Stretol sa už niekto s určením VV sólo len pre bleskozvod?
Radim Strycharski:
Občas vídávám u hromosvodu s HVI určení VV AB8.
Jan Franěk:
No, přiznávám že jsem trochu překvapen.
Pokud to správně chápu, tedy dle položeného dotazu neděláte rozdíl mezi určováním VV u skladu a třeba altánu a vždy svoláte komisi a stanovíte v souladu s požadavky ČSN 33 2000-5-51 (všech edicí) VV. Smekám klobouk. Tedy ne že by to bylo špatně a nebylo by to v souladu s normou.
Jen tak pro zajímavost. Jak velký rozdíl mezi vlivy je u skladu a altánu, nebo RD, co se vnější ochrany týká? Tedy na jakých rozdílných VV se vaše komise shodla?
Ještě se zeptám. Jak se liší vnější ochrana v závislosti na VV u RD a u altánu? Nebo u RD a skladové haly? Tedy třeba v souvislosti například BD1 a BD4, protože to může být jediný rozdíl mezi dvěma objekty stojícími nedaleko sebe.
Jaký rozdíl bude třeba mezi vesnicí a městem, kde může být určen i korozivnější VV, když výrobci s těmito VV tak nějak počítají a jejich výrobky které se na vnější ochranu používají , již s tímto běžně počítají.
Můžete mi to prosím podrobně vysvětlit, nebo popsat na praktickém příkladu? Ale nechci se bavit o extrémech kde je důležité jednoznačné určení VV. Řekněme jak se liší například VV mezi jednotlivými městy, nebo vesnicemi v rámci ČR. A potom jak se bude lišit hromosvod.
Pavel Horský:
Neprovádím, protože to vnímám jako zbytečnost a na zbytečnosti nemám dostatek času.
Zpracování protokolu o určení rizik mi nařizuje přímo zákon, takže nemusím zkoumat zda musím provést či nikoli.
A pak pokud není projektant uplný blbec, po jednání s investorem zjistí vše potřebné, aby mohl doplit do výše uvedeného protokolu.
A vítr?
Ten přebírám z map.
Pak vím, jak kvalitně zavětrovat součásti soustavy.
Ale může mě tu někdo zkusit přesvědčit o mém špatném pohledu na celou věc.
Třeba se mu to povede.
Milan Köstler:
Určitě nechci obhajovat svoje postupy, ani se pokoušet někoho přesvědčovat. Každý ví sám sám nejlíp jak má svojí práci dělat. Ale mohu vám říct jak se liší pohledy na věc mezi jednotlivými revizními techniky "mezi jednotlivými městy, nebo vesnicemi v rámci ČR". To, že se to jednomu zdá nepodstatné, neznamená že to mají tak i ostatní. Hlavně mladší ročníky RT si potrpí na kompletnost dodaných podkladů a také nemají problém do závěru technické zprávy uvést, že protokol nebyl součástí předložené dokumentace. To pak nahrává nedůslednosti projektanta, což mi moc nevyhovuje. Dalším dobrým důvodem je, že nikdy nevíte u koho se vaše dokumentace "zastaví". Loni jsem dělal projekt LPS pro společenství vlastníků a i přes to, že jsem upozorňoval na vyšší pořizovací náklady, byla paní správcová značně překvapena cenou navrhovaného díla a dokumentaci odmítala převzít. Pak se začali hledat v dokumentaci chyby a také se hledaly různé banální důvody proč dokumentaci nepřevzít (chtěli jsme rozpočet - ne oceněný výkaz výměr, atd.). V tomto případě je takto dodaná kompletní dokumentace "nenapadnutelná". Dokumentaci mi nakonec zaplatili.
Pavel Horský:
Citace: Milan Köstler 16.02.2021, 10:31
Loni jsem dělal projekt LPS pro společenství vlastníků a i přes to, že jsem upozorňoval na vyšší pořizovací náklady, byla paní správcová značně překvapena cenou navrhovaného díla a dokumentaci odmítala převzít. Pak se začali hledat v dokumentaci chyby a také se hledaly různé banální důvody proč dokumentaci nepřevzít (chtěli jsme rozpočet - ne oceněný výkaz výměr, atd.). V tomto případě je takto dodaná kompletní dokumentace "nenapadnutelná". Dokumentaci mi nakonec zaplatili.
A vy děláte jen tak na základě ústní dohody?
Co smlouva o dílo a nebo řádný kalkulační list s vymezením prací a podepsáním objednavatele?
Na protokolu VV lpíte, ale svoje peníze si neochráníte? Divné.
Přílohou ukázka cenové nabídky (ceny jsou smyšlené...ne že se jich někdo chytne)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana