Stretol sa už niekto s určením VV sólo len pre bleskozvod?
Milan Köstler:
Nabídka i objednávka samozřejmně proběhla. Bez toho bych to zaplacené nikdy nedostal. Jen pro zajímavost, ty nabidky dělám také v tom obisu, o kterém jsme nedávno diskutovali ve spojitosti s Vašim novým sw pro rozpočtování.
Peter Lovacký:
Pán Franěk, vy ste asi aj projektant (naozaj neviem), no ja som len revizák, no a do prehliadky pri revízii rátam aj kontrolu dokumentácie..
Ja teda určite nijaké komisie nezvolávam, a ani nič neurčujem,.. len pri revízke upozorňujem na riziká a doporučujem možnosti ich nápravy, ..presne jak to chce naša 508čka
No ale kebyže sa v budúcnosti stalo, že budem dačo malé aj navrhovať(projektovať) podľa nášho stavebného zákona, tak si VV určím sám (keď ich nedostanem), a samozrejme bez komisie,.. teda tak jak sa má...a komisiu nech si zvolá prevádzkovateľ keď chce robiť zmeny.. v podstate by som postupoval presne tak jak to tu napísal p. Köstler
Citace: Milan Köstler 15.02.2021, 21:55
Pokud vypracovávám samostatný projekt vnější ochrany před bleskem ve stupni prováděcí dokumentace a nedostanu existující, tak protokol o určení VV vždy vypracuji a přikládám ho jako přílohu technické zprávy. Ve složení komise uvedu jen sebe. Vnější vlivy posuzuji pouze pro venkovní prostor a střechu.
Inakšie zaujímavý je aj VV AT,..napr. AT2,3 by mohol mať vplyv aj na „s“, keďže sneh nie je ani vzduch a ani murivo (i keď blesky v zime? ..čo ja viem?), ...a nezanedbal by som ani AU v kombinácii s AS alebo AF.....šak bleskozvody sú všelijaké...a všelikde..a práve projektant je ten, kto správnym návrhom do správneho prostredia ako prvý znižuje riziká
Ono je určite najistejšie dať jednoducho všade nerez s HVI...no ale keď treba skombinovať bezpečnosť, reálne možnosti, a primerané náklady, tak je to furt náročnejšie..
Jan Franěk:
Zdá se mi, že se tady všichni bojí reagovat, aby nebyli za pitomce :D
Rád bych jen debatu nad tím, zda to je třeba RD, pergolu, nebo běžný sklad potřeba, nebo ne. Osobně se domnívám že nikoliv a jsem v tomto zajedno s Pavlem Horským. Nicméně se také mohu mýlit a rád bych znal názor dalších kolegů.
Osobně mi přijde prostě určovaní VV (v případě hromosvodů) v běžných podmínkách, jako zbytečná práce. Stejně je většina jen kopíruje stále dokola, byť se mohou lišit a vídám tam mnoho chyb. Už jsem psal například o korozivním prostředí, nebo prašnosti a vlivu BD - přítomnost lidí.
Musím se smát když projektant sám určí VV na střeše a píše například o AD2 a podobně. TO je pak stejně úplně k ničemu.
Nicméně plně chápu určování VV co se týká elektra, kde pak záleží na výběru správného řešení. Díky špatně určeným VV jsem už v minulosti napadal přístroje s krytím IP 22 -42, díky nedostatečnému IK i některá světla, především na zahradách. Je toho samozřejmě mnohem více.
ALe pořád nechápu proč určovat VV u hromosvodů. Dokud mi někdo nevysvětlí jaký by mohly mít VV vliv na návrh hromosvodu, budu to nadále považovat za zbytečnost.
Můj pohled nyní znáte. Připomínám že se nebavíme o různých extrémech, ale běžných budovách.
Teď se těším na vaše příspěvky a přínosnou diskusi.
David Hruda:
Citace: Pavel Horský 16.02.2021, 07:35
Neprovádím, protože to vnímám jako zbytečnost...
Souhlasím.
Velký Bobeš:
Citace: Pavel Horský 16.02.2021, 07:35
Neprovádím, protože to vnímám jako zbytečnost a na zbytečnosti nemám dostatek času.
Nejen zbytečnost, ale přímo nesmysl. Pro stanovení rizika jsou rozhodující úplně jiné skutečnosti než pro elektroinstala ce. Jsou zahrnuty v normě pro výpočet rizika, případně viz Kníška. Např. rozměry objektu, okolní budovy, trafostanice, blízké stromy, sděl. a silová vedení atd.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana