemá, ta určuje možný odebíraný výkon. Výstupní napětí je dané u střídavých strojů vnitřní konstrukcí a zpětnovazebí regulací v obvodu buzení. Je to něco podobného jako regulace nabíjení u automobilního alternátoru nebo i u starších vozů dynama. Dříve bylo v obvodu nabíjení zařízení nazývané regulátor (nesprávně dobíjecí relé), které bylo umístěné samostaně, nyní je elektronický regulační obvod umístěn přímo v alternátoru auta. Protože generátory (také alternátory) v elektrárně musí dodržovat poměrně přesně kmitočet (ve většině světa 50,0Hz), aby mohly být spojeny do paralelního provozu v jednotné síti, nelze měnit jejich otáčky, ty jsou ovšem optimalizovány podle způsobu pohonu, jinak vypadá konstrukce alternátoru pro vodní elektrárnu na velkých přehradách s Kaplanovou turbinou a jiná konstrukce je pro pohon parní turbinou.
Pro zjednodušení jsem použil barevné odlišení komentářů v citaci. To je tak, když má někdo mnoho otázek najednou!
Velký Bobeš:
Co jsem se ale zatím nedopátral je, jak vzniká 230 resp 400V technicky v elektrárně?
Pro upřesnění:
230/400 V je jmenovité napětí sítě.
Jmenovité napětí zdrojů /dle ČSN/ (generátor, transformátor) v hladině nn je 242/420 V, v hladině vn 6,3 kV.
Rozvodak:
pánové, snad se dobře vyjádřím. Jsou mi jasné vztahy a závislost mezi 400 a 230V, sinusovky, maximálni hodnota efektivní hodnota atd.
Čím je způsobeno, že z generátoru leze 230 (400V) a ne třeba 450V, na čem závisí daná hodnota? (jiná je u nás, jiná v Americe atd...). Jinými slovy jak vzniká ten daný potenciál, jinými slovy jak se ladí aby byl těch 400/230V?
Mám představu, že to je velikostí generátoru, síle magnetu a počtem závitů cívky... Mýlím se nebo je to tak?
230V je efektivní hodnota fázového napětí, tj. napětí mezi L a PEN/N.
400V je efektivní hodnota sdruženého napětí, tj. napětí mezi L1 a L2 nebo L2 a L3.
Je to dáno tím, že se u nás používá třífázový rozvod s přizemněným uzlem transformátoru, kde je vyveden vodič PEN. Takovou síť nazýváme TNC, ta vzniká za transformátore m na straně nízkého napětí.
Velký Bobeš:
Citace: Rozvodak 18.02.2021, 16:06
400V je efektivní hodnota sdruženého napětí, tj. napětí mezi L1 a L2 nebo L2 a L3.
A kolik je mezi L1 a L3? :D ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana