Jak technicky vzniká 400V?

(1/4) > >>

Martin Janovský:
 pánové, snad se dobře vyjádřím. Jsou mi jasné vztahy a závislost mezi 400 a 230V, sinusovky, maximálni hodnota efektivní hodnota atd.
Co jsem se ale zatím nedopátral je, jak vzniká 230 resp 400V technicky v elektrárně?
Čím je způsobeno, že z generátoru leze 230 (400V) a ne třeba 450V, na čem závisí daná hodnota? (jiná je u nás, jiná v Americe atd...). Jinými slovy jak vzniká ten daný potenciál, jinými slovy jak se ladí aby byl těch 400/230V?
Mám představu, že to je velikostí generátoru, síle magnetu a počtem závitů cívky... Mýlím se nebo je to tak?

Jiří_Hrubý:
Trochu vám z toho vypadla transformace.
Třeba JETE. Z generátoru leze 24kV, transformuje se na 400kV, přenese se do rozvodny, pak na rozvodně na 110 (220)kV, v další rozvodně na 22 (35)kV a nakonec na těch 0,4kV v trafačce někde ve vsi.
Asi nejsnáz to pochopíte tady https://www.svetenergie.cz/cz/stahuj-zdarma/aplikace/3d-energetika/distribucni-soustava-3d

Lukáš Rotrekl:
Je to pěkný, ale k výrobě, na což se ptá tazatel tam teda nic nevidím.

Jak se to pohnulo za 20 let nevím, ale co nás učili ve škole, tak pro výrobu se používají hlavně synchronní generátory, tj. otáčky podle přepočtené podle počtu pólů odpovídají síťové frekvenci.
Synchronní stroj v generátorovém režimu vyrábí elektřinu s frekvencí podle otáček. Tím, že jich jede spoustu paraelně, se drží frekvence 50Hz, stroj musí v tomto případě jakoby táhnout síť, tzn. že musí být trošku pootočen dopředu proti síťovému napětí, (když bude pozadu, bude z něj motor). Toto se reguluje výkonem na hřídeli - např. naklápěním lopatek hnací turbíny nebo průtokem na ni),  velikost napětí na výstupu se reguluje buzením, tj. stejnosměrným proudem, kterým se dělá magnetismus stroje.

Někdo z kolegů mě určitě dopřesní, zkusil jsem to napsat nějak lidsky a naposledy jsem se s tím potkal na škole, už to bude přes 20 let, od té doby mě generátory a obecně stroje docela míjí. Zkuste pohledat nějaká SŠ nebo VŠ skripta na stroje.

dfasf:
Citace: Jiří_Hrubý  17.02.2021, 21:07

Trochu vám z toho vypadla transformace.
Třeba JETE. Z generátoru leze 24kV, transformuje se na 400kV, ...

Jen malé upřesnění, když zmiňujete ETE. Temelín do Kočína posílá 420kV.  ;)

Petr Liskar:
Citace: Martin Janovský  17.02.2021, 19:57

pánové, snad se dobře vyjádřím. Jsou mi jasné vztahy a závislost mezi 400 a 230V, sinusovky, maximálni hodnota efektivní hodnota atd.
Co jsem se ale zatím nedopátral je, jak vzniká 230 resp 400V technicky v elektrárně?
Čím je způsobeno, že z generátoru leze 230 (400V) a ne třeba 450V, na čem závisí daná hodnota? (jiná je u nás, jiná v Americe atd...). Jinými slovy jak vzniká ten daný potenciál, jinými slovy jak se ladí aby byl těch 400/230V?
Mám představu, že to je velikostí generátoru, síle magnetu a počtem závitů cívky... Mýlím se nebo je to tak?

Představa o "síle magnetu" je správná. Ten magnet ale není trvalý, je tvořen cívkou, do které je pouštěn proud. Regulací tohoto proudu se ladí požadovaná výstupní hodnota.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana